Nieuwe wet in Minnesota verbetert omstandigheden voor zwangere vrouwen in de gevangenis

(Global Heart | Esther Haasnoot) Eén staat in Amerika probeert zwangerschap in de gevangenis iets draaglijker te maken.

Verbetering omstandigheden voor zwangere vrouwen in de gevangenis

De middelen voor zwangere moeders in Amerikaanse gevangenissen zijn op zijn zachtst gezegd schaars. De meeste gevangenissen bieden beperkte prenatale zorg en in sommige staten mogen pasgeboren baby’s slechts 24 uur bij hun moeder blijven voordat ze aan een familielid moeten worden overgedragen. In een poging om de omstandigheden voor zwangere vrouwen in de gevangenis humaner te maken, introduceert Minnesota een nieuwe wetgeving om de prenatale zorg en huisvesting voor deze moeders te verbeteren.

Straf uitzitten in alternatieven in de gemeenschap

Op grond van de nieuwe Healthy Start Act kunnen zwangere moeders hun straf uitzitten in alternatieven in de gemeenschap, zoals opvanghuizen of rehabilitatiecentra. Het beleid biedt een gezondere omgeving voor aanstaande moeders en de cruciale mogelijkheid voor kinderen om tijdens hun vroege ontwikkeling een band met hun moeder op te bouwen buiten de gevangenis.

Hoewel slechts vier procent van de vrouwen in staatsgevangenissen en drie procent van de vrouwen in federale gevangenissen zwanger zijn op het moment van hun veroordeling, bestaat er geen officieel federaal beleid met betrekking tot de rechten en procedures voor zwangere gedetineerden.

Volgens het nieuwe beleid zullen moeders tot een jaar na de bevalling in een gemeenschapsinstelling mogen verblijven, waarbij voorwaardelijke invrijheidstelling per geval wordt bekeken.

Geestelijke ondersteuning en verbinding

Waarom is deze nieuwe wetgeving zo belangrijk? Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die kort na de geboorte de kans wordt ontnomen om een band met een ouder op te bouwen, cognitieve tekortkomingen kunnen oplopen. Deze aanpak geeft moeders niet alleen de kans om ook na de geboorte een band met hun kind op te bouwen, ook krijgen zij betere begeleiding zoals opvoedingsvaardigheden, prenatale zorg, postnatale zorg en geestelijke gezondheidszorg.

De wetgeving werd er mede doorgedrukt dankzij het werk van het Minnesota Prison Doula Project, dat Doula’s naar gevangenissen stuurt om zwangere moeders te ondersteunen. Een Doula is een opgeleide professional die een moeder voor, tijdens en kort na de bevalling doorlopend fysieke, emotionele en informatieve ondersteuning biedt. 

Zij hebben tien jaar onderzoek gedaan, waaronder uitgebreide interviews met zwangere vrouwen in de gevangenis, om tot beleidsaanbevelingen te komen die de meeste voordelen voor deze vrouwen opleveren. Het doel is om gezonde ouder-kind relaties te bevorderen en het vertrouwen en de vaardigheden in het ouderschap te vergroten. Zij ondersteunen de vrouwen ook bij hun vrijlating met middelen om een succesvolle overgang naar onze gemeenschap mogelijk te maken.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

“Storybook dads” maken verhalenboeken om naar hun kinderen te sturen

Zwangerschapsverlies: Hoe vind je de juiste woorden om hier over te kunnen praten?

Translate »