Dierenarts biedt gratis medische zorg aan huisdieren van daklozen

(Global Heart | Esther Haasnoot) In Californië woont een barmhartige dierenarts die evenveel compassie voelt voor daklozen als voor hun dieren, dit bewijst hij door hun huisdieren gratis te behandelen. Dit doet hij inmiddels al negen jaar. 

Liefdadigheid van een dierenarts

Zijn naam is Dr. Kwane Stewart. Hij werd bekend als “The street vet” nadat de “Grote recessie” Californië trof. Hij begon zijn liefdewerk in 2011, toen hij als dierenarts werkte in een dierenkliniek met economische problemen. Hij werd overweldigd vanwege het enorme aantal dieren die hulp nodig hadden. Veel mensen hadden hun baan en hun huis verloren en konden geen veterinaire zorg betalen. Steeds meer huisdierbezitters kozen ervoor om hun dieren over te dragen aan een asiel of dumpten hun dieren op straat.

Image credits: The Street Vet

Een “passieproject”

Getroffen door alles wat alles wat hij ervoer wilde hij zijn zoon laten zien hoe belangrijk het is om te geven. Op een dag ging hij met zijn vriendin en zoon naar een gaarkeuken en vroeg aan mensen of hij hun dieren mocht onderzoeken en wanneer nodig behandelen. Stewart had nooit verwacht dat dit zijn roeping zou worden. Hij noemt het zijn “Passieproject”.

“Ik hou van het werk, Ik doe het omdat het me enorm spiritueel beloont. Ik heb gewoon het geluk dat ik mijn droom om dierenarts te worden kan waarmaken.”

Sindsdien dwaalt hij in zijn vrije tijd door de steegjes en straten van verarmde gebieden zoals San Diego, Los Angeles, Sacramento en San Francisco. Wanneer Stewart een dakloze met een hond ziet kijkt hij niet ongemakkelijk weg. In plaats daarvan maakt hij contact om te kijken of medische zorg nodig is, die hij gratis verstrekt. 

Een enkele keer wordt zijn hulp afgewezen omdat een dakloze zijn motieven wantrouwt. Dit wantrouwen is begrijpelijk als je compassie kunt voelen voor wat deze mensen hebben te verduren. Maar als iemand zijn hulp accepteert, verandert alles.

“Terwijl ik hun dier onderzoek en echt aandacht aan hun dier schenk – niet aan hen – beginnen ze zich gewoon open te stellen.”

Gratis medische zorg verlenen

Hoewel hij zijn studieleningen nog steeds afbetaalt, streeft Stewart ernaar zoveel mogelijk dieren en mensen in nood te helpen. De meeste medische aandoeningen, zoals; vlooien, teken, allergieën, infecties, tandproblemen, en artritis -kan hij heel goed behandelen met de medische benodigdheden in zijn veterinaire tas. Maar vaak komt hij ook dieren tegen met ernstige problemen hebben die behandeling nodig hebben in een dierenkliniek. Afgelopen najaar creëerde Stewart een GoFundMe-campagne om geld in te zamelen voor zijn missie. 

“Ik wil nooit iemand wegsturen. De blik op de gezichten van mensen wanneer ze hun huisdieren terugkrijgen, vooral na een operatie of een levensreddende procedure – dat zijn momenten die ik me voor altijd zal herinneren.”


Image credits: The Street Vet

Daklozen en dieren stigma

Hoewel hij opmerkingen heeft gehoord dat daklozen geen huisdieren mogen hebben, deelt Stewart die mening niet omdat hij de voordelen voor zowel de mens als de dieren zelf heeft gezien. Daklozen zijn iedere minuut van de dag bij hun dier. Het is hun universum, het biedt hun veiligheid, bescherming, liefde en hoop. Een reden om niet toe te geven aan wanhoop of dieper te verzinken in drugs- of alcoholverslaving, 

“Ik heb daklozen hun huisdier zien voeren voordat ze zichzelf voeden. Ik heb ze hun laatste dollar zien geven om voor hun huisdier te zorgen. Ze ondersteunen elkaar en dat is de kracht van gezelschap van huisdieren.”

Volgens Stewart is de belangrijkste les die hij uit het werken als straatarts heeft geleerd, dat bijna alles wat hij dacht te weten over dakloosheid niet waar was.

Zijn verhalen, gedurende de negen jaar dat hij als straatarts heeft gewerkt, zijn gedocumenteerd in zijn tv-serie, “Dr. Kwane: The Street Vet¨, dat internationaal wordt uitgezonden in meer dan 30 landen.

Meer info: Facebook | GoFundMe

Vind je dit een inspirerend verhaal? Deel het met je familie en vrienden. 

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Zaadjes van hoop: Farming Hope’s oplossing voor dakloosheid in San Francisco

Geboren zonder ogen, Smiley de Golden Retriever word een liefdevolle therapie hond.

Translate »