Turkse vuilnismannen beginnen een bibliotheek met boeken die ze bij het afval vinden.

(Bright Vibes | Jan Tonnis) Een groep Turkse vuilnismannen, die het zat waren dat er zoveel boeken op de vuilnisbelt belandden, heeft een bibliotheek met meer dan 6000 boeken, waaronder een kinderafdeling, opgezet.

Vuilnismannen die gek zijn op boeken richten een openbare bibliotheek op.

Het oude gezegde “Het afval van de een is een schat voor de ander” is zeker van toepassing in Ankara, Turkije, waar een groep vuilnismannen begonnen is met het redden van afgedankte boeken. In plaats van een triest einde op een stortplaats, hebben deze boekminnende vuilnismannen ze allemaal op één plek ondergebracht, in een gratis bibliotheek die voor iedereen toegankelijk is.

Vuilnismannen beginnen een bibliotheek met uit het afval geredde boeken. “Vroeger wenste ik dat ik een bibliotheek in mijn huis had. Nu hebben we hier een bibliotheek,” vertelde Serhat Baytemur, een 32-jarige vuilnisman.

De bibliotheek is sinds december 2017 open voor het publiek

Het verhaal begon toen vuilnisman Durson Ipek tijdens zijn werk een zak met afgedankte boeken vond en het idee was geboren. Ipek en andere vuilnismannen begonnen boeken te verzamelen die ze op straat vonden en die bestemd waren voor de stortplaats. Naarmate hun verzameling groeide, nam ook de mond-tot-mondreclame toe. Al snel begonnen buurtbewoners boeken rechtstreeks te doneren.

De bibliotheek die oorspronkelijk uit 200 boeken bestond, bevindt zich in het Çankaya-district van de hoofdstad in een voorheen leegstaande steenfabriek bij het hoofdkantoor van de reinigingsdienst. De bibliotheek was aanvankelijk alleen beschikbaar voor de werknemers van de reinigingsdienst en hun gezinnen, maar naarmate de collectie groeide, groeide ook de publieke belangstelling en werd de bibliotheek in december 2017 opengesteld voor het publiek.

“Aan de ene kant waren er mensen die deze boeken op straat achterlieten. Aan de andere kant waren anderen op zoek naar deze boeken,” vertelde burgemeester Alper Tasdelen. “We bespraken het idee om met deze boeken een bibliotheek te maken. En toen iedereen het ermee eens was, zijn we dit project begonnen.

Het stadsbestuur heeft een fulltime medewerker moeten aannemen om de bibliotheek te beheren

Alle gevonden boeken worden gesorteerd en gecontroleerd op hun conditie; als ze voldoen, komen ze op de planken. Eigenlijk is alles in de bibliotheek uit het afval gered, dus ook de boekenplanken en de kunstwerken die aan de muren hangen.

Momenteel heeft de bibliotheek meer dan 6.000 boeken, variërend van fictie tot non-fictie en er is een zeer populaire kinderafdeling met zelfs een collectie stripboeken. Een hele afdeling is gewijd aan wetenschappelijk onderzoek en er zijn ook boeken beschikbaar in het Engels en Frans.

De boeken worden uitgeleend voor een periode van twee weken, die naar behoefte kan worden verlengd. De collectie is zo groot geworden dat de bibliotheek ook boeken uitleent aan scholen, onderwijsprogramma’s en gevangenissen.

“Leerkrachten van dorpsscholen uit heel Turkije vragen om boeken,” vertelde Tasdelen. Het stadsbestuur heeft een fulltime medewerker moeten inhuren om de bibliotheek te beheren.

Waarom doet lezen er toe? Lezen is het cement van de samenleving. Het lezen van verhalen en gedichten helpt ons om sociaal te functioneren. Door fictie te lezen, kunnen we ons beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten leggen. De interactie met taal en tekst op zich heeft ook een positief effect. Wie in zijn vrije tijd voor het plezier leest – en dat kan óók non-fictie zijn – ziet zijn woordenschat en taalvaardigheid groeien en gaat daardoor weer vaker lezen.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Deze winkel voor studenten accepteert geen geld, alleen goede daden

“Storybook dads” maken verhalenboeken om naar hun kinderen te sturen

Translate »