Eindelijk is duidelijk hoe de Neanderthaler kon uitsterven

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Het is al meer dan een eeuw een groot raadsel voor wetenschappers: hoe konden die ruige, sterke Neanderthalers uitsterven, terwijl de moderne mens overleefde. Het antwoord is verbluffend simpel: het gebeurde gewoon vanzelf.

Hoe de Neanderthaler kon uitsterven

Zo’n 35.000 jaar geleden verdween de Neanderthaler voorgoed. De moderne mens nam alleen maar in aantal toe. Wetenschappers zochten naar allerlei verklaringen. Konden de Neanderthalers minder goed samenwerken? Hadden ze geen handel of spraken ze minder goed? Allemaal niet waar, schrijven populatiebiologen Oren Kolodny en Marcus Feldman in Nature Communications. Soms sterven groepjes jagers-verzamelaars gewoon uit door ziekte of natuurrampen. Het idee dat de Neanderthaler en de mens een concurrentiestrijd leverden moet dan ook de wereld uit.

“Naar we aannemen was de Neanderthalpopulatie destijds ontzettend verspreid,” licht Kolodny toe in de Volkskrant. Hij werkte met computerscenario’s om achter de waarheid te komen. “Dat maakt dat ze gedoemd waren om uit te sterven, onder de aanname dat er een voortdurende migratie was van moderne mensen uit Afrika.” Dat ging heel langzaam. “We gaan ervan uit dat kleine groepjes jager-verzamelaars uiterst langzaam zijn binnengedruppeld, met misschien wel eeuwen ertussenin. Sommige stierven uit en een enkel keertje wist een groep zich te vestigen.”

“Vernieuwend en goed doordacht”, reageert Krist Vaesen (TU Eindhoven, Universiteit Leiden), die hetzelfde soort onderzoek verricht. “Wij komen tot gelijkaardige conclusies. Iedereen is enorm gefocust op de gedachte dat het uitsterven van de Neanderthalers iets bijzonders moet zijn geweest. Maar vaak is uitsterven gewoon de normale gang van zaken.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Neanderthalers gebruikten 50.000 jaar geleden plantaardige penicilline en aspirine als medicijn

Tandsteen van Neanderthalers onderzocht: dit aten onze voorouders echt

Translate »