LifestyleMensheid

Basisinkomen in Finland groot succes. Kan de ontdekking van dit onverwachte neveneffect de reddende revolutie zijn?

(Nine For News) De Finse overheid heeft 2000 inwoners van het land de afgelopen vijf maanden een onvoorwaardelijk basisinkomen gegeven en nu al werpt het project zijn vruchten af.

Ontvangers hebben minder last van stress, meer zin om op zoek te gaan naar werk en meer tijd om zakenideeën uit te werken.

Deelnemers van het project, dat uniek is in Europa, krijgen twee jaar lang iedere maand 560 euro op hun bankrekening gestort.

 

Werkloosheidsprobleem

Ze hoeven niet aan te tonen dat ze werkzoekende zijn of dat ze het nodig hebben. Ze kunnen het geld besteden zoals ze willen.

Als deelnemers werk vinden blijven ze het basisinkomen ontvangen. Een uitkering zou in zo’n geval worden stopgezet.

De Finse overheid hoopt op deze manier het werkloosheidsprobleem in het land aan te pakken.

 

Gestoord

Juha Jarvinen, een werkloze jonge vader uit het westen van Finland, is één van de deelnemers. Hij krijgt sinds januari een basisinkomen.

Toen hij een uitkering kreeg ging hij niet actief op zoek naar werk, maar nu wel, zo vertelde hij aan The Economist.

Hij kreeg enkele parttime baantjes aangeboden, maar als hij die had aangenomen zou hij gekort zijn op zijn uitkering. “Het is gestoord, er is niemand die zoiets zou doen,” zei hij.

 

Geen tijd

Hij zei dat hij nu bezig is met het opzetten van zijn eigen bedrijf, veel minder gestrest is en blij is dat hij niet langer ‘stomme’ formulieren moet invullen.

“Ik ben een kunstenaar en een ondernemer,” zei hij. “Soms ben ik te actief, ik heb geen tijd om te stoppen.”

Canada

In maart kondigde Ontario, de grootste provincie van Canada, aan te gaan experimenteren met een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Premier Kathleen Wynne van Ontario zei dat de proef noodzakelijk is om het hoofd te kunnen bieden aan ‘nieuwe uitdagingen’ die de moderne economie met zich meebrengt.

Bron: Nine For News


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Bedrijven met maatschappelijke betekenis

Experiment met zesurige werkdag groot succes