Het gevaar van een enkel verhaal | TED

(Global Heart | Esther Haasnoot) In deze krachtige toespraak van TED vertelt de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie hoe ze haar authentieke culturele stem heeft gevonden. Ook drukt ze haar bezorgdheid uit dat als we slechts één verhaal over een andere persoon of een ander land horen, we misverstanden riskeren.

Chimamanda Ngozi Adichie is een Nigeriaanse verhalenverteller, romanschrijver, schrijver van korte verhalen en non-fictie. Geïnspireerd door de Nigeriaanse geschiedenis en tragedies en eigen ervaringen deelt Chimamanda haar inzichten.

Eén enkel verhaal en beeldvorming

Als Chimamanda in de VS gaat studeren, realiseert ze zich dat heel veel mensen ‘het gevaar van één enkel verhaal’ niet inzien. Dat gevaar zit hem in gebrek aan kennis, vooringenomenheid en ook macht. Want hoe verhalen verteld worden, wie ze vertelt, wanneer ze verteld worden, hoeveel verhalen er verteld worden, is werkelijk van belang in de vorming van een breder en meer reëler plaatje. Het enkele verhaal creëert dikwijls stereotypen.

En het probleem met stereotypen is niet dat ze onwaar zijn, maar dat ze vaak onvolledig zijn. Ze geven een eenzijdig beeld en maken een verhaal tot het enige verhaal. Het ontdoet mensen van hun waardigheid door de nadruk op de verschillen. En belemmert ons op die manier in verbinding en in de erkenning van menselijk gelijkwaardigheid.

Verhalen doen ertoe. Veel verhalen doen ertoe. Maar veel verhalen zijn gebruikt als macht en pressie middel, om te onteigenen en kwaad te doen. En dat creëert conflicten. Maar verhalen kunnen ook worden gebruikt als aanmoediging en humanisering. Verhalen kunnen de waardigheid van een volk breken. Maar verhalen kunnen ook gebroken waardigheden herstellen.

Verhalen kunnen iemand vormen tot wie ze nu zijn hoe zij zichzelf ervaren. Maar als je alleen maar de nadruk legt op negatieve verhalen en negatieve ervaringen, zie je de andere verhalen en ervaringen over het hoofd die een ander ook hebben gevormd. Wanneer wij het enkele verhaal afwijzen, wanneer wij beseffen dat er nooit een enkel verhaal is over geen enkele plek, en geen enkele persoon herwinnen wij humaniteit.

Bron: Global Heart, Bron video TED


Je kunt ook interesse hebben in:

Kwaliteiten die een alleenstaande moeder belichaamt en haar tot een echte ‘Wonder woman’ maakt

Het masker waarachter zij leven; de illusie van de ‘echte mannen’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »