Eetbare kunst: In een mooie hybride boom groeit 40 verschillende soorten fruit

(Global Heart | Esther Haasnoot) Heb je ooit gewild dat je verschillende soorten fruit uit één enkele boom zou kunnen halen? Kunstenaar en universiteitsprofessor Sam van Aken is erin geslaagd om bomen te ontwikkelen waaraan er meer dan 40 verschillende soorten fruit kunnen groeien. Onder andere perziken, peren, nectarines, pruimen, appels, kersen, abrikozen en amandelen.

De boom van 40 vruchten

Het klinkt als een sprookje, maar het is echt. ”De boom van 40 vruchten” ziet er niet alleen sprookjesachtig uit, hij zorgt ook het hele jaar door voor vers fruit.

De ontwerper van de bomen is de Amerikaan Sam van Aken, kunstenaar en docent aan de Syracuse University. Naast het feit dat het zowel een kunstwerk als een onderzoeksproject is, is de hybride boomserie van Van Aken de poging van de kunstenaar om erfelijke, inheemse, hybride en antieke fruitsoorten in New York te behouden.

Hoewel Sam van Aken op een boerderij is grootgebracht , zegt hij nooit te werden gedreven door het idee van landbouw. Dit veranderde toen hij zich realiseerde dat een van de meest diverse en historische steenfruitboomgaarden in New York zou worden afgebroken vanwege een gebrek aan financiering.

De kunstprofessor bracht zijn visie tot leven met behulp van een oude entingstechniek, waarbij verschillende fruitbomen werden samengevoegd om “De boom van 40 vruchten” te creëren. Het kost hem ongeveer negen jaar om zo’n hyper fruitboom te creëren. Van Aken heeft nu veertien bomen ontwikkelt met veertig soorten fruit. Voor hem blijft het niet meer dan een kunstproject.

“De honger ga ik ermee niet de wereld uit helpen, daar is de kweek van zo’n boom te arbeidsintensief voor”.

Kleurrijke bloesem

De bomen groeien elk jaar diverser in kleur en fruit. Dankzij jaren van schema’s en planning kunnen de hybride bomen worden gebeeldhouwd zodat ze gedurende meer dan een maand continu bloeien. Na een lente van schitterende roze, witte en karmozijnrode bloesems produceren de takken hun eigen specifieke vruchten.

Het is zowel een kunstwerk als een tijdslijn van de variëteiten. Elke boom heeft zijn eigen steenfruit variëteiten die zorgvuldig zijn gekozen op basis van hun bloei en kleur, bijna als een levend beeldhouwwerk.

“Wanneer de boom onverwacht bloeit in verschillende kleuren, of je ziet deze verschillende soorten vruchten aan zijn takken hangen, verandert het niet alleen de manier waarop je ernaar kijkt, maar het verandert de manier waarop je dingen in het algemeen waarneemt”.

De in het oog springende artistieke weergave van de boom bracht wereldwijd de aandacht naar de maker ervan.

Waar kun je die bomen tegenkomen?

Als je je afvraagt hoe een van deze bomen eruit zien, heb je geluk. De bomen zijn geplant op locaties waar mensen ze zomaar kunnen tegenkomen. Er zijn meer dan 12 bomen verspreid over de Verenigde Staten van Californië tot Maine in musea, universiteiten en zelfs in achtertuinen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Deze prachtige onderwater sculpturen helpen bij het herbouwen van koraalriffen

Finnen willen hoofd van Trump op een smeltende ijsberg

 

Translate »