Honor Yard: hoop en heling in een extra beveiligde gevangenis

(Global Heart | Esther Haasnoot) Stel je voor dat je hoop, kameraadschap en heling vindt in een zwaar beveiligde gevangenis. Wat zou er dan kunnen gebeuren?

Compassie gevangenis project

In 2019 onderzochten de mannen van KVSP en CPP, met behulp van technieken als mindfulness, meditatie en de kracht van intentie, jeugdtrauma’s en de impact die dat op hun leven heeft gehad.

Het Compassion Prison Project begon als het geesteskind van de producer Fritzi Horstman, wiens eigen jeugdtrauma heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van dit project.

In de loop van een aantal maanden in 2019-2020 werkten Fritzi en een toegewijd team van facilitatoren en vrijwilligers samen met gedetineerde mannen in de Kern Valley State Prison (KVSP), een maximaal beveiligde gevangenis in Centraal-Californië. Gezamenlijk creëerden zij krachtige middelen om jeugdtrauma’s aan te pakken en te verwerken. Het project is vooral in de bekendheid gekomen door de documentaires “Step Inside the Circle” en “Honor Yard”.

“Wij vinden dat de eerste stap naar genezing van trauma is om te begrijpen in hoeverre je getraumatiseerd bent.”

Compassie trauma cirkel

Veel van de mannen en vrouwen die achter de tralies zitten zijn zich niet bewust van hun nadelige Jeugdervaringen. De “Compassie trauma cirkel” is een van de manieren om mensen bewust te maken van wat er gebeurt als de hersenen en het lichaam getraumatiseerd zijn voor ze 18 jaar oud zijn. Wat volgt, is een dringende oproep om te veranderen hoe we omgaan met en zorgen voor deze getraumatiseerde individuen. Waarvan 95% op een dag weer onze buren zullen worden zodra ze de gevangenismuren verlaten.

“Als je gevangenispopulaties bestudeert, zoals ik heb gedaan, zie je een gemeenschappelijk overwicht van jeugdtrauma’s en geestesziekten. Die twee gaan samen.   Dus veel van de mensen worden gestraft omdat ze geestelijk ziek zijn en ze zijn geestelijk ziek omdat ze als kind getraumatiseerd waren.  Dus wat we hebben in [gevangenissen] zijn de meest getraumatiseerde mensen in onze samenleving.”   – Dr. Gabor Mate

Voorwaarden waar deelnemers aan moeten voldoen

Gevangenen moeten een aanvraag indienen en schriftelijk beloven geweld, drugsgebruik of ander wangedrag te vermijden. Ze moeten bovendien deelnemen in een werkprogramma of lessen volgen. Hun vorderingen worden regelmatig geëvalueerd. Als ze een ernstige overtreding begaan, worden ze van de binnenplaats gestuurd. In ruil voor goed gedrag krijgen gevangenen een omgeving waarin ze zich kunnen ontspannen.

“Het biedt een toevluchtsoord binnen een gevangenis en geeft gedetineerden de kans om te leven in een veiliger omgeving.”

Zorg belangrijker dan bestraffing

De kernwaarden van dit project zijn compassie, menselijkheid, verantwoordelijkheid, geweldloosheid, vrijgevigheid en gelijkheid. Honor Yard heeft als doel geweld te verminderen, de gevangenis en openbare veiligheid te verbeteren, recidive te voorkomen, en bewustwording kweken bij het grotere publiek.

Degenen die de “Compassie trauma cirkel” hebben ervaren en hebben geleerd over de symptomen van trauma, voelen een gevoel van opluchting, vergeving en steun van de gemeenschap. Het heeft hen bewust gemaakt van hun verleden en heeft een deur geopend naar nieuwe niveaus van begrip, compassie, zelfverbetering en heling

De film is een oproep tot actie: Dat wij ons bewust worden van de  fysieke, emotionele en sociale impact die trauma’s hebben op onze samenleving. En om te benadrukken dat zorg een prominente plaats moet krijgen in ons strafrechtsysteem.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

“Storybook dads” maken verhalenboeken om naar hun kinderen te sturen

Nieuwe wet in Minnesota verbetert omstandigheden voor zwangere vrouwen in de gevangenis

 

 

Translate »