‘Regenboog opa’ redt een dorp in Taiwan met kunst

(Global Heart | Esther Haasnoot) Het verhaal achter Rainbow Village en een bijzondere 96 jarige man, die zijn dorp heeft veranderd in real-life verhalenboek en daarmee redt van de ondergang.

Taiwanese nederzetting

Wat zou jij doen als je hoorde dat het dorp waar je je hele leven gewoond hebt zou worden afgebroken? Voor Huang Yung-fu, een voormalige soldaat uit Taiwan, was het antwoord het oppakken van een penseel en verf.

Schilderen om te behouden

Toen Huang 10 jaar geleden op de rijpe leeftijd van 86 jaar, hoorde dat zijn dorp zou worden afgebroken, pakte hij een kwast en begon te schilderen – en hij is sindsdien niet meer gestopt. Inmiddels is elke hoek van het dorp in een levendig droomlandschap veranderd. Niet alleen transformeerde hij zijn Taiwanese nederzetting in een echte levensverhaal, ook redde hij zijn geliefde woonplaats van de teloorgang.

Voor dag en dauw

Het is 04:00 in het centrum van Taiwan en alles is donker. De 2,8 miljoen inwoners van de stad Taichung slapen, de flitsende neonreclame is uit en de enige beweging die de nacht doorsnijdt, is het silhouet van een 96-jarige man die langzaam alleen in het donker schildert.

Terwijl de stad om hem heen slaapt, kruipt Huang drie uur lang op een kruk en decoreert stilletjes de saaie cementmuren, bestrating en ramen met een explosie aan speelse muurschilderingen in caleidoscopische kleuren. Wat jaren geleden begon met een enkele handgeschilderde vogel op Huang’s slaapkamermuur is ondertussen uitgegroeid tot tienduizenden illustraties.

Regenboog dorp

Elke centimeter beton van deze voormalige militaire nederzetting is benut. Het begon als een artistiek protest tegen de sloop van zijn dorp. Dat inmiddels is getransformeerd in een wonderlijke wereld van cartoonachtige mensen, abstracte dieren en surrealistische kunst. En nu bekend staat als “Rainbow village

Het is moeilijk om niet te glimlachen, tijdens het wandelen door de vrolijke met bonte kleuren beschilderde straten van het dorp. Spinnende katjes gaan schuil in steegjes en kleine tijgers springen uit de muren. Pauwen en mensen gluren uit de deuropeningen en een vrolijke parade van panda’s met grote ogen. Blijf lang genoeg en je kunt struikelen over dansende samoerai of de zwevende astronauten die hun liefjes kussen.

“Tien jaar geleden heeft de regering gedreigd dit dorp neer te halen, maar ik wilde niet verhuizen. Dit is het enige echte huis dat ik ooit in Taiwan heb gekend, dus begon ik met schilderen. “

– Huang

Nu komen elk jaar meer dan een miljoen bezoekers massaal naar het dorp om de kunstenaar –  die liefkozend bekend staat als “Opa regenboog” – en de kleurrijke figuren te ontmoeten.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Eetbare kunst: In een mooie hybride boom groeit 40 verschillende soorten fruit

De prijs van de vrijheid, een reisverhaal over Bogotá.

Translate »