Bamboe als duurzaam alternatief

(Global Heart | Esther Haasnoot) Als snelgroeiende plant is bamboe een goede vervanger voor veel huishoudelijke producten.

Een duurzaam alternatief

In het verleden en heden hebben mensen ontelbare manieren bedacht om de unieke eigenschappen van dit gewas te gebruiken. Bamboe is lang gebruikt voor steigers, structurele versterking, meubels, muziekinstrumenten, sieraden, en voedsel. Meer recent wordt het verwerkt tot textiel, meubels, kleding, luiers, tandenborstels, vloerbedekking, tapijt, tassen, huishoudelijke producten, en nog veel meer. 

Als je meer duurzame producten aan je huis wilt toevoegen, dan is bamboe een prima alternatief om te overwegen. Dit materiaal is zeer veelzijdig en kan gebruikt worden ter vervanging van plastic, hout en papier wat gebruikt wordt voor verschillende huishoudelijke artikelen.

De voordelen van bamboe op een rijtje

Snel groeiende planten soort

Bamboe is één van de snelst groeiende plantensoorten en is na 1 seizoen al te oogsten. Dit gewas bereikt zijn volle hoogte in 3 tot 4 maanden, in vergelijking met een boom die 30 of meer jaar nodig heeft om volgroeid te zijn. Onder de juiste omstandigheden kan bamboe in 24 uur een meter hoog worden. 

Bamboe is goed voor het milieu

Niet alleen groeit bamboe heel snel, maar het absorbeert ook tweemaal zoveel koolstofdioxide als bomen en produceert 30% meer zuurstof dan de meeste planten en bomen. Bamboebossen hebben enorme positieve voordelen voor het milieu omdat deze ongelooflijk productieve plant koolstof efficiënt opslaat.

Bamboe is sterk en duurzaam

Als bruikbare grondstof is bamboe indrukwekkend sterk – sterker en duurzamer dan staal. Het is geen verrassing dat bamboe vaak het nieuwe ‘groene staal’ wordt genoemd. Met zijn ongelooflijk snelle groeitijd, veelzijdigheid en verrassende sterkte, zou bamboe de toekomst van duurzame architectuur kunnen zijn. Vele huizen worden gebouwd met deze robuuste plant.

Bescherming tegen grondverschuiving

Bovendien hebben bamboeplanten sterke wortels in de grond, waardoor de bodem stabieler wordt. Dit betekent dat deze planten land kunnen stabiliseren en herstellen, en aardverschuivingen kunnen voorkomen. In landen die gevoelig zijn voor aardverschuivingen, kan bamboe dus een goede optie zijn.

Biologisch en milieuvriendelijk

Bamboe kan biologisch geteeld worden, zonder de hulp van chemische pesticiden of meststoffen. Vervelende pesticiden en chemicaliën zijn niet nodig bij het oogsten van bamboe. De teelt is natuurlijk en milieuvriendelijk. Bamboe kan gemakkelijk worden afgesneden en herplant, en de jaarlijkse oogst brengt geen schade toe aan de bodem of het omringende milieu.

Bamboe is duurzaam en hygiënisch

Bamboevezels zijn van nature antibacterieel zonder dat er giftige chemische behandelingen aan te pas hoeven te komen. Bamboe wordt gevonden in bamboevezel en is een antimicrobiële bio-agent die bamboe zijn natuurlijke antibacteriële eigenschappen geeft. Dit voorkomt dat bacteriën en microben op bamboeproducten groeien, waardoor het de perfecte plant is voor natuurlijk hygiënische producten zoals bamboerietjes en bestek, waardoor ze steriel en fris blijven. Met de juiste zorg kunnen jouw bamboeproducten keer op keer worden gebruikt zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat ze bederven.

Bescherming bedreigde diersoorten

Ten slotte helpt bamboe de biodiversiteit en bedreigde diersoorten te beschermen door een thuis te creëren voor een verscheidenheid aan dieren. Bamboebossen redden en beschermen de diersoorten die in dat bos leven, doordat ze zowel een thuis als voedsel bieden. Denk aan de reuzenpanda’s, die alleen van bamboe afhankelijk zijn.

Maak de verandering en stap over op duurzame, aarde-lievende producten. We kunnen allemaal een verschil maken en een positieve toekomst voor onze planeet creëren.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Zeewier als alternatief voor plastic verpakkingsmaterialen

Nederlandse startup maakt veelzijdig fruitleer van afgedankte mango’s

Translate »