Musea op recept: psychiaters in Brussel doen proef met gratis museumbezoek om angst en stress te behandelen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Een rondleiding door oude riolen? Een ontmoeting met een meesterwerk uit de 16e eeuw? In Brussel krijgen mensen die kampen met geestelijke gezondheidsproblemen zoals stress, depressie of angst een innovatieve behandeling aangeboden: musea op recept.

Brussel test culturele bezoeken om angst te behandelen

Vanaf 12 september 2022 mogen psychiaters in de Belgische hoofdstad museum bezoeken voorschrijven aan patiënten als een manier om psychische aandoeningen te behandelen, met name in gevallen van stress, autistische stoornissen, depressie, angst, psychose, bipolaire stoornis en burn-out. Bijna iedereen kan er iets aan hebben, hoewel het zeker meer geschikt is voor mensen die al wat verder zijn in hun revalidatieproces.

Het initiatief werd gelanceerd door Delphine Houba, de Brusselse wethouder van Cultuur en Toerisme, als onderdeel van een proefprogramma om het effect van culturele instellingen op de geestelijke gezondheid en het welzijn te evalueren.

“Alles kan therapeutische waarde hebben als het mensen helpt een leuke ervaring te hebben en in contact te komen met zichzelf.”

Musea op recept

Een patiënt kan tot vijf museumbezoeken per jaar krijgen. Waarbij hij of zij kan kiezen uit verschillende culturele locaties in Brussel. Zoals het Stadsmuseum, het Mode- en Kantmuseum en zelfs het Museum van de Riolen, een museum dat het 350 km lange netwerk van ondergrondse kanalen van de stad volgt. Het Centrum voor Hedendaagse Kunst centrale, gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale, en de beroemde GardeRobe MannekenPis, een museum dat de verschillende outfits van het beroemde Manneken Pis-beeldje van de stad toont, nemen ook deel aan het dit project.

brussel

Delphine Houba werd gemotiveerd om het programma te starten nadat ze had gehoord over een soortgelijk programma in  Quebec, Canada, waar medische professionals sinds 2018 patiënten doorverwijzen naar het Museum voor Schone Kunsten. De artsen mogen vijftig museum recepten per jaar voorschrijven aan patiënten. De ticketkosten worden volledig gedekt door de overheid, waardoor het programma toegankelijk is voor iedereen die het nodig heeft. Ook in België betaalt de stad Brussel de toegangskaartjes voor de patiënt en maximaal drie begeleiders. Je kunt dus gezellig drie vrienden of familieleden meenemen.

Een nieuw instrument in het genezingsproces

Hoewel deze vernieuwende programma’s geen vervanging zijn voor medicatie of therapie, zijn ze een aanvullend instrument om de positieve invloed van cultuur op de geestelijke gezondheid aan te tonen. Van museumbezoek is al gebleken dat het talrijke voordelen biedt, zoals het vrijkomen van dopamine, afleiding van chronische pijn en zelfs een hogere levensverwachting.

Deze culturele uitstapjes ondersteunen bijvoorbeeld de geestelijke gezondheid door de patiënten aan te moedigen te socialiseren en iets nieuws te ontdekken. Zelfs de eenvoudige gebeurtenis als het ervaren van een gevoelsmatige connectie met een kunstwerk kan een herstellend effect hebben.

Als het project een succes blijkt te zijn, kan Brussel een pionier zijn voor een betere geestelijke gezondheidszorg.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

TeamLab Planet Tokyo drijvende bloementuin moedigt mensen aan een te worden met de natuur 

Schotse dokters schrijven natuur voor als medicijn

Translate »