Daklozen organisatie ‘The Bus Shelter’ neemt unieke slaapcabines in gebruik.

(Bright Vibes | Jan Tonnis) De daklozenopvang uit Buckinghamshire heeft naast hun ‘dubbeldekker-nachtbus opvang’, een omgebouwde zeecontainer met 7 individuele slaapkamers in gebruik genomen om daklozen aan een slaapplek te helpen.

De nieuwe bus-slaapcabines vergroten de hulpverleningscapaciteit van de liefdadigheidsinstelling

The Bus Shelter MK is opgericht in 2017 en is een plek die onderdak en steun biedt aan de daklozen van Milton Keynes, die hun situatie willen veranderen en willen re-integreren in de reguliere samenleving. De stichting heeft nu een gloednieuwe 7-persoons opvangfaciliteit, in busstijl, om de meest kwetsbaren van de straat te houden tijdens de bittere koude Buckinghamshire winteravonden.

De originele Bus Shelter is een oude touringcar die werd gebruikt door de crew van popsterren als Robbie Williams en Rod Stewart. Het biedt 16 slaapplaatsen, heeft een keuken en is door de stichting gekocht met een lening van 10.000 pond.

De opvang heeft bedden in bussen en omgebouwde containers om de mensen van de straat te houden.

Dakloosheid kan iedereen treffen, het discrimineert niet. 

De stichting wordt door gewone burgers geleid en is afhankelijk van fondsenwerving en grote donaties van geld en tijd. De missie van The Bus Shelter MK is om onderdak te bieden aan hun bewoners en hen te helpen om weer een leven op te bouwen waarin ze voor zichzelf kunnen zorgen en niet op straat hoeven te slapen. Het bieden van een warme plek om te slapen en eten is slechts het begin van het proces.

Tot nu toe opereerde de stichting vanuit een dubbeldeksbus. In feite was het een oude tourbus voor de crew van onder andere Robbie Williams en Rod Stewart. Hij biedt plaats aan 16 personen, heeft een keuken en het goede doel kocht hem met een lening van 10.000 pond.

Ze waren op zoek naar een semi-permanente locatie voor de bus en een mobiele wc-douche-unit, toen de ideale locatie werd gevonden: een leegstaand pakhuis dat ze van de gemeente konden huren.

Na een echt zwaar 2020, waarin de stichting meer dan 85% van haar inkomsten uit fondsenwerving verloor, kon The Bus Shelter wel weer eens wat goed nieuws gebruiken. Soms moet je lang wachten op een bus… en dan komen er ineens drie tegelijk. Voor goed nieuws geldt hetzelfde.

Met hun nieuwe gebouw met gemeenschappelijke voorzieningen naast de deur, met douches, toiletten, keukens en een wasserij (momenteel in renovatie), en een veilige plek om de bus te parkeren, begon 2021 al een stuk beter. Het derde goede bericht kwam in de vorm van een bijzondere levering van Doodle Build, een specialist op het gebied van verbouwingen van zeecontainers op maat.

De daklozen cabine voor The Bus Shelter is in Milton Keynes aangekomen. 7 verwarmde kamers met elektriciteit, bedden en opbergruimte. Bron: Facebook/DoodleBuild

The bus shelter

Nieuwe 12 meter lange container arriveert bij Doodle Build om omgebouwd te worden tot een 7 persoons daklozenopvang. Een twee ton stalen zeecontainer upcyclen tot een 7-persoons slaapcapsule. Bron: Facebook/DoodleBuild

The Bus Shelter

Warm en droog De units zijn voorzien van spray-schuim Polyeurethaan-isolatie van 60 mm. Dit voorkomt eventuele vochtophoping. In combinatie met een 1Kw wandkachel zijn de units zeer comfortabel in de wintermaanden. Bron: Facebook/DoodleBuild

Elke deur in de opvang heeft een draai-kiepraam voor ventilatie en zonlicht. Bron: Facebook/DoodleBuild

Elke slaapkamer is voorzien van hygiënische wanden met een Altro-veiligheidsvloer. Verlichting met LED’s, USB-wandcontactdozen, een leeslampje en een 1Kw-wandkachel. Ingericht met een eenpersoonsbed en 3 x 65l opbergboxen… Dit alles in iets meer dan 3m2! Bron: Facebook/DoodleBuild

“We verhuizen naar een nieuw onderkomen voor de lange termijn en zorgen voor een nieuw tijdperk voor The Bus Shelter MK.” Pam Williams, voorzitter van de stichting: “Ons nieuwe huis is een voormalig Milton Keynes Council Landscaping Depot. Om ons de ruimte te geven om te kunnen werken, hebben we de plek aangevuld met een klein stuk land. The Parks Trust is zo vriendelijk geweest om het te huren. Gezien het vroegere gebruik was er een aanzienlijke renovatie nodig om een slaapgelegenheid voor 9 gasten te creëren, met af en toe een hond, een gemeenschappelijke leefruimte, een keuken, een douche en een wasserette”.

Daklozen helpen met flexibel vrijwilligerswerk. NL Cares is hét platform voor flexibel vrijwilligerswerk. Je doet een activiteit wanneer het jou uitkomt en kiest iets dat bij jou past, zonder vaste verplichting aan te gaan. Zo kom je in contact met mensen die extra ondersteuning kunnen gebruiken, zoals kinderen en jongeren uit achterstandssituaties, ouderen, migranten, dak- en thuislozen en mensen met een beperking. Vrijwilligerswerk bij NL Cares is laagdrempelig en inspirerend. De ontmoeting met anderen verruimt je blik op de wereld. Daarnaast organiseren wij vrijwilligerswerk op maat voor bedrijven die met hun medewerkers in teamverband maatschappelijke impact willen maken.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Daklozen Groot-Brittannië krijgen gratis telefoons

Dierenarts biedt gratis medische zorg aan huisdieren van daklozen

Translate »