Deze prachtige onderwater sculpturen helpen bij het herbouwen van koraalriffen

(Global Heart | Esther Haasnoot) “Een van de meest originele en innovatieve musea is te vinden op het schiereiland Yucatan in Mexico, maar om het te bezoeken kost het meer dan alleen een kaartje, je hebt een snorkel nodig en bent voorbereid op het nat worden”.

Duikers en snorkelaars die op zoek zijn naar een werkelijk unieke ervaring in het Caribisch gebied, doen er goed aan moeten ‘s werelds eerste onderwaterbeeldhouwkunstpark aan Moliniere Bay in Grenada te verkennen.

Onderwaterleven stimuleren en tegelijkertijd de grenzen van kunst te verkennen

Meer dan 500 levensgrote sculpturen vormen het bijzondere decor van Cancun Underwater Museum (MUSA.) Dit Museum ligt net voor de oostkust van Cancun, tussen Punta Nizuc en Isla Mujeres in het verlokkende water van de Caribische Zee.

Cancun Underwater Museum (MUSA) is een non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud van de oceaan. MUSA werd bedacht en uitgevoerd door de Engelse kunstenaar en beeldhouwer Jason deCaires Taylor.

De Britse Jason deCaires Taylor werd geboren uit een Engelse vader en Guyaanse moeder. Hij groeide op in Europa en Azië waar zijn passie en enthousiaste voor de oceaan begon. Het was in Maleisië waar hij uitgebreid de koraalriffen begon te bestuderen en verkennen. Inmiddels is hij een ervaren duiker, bekroonde fotograaf en een beeldhouwer met een uitzonderlijk talent.

Wat het meest verbazend is dat zijn werk steeds evolueert. De algen en koralen op de sculpturen vormen een prachtig decor van een levend schilderij.

Ontworpen als een van de meest grote en ambitieuze onderwaterkunstattracties ter wereld, is het Cancun Underwater Museum doorlopend in ontwikkeling.

Omdat de erosie van het koraalrif van onze oceaan snel verslechtert, doet beeldhouwer Jason Decaires Taylor een onconventionele benadering om het ecosysteem in stand te houden. De permanente sculpturen zijn niet alleen mooi en interessant, maar ook nog eens functioneel en dragen bij tot de rifstructuur en de groei van koraal, wat leidt tot een gerevitaliseerde en langdurige gezonde omgeving voor de vissen en ander zeeleven. De sculpturen vormen een  kunstmatige barrière waar het koraal en andere zeeleven kunnen migreren naar een nieuwe huisvesting.

In 2010 werd deze wonderbaarlijke toeristische attractie voor het eerst geopend voor het grote publiek. Sinds de opening hebben verschillende kunstenaars hun werken bijgedragen aan dit museum. Het doel is om uiteindelijk 12 verschillende onderwatergalerijen te creëren waar meer dan 1.300 verschillende sculpturen gehuisvest kunnen worden.

De natuurbeschermingsgalerij voor onderwaterbeelden is een weerspiegeling van de cultuur en de mensen van Grenada, en is te bezichtigen door te snorkelen, duiken en vanaf een boot met glazen bodem.

Hier laat kunst op een hele mooie manier zien dat het een krachtige rol kan spelen in het verhogen van onze bewustzijn over wat er nu met onze planeet gebeurt.

Een prachtige mix van kunst, milieu, creativiteit en mariene biologie

Het Grenada Underwater Sculpture Park staat nu bekend als een van de Top 25 Wonders of the World van National Geographic. Het maakt deel uit van een beschermd mariene gebied en wordt zeer geprezen omdat deze kunstmatige rif een substraat vormt voor de groei van het zeeleven. Dit unieke concept is innovatief en weet kunst en de bescherming van koralen geweldig met elkaar te combineren.

Door je in een surrealistische omgeving onder te dompelen kun je enkele mens-vormige sculpturen en groepen ineengedoken figuren bekijken. Daarnaast zijn er beelden te zien van kinderen, huizen en auto’s en elk is een verklaring over de mensheid en de relatie tussen mens, kunst en de omgeving. De sculpturen zijn tegelijkertijd mysterieus en uitnodigend om naar te kijken en te ontdekken.

Onlangs is het beeld ‘Nutmeg Princess’ van kunstenaar Lene Kilde toegevoegd. Het 11 meter hoge beeldhouwwerk is geïnspireerd is op het boek ‘The Nutmeg Princess’ van de Grenadiaanse schrijver Richardo Keens-Douglas (1992). Het is een verbeelding van de eerste sprookjes princes uit Grenada . Verborgen in de diepte staat zij reikhalzend naar de hemel met in haar hand Grenada’s beroemste kruid; de nootmuskaat.

De natuurbeschermingsgalerij voor onderwaterbeelden is een weerspiegeling van de cultuur en de mensen van Grenada, en is te bezichtigen door te snorkelen, duiken en vanaf een boot met glazen bodem.

Met bijna 800.000 mensen die elk jaar de wateren voor de kust van Cancun en Isla Mujeres bezoeken, helpt het museum de druk op het milieu te verlichten en draagt economisch bij aan de lokale markt door middel van toerisme.

 Source video: TED

Source video: Pedro Menchén

Wil je onvergetelijke vakantie naar Grenada of Cancun, en tevens bijdragen aan het behoud van het milieu? Mis dan niet de kans om deze geweldige onderwaterattracties te bezoeken.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

De prijs van de vrijheid, een reisverhaal over Bogotá.

Een backpackreis plannen

Translate »