“Storybook dads” maken verhalenboeken om naar hun kinderen te sturen
(Global Heart | Esther Haasnoot) “Storybook dads” oftewel Verhalenboek vaders is een voorleesprogramma dat vaders in de gevangenis helpt om contact te houden met hun kinderen.
Een verhaal van gedetineerden en hun kinderen
Er zitten 82.305 mannen in de gevangenis in het VK, maar het zijn niet alleen degenen die achter de tralies zitten die gedwongen worden een straf wegens afwezigheid van hun familie uit te zitten. Deze mannen zijn vader van naar schatting 200.000 kinderen. Met een beperkt aantal telefoontjes en nauwlettend toezicht, is het smeden van een band met hun kinderen naarmate ze opgroeien een enorme – en enorm emotionele – uitdaging.
“De kinderen zijn belangrijk, en ik denk dat ze vaak worden vergeten”
Kinderen van gevangenen hebben geen misdaad gepleegd
Elk jaar ervaren in het VK 200.000 kinderen de gevangenisstraf van een ouder. Het leidt vaak tot schaamte, schuldgevoelens en isolatie, wat resulteert in moeilijkheden op school. Daarbij zijn deze kinderen meer vatbaar voor psychische problemen dan hun leeftijdsgenoten.
De kinderen die een ouder in de gevangenis hebben, worden gestigmatiseerd en gepest, dit verdrievoudigt de kans dat ze zelf antisociaal gedrag gaan vertonen.
‘Storybook dads’ houdt gevangenen en kinderen verbonden
Gelukkig zijn er ook mensen die oog voor deze kinderen hebben. Storybook dads is een initiatief dat in 2002 is gestart in Devon, VK, om gevangenen in contact te brengen met hun kinderen, middels het vertellen van verhalen. Het is een eenvoudig idee; de stem van de veroordeelde ouder wordt opgenomen terwijl ze hun kind een verhaaltje voor het slapen gaan voorlezen, de cd of dvd wordt vervolgens naar het kind gestuurd.
Groepen van maximaal acht gevangenen werken 12 dagen in tweetallen aan het schrijven, illustreren en opnemen van hun verhalen, daarbij geholpen door bekwame professionele kunstenaars. Naast audio-cd’s maken ze dvd’s, helpen gevangenen op te leiden in montage en audio, en bieden workshops voor gevangenen om educatieve cadeaus voor hun kinderen te maken.
Heling en transformatie waardoor minder kans op recidive
Voor veel gezinnen zijn deze verhalen een reddingslijn, die scheuren helpen genezen en vitale gezinsrelaties opbouwen. Het laat de kinderen zien dat ze geliefd en gemist zijn, het geeft hen troost omdat ze hun ouder kunnen horen of zien wanneer dat nodig is, en het helpt hen om interesse in boeken en lezen te ontwikkelen. Dit vergroot hun slaagkansen op school en verbetert hun sociale en leerresultaten aanzienlijk. Het helpt gedetineerden zich verbonden te voelen met hun familie, gewaardeerd te voelen als ouders en geeft hen de mogelijkheid om een positieve invloed uit te oefenen op het leven van hun kinderen.
Tegenwoordig helpt het programma gevangenen uit het hele VK, inclusief vrouwengevangenissen en instellingen voor jeugddelinquenten. In vrouwen instellingen opereert het project onder de naam Storybook mums.
Het project is niet zonder uitdagingen – van veiligheidsproblemen tot personeel, maar de beloningen zijn de moeite waard. Het helpen van gevangenen om in contact te blijven met hun families kan een manier zijn om recidivecijfers te verlagen. In een door de overheid in opdracht gegeven onderzoek naar het verband tussen de familiebanden van gevangenen en recidive, bleek dat gedetineerden die bezoek krijgen van leden van hun familie 39 procent minder kans hebben om te recidiveren dan degenen die dat niet doen. “Gezonde relaties” zijn van fundamenteel belang om mensen te helpen positief te veranderen.
“ze behandelen ons niet als criminelen: het raakt me echt. Ze hebben ons niet opgegeven – ze beseffen dat we nog steeds mensen zijn. ”
“Storybook dads” heeft vergelijkbare programma’s geïnspireerd in andere landen, zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië, Denemarken, Hongarije, Polen en Nieuw-Zeeland.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Kinderboeken kunnen meer doen om de nieuwe generatie te inspireren
Kwaliteiten die een alleenstaande moeder belichaamt en haar tot een echte ‘Wonder woman’ maakt