Kunstenaar David Popa maakt betoverende werken op mega-grote ijsschotsen

(BrightVibes | Michiel de Gooijer)  Maak kennis met David Popa, die zichzelf ziet als avonturier en ontdekker. Maar hij is vooral een geweldige kunstenaar. Bekijk de video om hem in actie te zien.

Kortstondige kunst

Een van de vele aspecten die zijn kunst uniek maken is de vergankelijkheid van zijn werk. Terwijl anderen willen dat hun werk eeuwig zichtbaar is, houdt David ervan om werken te maken die slechts heel eventjes bestaan.

“Kortstondige kunst heeft veel te maken met de schoonheid, in feite, dat het werk niet blijvend is. De mysteries van de wereld waarin we leven. Het is een soort spanning. We kennen ongelooflijke momenten, hebben herinneringen, geliefden die er het ene moment zijn en het volgende weg zijn. Dat is het wonderbaarlijke van het leven.”

Alle werken die David Popa tot nu toe op het ijs heeft gemaakt, hebben hem 3 tot 5 uur gekost.

“Het moet snel gemaakt worden omdat het ijs breekt en het pigment in het ijs zakt en eigenlijk verdwijnt terwijl ik ermee bezig ben. En natuurlijk bevries ik als ik op het ijs bezig ben.”

Een drone om kunst te creëren

Om bij de ijsblokken te komen, moet David door het ijskoude water zwemmen. Daarna begint hij meteen te schilderen. Omdat zijn kunstwerken zo groot zijn, gebruikt David een drone om vanuit de lucht foto’s te maken. Dit is namelijk de enige manier waarop hij de voortgang en het resultaat van zijn werk kan bekijken. David gebruikt alleen natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen zoals houtskool, gemalen schelpen en aardpigmenten. Dit zijn dezelfde materialen die 40.000 jaar geleden voor grotschilderingen werden gebruikt.

Het eindresultaat niet voor ogen

Niet alleen kan hij de voortgang vanaf de grond niet zien… Hij heeft ook niet voor ogen hoe het schilderij er uiteindelijk uit zal zien als het af is. David vertelde BrightVibes:

“…dat heeft te maken met kijken naar welke verschillende delen van het ijs gaan scheuren. Soms is het zelfs gokken waar het ijs zou kunnen barsten. En als het dan barst, dan wordt het een nog dramatischer stuk.”

De aarde is zijn canvas

David schildert niet alleen op ijs, de aarde is zijn doek.

 

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Kunst met een groot hart voor bedreigde diersoorten

‘Regenboog opa’ redt een dorp in Taiwan met kunst

Translate »