Iglou: Franse ingenieur ontwerpt warmte vasthoudende bunkers voor daklozen tijdens de winter

(Bright Vibes |Astrid Isabella Claessen) Een Franse ingenieur heeft een waterdichte mini-bunker ontworpen voor daklozen — de lichaamstemperatuur van de inzittende verwarmt de ruimte meer dan 15 graden dan het buiten is.

Pop-up iglo beschermt inzittende tegen vrieskou — tot meer dan 15 graden boven de buitentemperatuur

Deze iglo die enorm makkelijk op te zetten is, is gemaakt van polyethyleenschuim met een laag aluminium folie aan de binnenkant om de inzittende te beschermen tegen de vrieskou. De lichaamstemperatuur van een persoon kan de iglo tot 15 graden warmer maken dan het buiten is.

Iglou: een innovatieve oplossing ontworpen voor de gebruikers

Het aantal mensen dat op straat slaapt is enorm gestegen in alle landen in Europa, behalve Finland. ‘s Avonds zijn de straten gevaarlijk en de daklozenopvang vaak ook. Geweld en diefstal komen vaak voor. In een kluitje op elkaar in de opvang, of blootgesteld op straat, ervaren daklozen noch privacy of intimiteit.

Maar daar is Iglou. Ontworpen door Geoffroy de Reynal, Msc. (Energie Engineering), die onlangs in het buitenland als kwaliteitsmanager werkte op bouwplekken voor windturbines. Toen hij terugkwam, realiseerde hij zich dat de daklozen situatie in Frankrijk ernstig was. Dit project is een manier om zijn technische kennis in te zetten voor een sociale uitdaging.

In december werden negen Iglous onder daklozen verdeeld in en rond Bordeaux. Médecins du Monde, een Franse  NGO hielp met de logistiek. De eerste feedback is erg positief — de gebruikers zijn tevreden en zij die er geen kregen, vroegen erom. Het ontwerp is waterproof, wasbaar, reparabel en recyclebaar. Bovendien is de Iglou compact en makkelijk in elkaar te zetten.

Translate »