De Earth Speakr-app nodigt kinderen uit om op te komen voor de planeet

(Global Heart | Esther Haasnoot) Met de Earth Speakr-app van Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson kunnen kinderen hun bezorgdheid over de planeet uiten. Earth Speakr maakt gebruikt van augmented reality en bestaat onder andere uit een gratis app en een interactieve website die wereldwijd beschikbaar is in de 24 officiële talen van de Europese Unie.

Kinderen krijgen de mogelijkheid om op te komen voor de planeet

Klimaatverandering, de vervuiling en vernietiging van de aarde de zijn grootste bedreigingen waar kinderen over de hele wereld nu al mee te maken hebben. De gevolgen zijn niet langer een vaag probleem in de verre toekomst, kinderen zijn zich daar al heel goed van bewust. 

In de debatten van vandaag over klimaatbeleid is het cruciaal dat de stemmen van de volgende generatie luid en duidelijk worden gehoord, aangezien zij het zijn die in de toekomst zullen leven, die wij nu met zijn allen creëren. Zij zijn degenen die voor de gevolgen en voor de kosten opdraaien van de beslissingen die wij nu nemen. 

Wij – volwassenen, besluitvormers en politici – dienen de creatieve boodschappen van de kinderen te horen en ze serieus nemen. 

Hoewel kinderen degenen zijn die de consequenties zullen dragen van wat er vandaag de dag wordt ondernomen om het milieu te beschermen, worden zij zelden in deze kwesties gehoord. Dit moet anders, want de kinderen zijn degenen die de toekomst gaan erven. Hun kennis en betrokkenheid is daarom van cruciaal belang. Om kinderen een stem te geven heeft de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson een app gecreëerd die daartoe de mogelijkheden biedt.

Olafur Eliasson

Interactief kunstwerk van kunstenaar Olafur Eliasson

Dit nieuwe interactieve kunstwerk van kunstenaar Olafur Eliasson en AKQA dat reflecteert hoe kinderen denken over de toekomst en het welzijn van onze planeet. Het kunstwerk stimuleert kinderen om te praten en volwassenen, besluitvormers, changemakers en wereldleiders om naar hun boodschap te luisteren.

Dit project maakt deel uit van een collectief kunstwerk, waaronder ook een speciale website, die een platform biedt aan degenen die te jong zijn om betrokken te zijn bij het officiële politieke proces omtrent klimaatverandering.

“Het gaat erom de planeet een stem te geven via degenen die het gaan erven. Earth Speakr nodigt kinderen uit om op te komen voor de planeet en volwassenen om te luisteren naar wat ze te zeggen hebben ”, legt Eliasson uit in een demovideo voor de app.

De Earth Speakr-app geeft kinderen een stem en de aarde een gezicht

Met de Earth Speakr app kunnen kinderen een driedimensionaal CGI-gezicht ontwerpen dat hun uitdrukkingen en bewegingen weerspiegelt. In de app kunnen zij een bericht opnemen en dit gezicht driedimensionaal CGI-gezicht over hun omgeving heen leggen –  bijvoorbeeld een bloem of een plastic fles is – om de indruk te wekken dat het object aan het praten is.

Volwassenen worden aangemoedigd om hun favoriete berichten te versterken en met anderen te delen door ze samen te voegen tot zogenaamde Loud Speakrs. Deze functioneren in wezen als AR-afspeellijsten, die naast prominente locaties zoals een parlementsgebouw op de virtuele kaart van het project kunnen worden geplaatst en op die locatie in het echte leven kunnen worden geopend met behulp van de app.

“Het leven op aarde is een coëxistentie van mensen, dieren, planten en ecosystemen. We moeten deze coëxistentie erkennen en vervolgens de juiste maatregelen nemen om het te koesteren” –  Eliasson.

Earth Speakr

De Earth Speakr-app kun je gratis downloaden

Om ervoor te zorgen dat de berichten van de kinderen ook daadwerkelijk worden gehoord, wordt een selectie van deze berichten gestreamd in het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg, en in het Duitse federale ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. 

Deze gratis app is ontwikkeld om het Duitse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie dit jaar te vieren en is wereldwijd beschikbaar in de 24 officiële talen van de EU.

Iedereen kan de Earth Speakr-app downloaden en hun omgeving animeren aan de hand van deze interactieve technologie. Kinderen en jongeren onder de kiesgerechtigde leeftijd kunnen meedoen door hun stem te lenen – aan een boom, een bloem, een bananenschil, een plastic fles, de lucht of de straat – en opkomen voor hun omgeving en de planeet. Deze creatieve berichten worden gedeeld op www.earthspeakr.art en zijn tevens op de app te zien via Augmented Reality (AR).

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Kinderboeken kunnen meer doen om de nieuwe generatie te inspireren

In Nieuw-Zeeland leren leerlingen hoe ze zuivel en vlees kunnen vervangen.

Translate »