Waarom duurzaam reizen er toe doet

(Global Heart | Esther Haasnoot) Van het vergroten van cultureel begrip tot het helpen bij het behoud van dieren in het wild, er is geen ontkenning van de positieve invloed die duurzaam reizen kan hebben op de wereld.

Duurzaam reizen komt in vele namen, sommigen noemen het verantwoord reizen, ethisch reizen, eco-reizen, groen reizen, ecotoerisme of cultureel bewust reizen. De reden dat wij reizen is vanwege het avontuur, om ergens te komen, te ontdekken, te leren, ervaren, aanschouwen en bewonderen. Door duurzaam te reizen houd je niet alleen de natuurlijke omgeving in stand ook de lokale bevolking en toekomstige toeristen kunnen hier van profiteren.

Duurzaam toerisme kent drie pijlers:

  • het bieden van tastbare sociale en economische voordelen voor lokale gemeenschappen (variërend van het handhaven van de rechten van inheemse volkeren tot het ondersteunen van eerlijke lonen voor werknemers)
  • gebruik van milieuvriendelijke toepassingen (recyclen, hergebruiken en verminderen)
  • Bescherming van natuur en cultureel erfgoed (het restaureren van historische gebouwen of het beschermen van bedreigde diersoorten)

Verminder je impact op de planeet, steun lokale economieën en bescherm de natuur

“Duurzaam reizen betekent het vinden van een manier waarop toerisme op lange termijn kan worden onderhouden zonder schade toe te brengen aan de natuurlijke en culturele omgeving. Duurzaam reizen moet de negatieve gevolgen van het toerisme minimaliseren en idealiter gunstig zijn voor het gebied waarin het plaatsvindt.”

De Wereldorganisatie voor toerisme definieert duurzaam toerisme als:

“ontwikkeling [die] voldoet aan de behoeften van de huidige toeristen en ontvangende regio’s en tegelijkertijd de kansen voor de toekomst beschermt en verbetert. Het wordt overwogen om alle middelen zo te beheren dat economische, sociale en esthetische behoeften kunnen worden vervuld, terwijl de culturele integriteit, essentiële ecologische processen, biologische diversiteit en het levens ondersteunende systeem worden behouden.”

Duurzaam reizen betekent ook dat je een kleine onzichtbare voetafdruk achterlaat die gebaseerd is op samenleving, milieu en de economie. Je kunt het beschouwen als een keten die begint met kernwaarden.

Veel populaire bestemmingen staan bekend om de negatieve effecten die reizen heeft op de lokale cultuur en omgeving

Reizen kan heel erg leuk zijn maar brengt ook negatieve effecten met zich mee zoals; de enorme CO-2 uitstoot door grote vliegtuigmaatschappijen, de hoeveelheid plastic die toeristen achterlaten, het gebrek aan toeristische euro’s ten gunste van lokale gemeenschappen, schade aan natuur en cultureel erfgoed, uitbuiting van mens en dier, tot en met de toeristen die de nodige overlast aan de lokale bevolking bezorgen.

Kijk hoe je verblijf de gemeenschap en het lokale ecosysteem beïnvloedt:

  • Belangrijk is dat het de activiteiten van toeristen en reisorganisaties geen wrijvingen met lokale mensen, lokale bedrijven of inheemse culturen of tradities veroorzaakt.
  • Krijg je in een restaurant typische lokale gerechten of zijn de gerechten aangepast aan het eten wat toeristen gewend zijn?
  • Zoek uit of een hotel lokale medewerkers in dienst heeft en gebruikt maakt van lokale producten
  • Zijn de bedrijven alleen maar op de toeristen gericht?
  • Worden er ook traditioneel en ambachtelijk werk verkocht?

Wees deel van de oplossing.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

De straf van God, een reisverhaal over Chiloé

De prijs van de vrijheid, een reisverhaal over Bogotá.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »