Schilderen is goed voor je: 17 redenen om een penseel op te pakken

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hunker je naar een beetje creativiteit in je leven? Het blijkt dat het aanboren van creatieve energie je algehele gezondheid kan verbeteren. Laten we eens kijken naar de verschillende voordelen van schilderen voor je welzijn. 

De voordelen van schilderen voor hersenen en geestelijke gezondheid

Schilderen is niet alleen een leuke artistieke bezigheid. Het is een creatieve uitlaatklep en een therapeutische activiteit die de geestelijke en lichamelijke gezondheid kan bevorderen. In feite zijn er vele redenen om een penseel op te pakken en deze beeldende kunst uit te proberen. 

Redenen om een penseel op te pakken

Verbetert de concentratie

Misschien heb je het gevoel dat sinds je een smartphone of ander elektronisch apparaat hebt, je aandachtsspanne minder is geworden. Dit kun je tegen gaan door je focus te oefenen met schilderen. Door je te concentreren op wat je aan het schilderen bent of door te werken aan details die je al geschilderd hebt, kun je je vermogen om je te concentreren opbouwen. Uit een onderzoek uit 2008 blijkt zelfs dat medische studenten die acht sessies kunstschilderen volgden, in staat waren meer informatie te observeren en nauwkeuriger te herinneren.

Fijne motoriek aanscherpen

Van brede achtergronden tot fijne details, oefening in schilderen verbetert de hand-oog coördinatie en stimuleert de motoriek. Dit bevordert andere activiteiten met de fijne motoriek, zoals typen of handschrift schrijven, maar ook  om de algemene coördinatie verbeteren. En dit kan je helpen op andere gebieden zoals sport of fitness.

Een goede manier om te ontspannen

Creativiteit vermindert angst, depressie en stress… En het kan je ook helpen bij het verwerken van trauma. Het is een feit dat geestelijke gezondheidsproblemen en stress hand in hand gaan. Iedereen heeft een emotionele ontlading van stress nodig als we een gezond en gelukkig leven willen leiden. Het vinden van een emotionele uitlaatklep zoals schilderen stelt iemand in staat om te ontspannen en alle emoties los te laten die bijdragen aan een hoog stressniveau.

Wanneer mensen iets moois creëren door te schilderen, stimuleren ze de creatieve geest en verlichten ze de mentale spanning. Net als bij een legpuzzel is schilderen therapeutisch omdat de geest zich op de beelden concentreert en op niets anders. Concentratie op één ding tegelijk geeft onze razende geest een pauze, verlicht stress, en ontspant op zijn beurt het lichaam. Ontspannen zijn kan spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn en dergelijke tot een minimum beperken.

Cultiveert emotionele Groei

Het loslaten van emoties door middel van creativiteit  is voor veel mensen een zinvolle ervaring. Als je jouw emoties uit via je kunstwerken, leer je beter factoren evalueren en begrijpen hoe die bijdragen tot verschillende stemmingen. Experimenteren met verschillende schildersvormen helpt je begrijpen wat gevoelens zoals geluk, verdriet, liefde of woede triggert. Vanwege de emotionele expressie kan schilderen een helende werking hebben. Daarnaast kunnen beeldende vormen emoties bij anderen losmaken wat hetzelfde effect kan hebben. 

Non-verbale communicatievaardigheden

Het is een bekend feit dat emoties die niet in woorden kunnen worden uitgedrukt, kunnen worden weergegeven door middel van schilderen. Een groot voordeel dat elke kunstenaar aan schilderen ontleent, zijn de communicatieve vaardigheden. Schilders kunnen hun onderbewustzijn aanboren, en dat via hun kunstwerken overbrengen op de buitenwereld. Dit is een slimme manier om de hersenfaculteit bezig en productief te houden. Kunstenaars zijn uitstekende communicatoren die hun zintuigen kunnen gebruiken om hun innerlijke gedachten en gevoelens los te laten en aan de wereld over te brengen op een manier die met woorden niet kan worden uitgedrukt.

Verhoogt de creativiteit

Het maakt niet uit of je liever in een surrealistische, realistische, minimalistische, chaotische stijl schildert, of een eigen verzonnen stijl.  Elke manier van artistieke expressie zal je stimuleren om te innoveren en te creëren in je eigen persoonlijke stijl. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent creatief denken niet dat je alleen de rechterkant van je hersenen gebruikt. In feite maak je gebruik van beide kanten van de hersenen om tot nieuwe ideeën te komen. 

Verhoogde connectiviteit en plasticiteit

Telkens wanneer je nieuwe en complexe activiteiten onderneemt, creëren jouw hersenen nieuwe verbindingen tussen hersencellen. Het vermogen van de hersenen om te groeien en verbindingen te veranderen gedurende je hele leven wordt plasticiteit of neuroplasticiteit genoemd. Het maken van kunst stimuleert de communicatie tussen verschillende delen van je hersenen. 

Kritisch denkvermogen

Als een kunstenaar conceptueel denkt om meerdere oplossingen tot leven te brengen tijdens het schilderen, maakt hij gebruik van kritische denkvaardigheden. Om te schilderen moet je uitzoeken welk kleurenpalet je wilt gebruiken, of welk penseel het gewenste effect zal geven, wat je helpt om te oefenen in besluitvaardigheid. Het vinden van de oplossing helpt bij het opbouwen van belangrijke probleemoplossende vaardigheden. En je leren innovatieve technieken te ontwikkelen om nieuwe situaties te benaderen. Uiteindelijk kan besluitvaardig zijn je helpen efficiënter te worden en stress te verminderen. Buiten de kaders denken wordt een tweede natuur voor een schilder.

Doorzettingsvermogen

Oefening baart kunst. Zelfs de meest vernieuwende ideeën kunnen belabberd worden uitgevoerd. Als een schilderij niet uitpakt zoals je voor ogen had, word je vastbesloten om de problemen op te lossen totdat de creatie wordt wat je wilt dat het is. Wanneer je de teleurstellingen en deze cyclus van vallen en opstaan met gratie tegemoet kan treden wordt je bekwamer en vastberadener. Dit helpt je jouw doelen te bereiken ondanks de tegenslagen. 

Vergroot je zelfvertrouwen

Studies suggereren dat het maken van kunst helpt dopamine te verhogen – de feel-good in de buurt van de zender, ook wel bekend als de ‘motivatie molecuul’. Het verhoogt de drive, focus en concentratie. Een bijproduct van het maken van kunst is het gevoel van voldoening dat je opbouwt met elk klein kunstwerkje dat je af hebt. Het helpt ook je individualiteit en gevoel van eigenwaarde op te bouwen. Een project afmaken brengt een geweldig gevoel met zich mee, dat je gevoel van eigenwaarde een boost geeft. Het ontvangen van positieve feedback van ondersteunende vrienden en familie zal ook je gevoel van zelfverzekerdheid vergroten,

Geeft je een positieve mindset

Schilderen biedt een ontspannende, open omgeving waar je je veilig voelen om je eigen creativiteit te verkennen en moedigt aan tot een optimistischer benadering van het leven. Creatie helpt je af te stemmen op visuele esthetiek en stimuleert je om meer te zien van de schoonheid van het leven. Door te schilderen krijg je misschien een nieuwe waardering voor de kleinste details van de natuur, zoals de textuur van de schors van een boom, of de glans van de vacht van je huisdier. Het waarderen van de wereld om je heen brengt je in een positieve mindset die op de lange termijn zelfs risico op psychische aandoeningen kan verminderen.

Het maken van visueel aantrekkelijke kunstwerken, die anderen ook nog eens bewonderen, geeft een gevoel van trots en vreugde. Wat het gevoel van eigenwaarde helpt opkrikken en inspireert om nieuwe niveaus van vaardigheid te bereiken. Schilderen kan helpen een gelukkige stemming op te wekken, niet alleen bij de kunstenaar, maar ook bij de mensen om hem heen.

Versterkt het geheugen

Creativiteit is meer dan alleen maar gelukkig maken. Creativiteit scherpt de geest door conceptuele visualisatie en uitvoering. Het stimuleert ook het geheugen. Mensen die gebruik maken van creatieve uitlaatkleppen zoals schrijven, schilderen en tekenen hebben minder kans op het ontwikkelen van dementie. Creatieve activiteiten zoals schilderen blijkt een effectieve behandeling voor patiënten met dementie. Studies tonen aan dat creatieve betrokkenheid niet alleen depressie en isolement vermindert, maar mensen met dementie  kan helpen hun zintuigen te verscherpen en persoonlijkheid terug te vinden.

Versterkt je immuunsysteem

Studies tonen aan dat mensen die dagelijks over hun ervaringen uitdrukken, een sterker immuunsysteem hebben. Hoewel deskundigen nog steeds niet zeker weten hoe het werkt, verhoogt creativiteit het aantal CD4+ lymfocyten, de sleutel tot je immuunsysteem.

Creativiteit bevordert dopamine

Creatieve activiteit bevordert de groei van neuronen en stimuleert de afgifte van de neurotransmitter dopamine. Dopamine is de neurotransmitter die bekend staat als het natuurlijke antidepressivum van je lichaam en wordt geassocieerd met gevoelens van geluk en welzijn. Neuronen, de cellen die het zenuwstelsel opbouwen en informatie doorgeven door het hele lichaam, nemen dopamine op.

Maakt je slimmer

Kunst beïnvloedt het bewustzijn. Het is verbazingwekkend dat de activiteiten die ons een goed gevoel geven. Ook echt goed voor ons zijn. Studies tonen aan dat mensen die creatief bezig zijn een betere connectiviteit hebben tussen hun linker- en rechterhersenhelft. De linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor de motorische functies, terwijl de rechterhersenhelft zich richt op de verbeelding. Wanneer de twee hersenhelften met elkaar communiceren, verbetert je cognitieve functie.

Maakt  je opmerkzamer 

Creatief bezig zijn verlicht stress en maakt je daardoor opmerkzamer. Een van de basisprincipes van het maken van kunst is dat je traint om je te concentreren op de details en daar ook meer aandacht aan te besteden.  Wanneer je bezig bent met een kunst-gerelateerde activiteit kom je in een staat van flow. Deze meditatieve focus duwt alle zorgelijke gedachten die je geest bezighouden tijdelijk opzij, waardoor je geest ook een pauze kan nemen. 

Mindfulness

Kunstenaars zijn bedreven in de kunst van mindfulness. De focus van de kunstenaar ligt bij het kunstwerk waar ze mee bezig zijn. Ze maken hun geest vrij van hun fysieke omgeving. Dit werkt als een balsem voor de hersenfaculteit, omdat het de hersenen volledig bevrijdt van de uitdagingen die gepaard gaan met chaos om ons heen. 

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Pippi’s 7 sprankelende lessen voor creativiteit

Stel jezelf de Wondervraag

Translate »