Brené Brown – Kwetsbaarheid omarmen

(LoveAllReality)  “Je kunt geen toegang krijgen tot empathie als je niet bereid bent je kwetsbaar op te stellen.” Wat een rijke en suggestieve uitspraak van onze vriendin en Sounds True auteur Brené Brown.

Kwetsbaarheid is de basis

Er is zo’n diepgewortelde neiging om ons te bewegen in de richting van die emotionele toestanden die we identificeren als “positief” of “licht” of “spiritueel” – samen met een tegenbeweging weg van die “donkere” of uitdagende en blootstellende emoties zoals kwetsbaarheid, verdriet en rouw. Maar, zoals Brené ons herinnert, kwetsbaarheid is de basis van alle zogenaamde positieve emoties, waaronder die van liefde, vreugde en saamhorigheid.

Richten op de directheid van onze ervaring

Als we onszelf toestaan naakt en bloot te zijn, diep geraakt te worden door wat zich aandient, kunnen we dit leven – en het lieve, mooie hart van een ander – op de meest waardevolle manier ontmoeten. Door ons te richten op de directheid van onze ervaring, op een werkelijk belichaamde manier, ontdekken we de vele vruchten van deze heilige wereld. Er zijn natuurlijk momenten dat dit niet gemakkelijk is, dat het alles vergt wat we hebben (en meer), en dat het volkomen tegen ons gevoel in gaat. Maar op de een of andere manier, door een mysterieuze genade, leren we te blijven bij wat er is, wetende dat het ons iets heel kostbaars te tonen heeft over onszelf, en over de ware aard van de liefde.

Geniet van de volgende video van Brené over de voordelen van het omarmen van kwetsbaarheid.

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over Brené’s lessen en onderzoek op het gebied van kwetsbaarheid, schaamte en waardigheid, lees dan haar boeken:

De kracht van kwetsbaarheid 

Verlangen naar verbinding

De moed van imperfectie

Sterker dan ooit

Bron: LoveAllReality


Je kunt ook interesse hebben in: 

Moedig zijn: 6 tips om direct toe te passen

Waar komt onze ‘behoefte om gelijk te hebben’ vandaan en hoe houdt het ons tegen?

Translate »