Deze gepersonaliseerde knuffels brengen emotionele herinneringen weer tot leven

(Bright Vibes | Jan Tonnis) ‘Knuffelmakers’ maakt herinneringen tastbaar met hun handgemaakte knuffelportretten van mensen en huisdieren.

Dit zijn de ‘Knuffelmakers’

Knuffel Makers zijn Liesbeth Kruijs en Caressa Thera. Het in Nederland gevestigde bedrijf maakt herinneringen tastbaar door “Knuffelportretjes” te maken van mensen en dieren, allemaal met de hand gemaakt door dit duo en alleen met de beste materialen. Het duo maakte vroeger pluche poppen voor familie en vrienden, omdat het heel leuk was om mensen na te maken en te kijken of ze echt op hen leken. Op een gegeven moment kwamen ze er echter achter dat mensen er meer waarde aan begonnen toe te kennen, en dat het niet ‘zomaar’ een pluche speeltje was, maar dat er een verhaal achter zat… en een tastbare herinnering.

Knuffels

Gepersonaliseerde knuffels

In 2017 is Liesbeth op het idee gekomen om knuffels te maken van personen. Haar zoon Jip spaart poppetjes (Funko pop) van bekende mensen en figuren. Hierdoor kwam ineens bij Liesbeth het idee om knuffels te maken van mensen en (huis)dieren. Bron: Facebook/Knuffelmakers

Knuffelportretten

Na honderden knuffels te hebben gemaakt, voelen we ons ook echt vereerd dat we dit werk mogen doen. Want aan elke knuffel zit een verhaal verbonden en die verhalen zijn heel mooi, bijzonder, maar soms ook echt hartverscheurend. Kinderen die hun vader of moeder moeten missen doordat ze veel in het buitenland werken, denk aan defensie. Maar ook hartverscheurende situaties waarin een vader of moeder veel te vroeg afscheid moet nemen van het leven. Dit soort verhalen raken ons enorm en we vinden het dan ook echt een eer dat we onze krachten zo mogen inzetten.

Dit soort verhalen raakt Liesbeth en Caressa enorm en ze vinden het echt een eer dat ze hun kwaliteiten op deze manier kunnen inzetten.

knuffel

Hoop in elke situatie “Als je deze twee kindergezichten ziet, dan zie je dat ze stralen. Wat je dan niet meteen ziet is dat er twee veel te kleine mensjes al veel te groot leed hebben moeten doorstaan. Iets wat ‘wij als volwassenen’ al moeilijk te dealen vinden. Een vader of moeder verliezen. Deze twee geweldige kids hebben dat in hun jonge leventje al moeten meemaken. Want hun lieve papa is er niet meer. Deze foto zegt ook weer ZO erg, hoe de reactie van beiden was bij het uitpakken van het knuffelportretje in het filmpje. Namelijk dat ze TOCH nog kunnen stralen na zoveel ellende. Dat zegt ons dat er hoop is in welke situatie dan ook.” Knuffelmakers Bron: Facebook /Knuffelmakers

LIESBETH KRUIJS Binnen Knuffelmakers houdt Liesbeth zich bezig met de technische specs van de knuffels. Het maken van de knuffels is ook echt haar kracht. Elke knuffel wordt vol passie en met veel liefde gemaakt. Het meest magische moment voor Liesbeth is wanneer de knuffels worden opgevuld, dan komt het moment dat de knuffel echt gaat leven!

CARESSA THERA De andere kracht achter de knuffels. Caressa Thera (1986) heeft gestudeerd aan de JUNIOR* Academie voor Art Direction en houdt zich nu bezig als grafisch deskundige voor Knuffelmakers. Hierna heeft zij als freelancer gewerkt als grafisch ontwerper. Caressa is als grafisch deskundige dus ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Knuffelmakers logo en de website. Ook alle flyers, stickers, kaarten e.d. zijn door Caressa ontworpen.

Herinneringen levend houden.

Hoe doe je dat wanneer een geliefd iemand is overleden en diens gezicht, stem en geur jou dreigen te ontglippen? Dat kan met tastbare aandenkens; spullen zijn namelijk dragers van gevoelens en gedachten. Onder normale omstandigheden kan dit een nadeel zijn, bijvoorbeeld wanneer je verwoede pogingen doet om je huis op te ruimen en maar geen afscheid kan nemen van de gewoonste dingen. Maar wanneer je met een sterfgeval wordt geconfronteerd, kunnen spullen je juist ook helpen de herinneringen levend te houden aan de overledene, die jou zo dierbaar was.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in: 

In Hawaï documenteren jonge verhalenvertellers het leven van hun ouderen

Geen spijt op je sterfbed – 5 tips om beter met tijd om te gaan

Translate »