Bodyspray maken

(Wiki How) Wilde je ooit een bodyspray hebben, maar kon je die speciale geur niet vinden, of kon je het je niet veroorloven? Niet getreurd, zelf een bodyspray maken is heel eenvoudig, en beter nog, je kunt dan zelf bepalen wat er in je bodyspray zit. Dit betekent dat je naar hartenlust aanpassingen kunt maken, en een echt unieke geur kunt creëren. Je kunt er zelfs wat glans aan toevoegen met losse oogschaduw!

Een eenvoudige bodyspray maken

1. Neem een spuitfles van welk formaat dan ook. Neem een glazen spuitfles in plaats van een van plastic; etherische oliën kunnen het plastic na verloop van tijd aantasten. Kies ook voor een blauw of bruin glazen flesje om de oliën tegen het licht te beschermen.[1]

2. Vul het flesje voor het grootste deel met gewoon water. Zorg ervoor dat er wat ruimte overblijft voor je etherische oliën.[2]Als je geen gewoon water kunt vinden, dan ku je in plaats daarvan gefilterd water gebruiken. Gebruik in ieder geval geen kraanwater.

 • Als je geen vaste hand hebt, kun je overwegen een trechter te gebruiken om het water in de fles te gieten.

3. Voeg etherische oliën toe. Begin met 40 tot 45 druppels voor elke 60 ml water. Je kunt hier één geur voor gebruiken, maar ook experimenteren met verschillende combinaties. Bijvoorbeeld, lavendel en grapefruit vormen samen een lekkere en verfrissende geur.[3]

4. Sluit het flesje en schud het. Je bodyspray is nu klaar voor gebruik. Houd er rekening mee dat de oliën en het water zich na verloop van tijd op natuurlijke wijze scheiden, dus je moet het flesje elke keer voor gebruik schudden.

Een basisbodyspray maken

1. Neem een spuitfles van 60 tot 90 milliliter. Probeer als het even kan een glazen spuitfles te vinden, want de etherische oliën hebben de neiging om plastic flessen na verloop van tijd aan te tasten. Als je geen glazen spuitfles kunt vinden, gebruik dan een plastic flesje van hoge kwaliteit.

2. Doe een trechter in de fles. Zo wordt het makkelijker om de ingrediënten in de fles te gieten.

3. Schenk 30 milliliter gedestilleerd water in de fles. Als je geen gedestilleerd water kunt vinden, gebruik dan gefilterd water. Gebruik hier geen kraanwater voor, want dat bevat te veel mineralen die de bodyspray kunnen aantasten.[4]

 • Om er een draai aan te geven, gebruik je 45 milliliter rozenhydrolaat in plaats van water. Het zal de bodyspray naar rozen laten ruiken. Het is lichter en milder dan etherische olie, en heeft ook verstevigende eigenschappen.[5]

4. Doe 15 milliliter wodka of toverhazelaar in de fles. Dit werkt als conserveermiddel en helpt de bodyspray langer mee te gaan. Het werkt ook als bindmiddel en voorkomt dat de etherische oliën zich van het water scheiden.[6]

5. Voeg 15 ml plantaardige glycerine toe, indien gewenst. Dit werkt als bindmiddel en verdikkingsmiddel. Het kan er ook voor zorgen dat de geuren langer blijven hangen.[7]Glycerine heeft ook een aantal verstevigende en hydraterende eigenschappen.[8]
6. Voeg 15 tot 20 druppels etherische olie toe. Je kunt één geur gebruiken, of een combinatie van geuren, zoals: grapefruit, limoen, en citroen.[9]
 • Als je in plaats van water rozenhydrolaat gebruikt, dan hoef je er geen etherische oliën aan toe te voegen.

7. Sluit het flesje en schud het. Op dit punt aangekomen, is je bodyspray klaar voor gebruik. Houd er rekening mee dat de ingrediënten zich nog kunnen scheiden. Mocht dat gebeuren, schud de bodyspray dan voor gebruik.

Een glinsterende bodyspray maken

1. Neem een spuitfles van 150 tot 180 milliliter. Je kunt het beste een glazen fles gebruiken, omdat die na verloop van tijd niet wordt aangetast. Als je er geen kunt vinden, dan is een plastic fles van goede kwaliteit ook goed.[11]

2. Doe een trechter in de fles. Zo kun je de ingrediënten gemakkelijker in de fles gieten en daarbij minder knoeien.

3. Giet 15 ml arganolie in de fles.[12]Als je geen arganolie kunt vinden, of als je het te duur vindt, probeer dan jojoba-olie. Je kunt ook plantaardige glycerine gebruiken.

4. Voeg 10 ml losse oogschaduw of cosmetisch pigmentpoeder toe.[13]Het poeder komt waarschijnlijk vast te zitten in de trechter, wat niet erg is. Dit wordt met de volgende stap opgelost.

 • Populaire kleuren zijn wit of brons, maar je kunt de kleur gebruiken die je wilt.
 • Gebruik geen glitter. Zelfs de fijnste glitters kunnen de spuitfles verstoppen.

5. Giet 60 ml gedestilleerd water door de trechter.[14]Dit zal helpen de oogschaduw of het pigmentpoeder dat in de mond van de trechter terecht is gekomen los te halen. Zorg ervoor dat je gedestilleerd water gebruikt en geen kraanwater. Als je geen gedestilleerd water kunt vinden, dan is het prima om gefilterd water te gebruiken.

 • Kraanwater bevat te veel mineralen die de spray kunnen aantasten en de houdbaarheid ervan kunnen verkorten.

6. Overweeg een geurtje toe te voegen. Als er nog ruimte over is in de fles, dan kun je een beetje geur toevoegen met een paar druppels etherische olie. Omdat etherische olie erg sterk is, heb je maar zo’n 20 tot 25 druppels nodig.

7. Sluit het flesje en schud het. Je glinsterende bodyspray is nu klaar voor gebruik. De ingrediënten zullen na verloop van tijd neerslaan, dus je moet het voor gebruik schudden.

Tips

 • Experimenteer met verschillende geuren.
 • Als de bodyspray te sterk ruikt, giet er dan wat uit en voeg er wat meer gedistilleerd of gefilterd water aan toe.
 • Als de bodyspray niet genoeg ruikt, voeg dan een paar druppels etherische olie toe. Overdrijf echter niet. Etherische olie in te hoge concentraties kan je huid irriteren.
 • Gebruik gedestilleerd water als je kunt. Als je geen gedestilleerd water kunt vinden, gebruik dan gefilterd water. Gebruik geen kraanwater, omdat het mineralen bevat die de spray kunnen beïnvloeden.[15]
 • Je kunt etherische oliën online of in reformwinkels vinden. Gebruik geen geuroliën die bedoeld zijn voor het maken van zeep of kaarsen, want dat is niet hetzelfde.
 • Bewaar de bodyspray in een glazen fles. Als je geen glazen fles hebt, dan is een plastic fles van hoge kwaliteit ook goed. Zoek naar iets waarop HDPE (polyethyleen met hoge dichtheid) 1 of 2 op de bodem staat. Blijf weg van dunne en goedkope plastic flessen; de etherische oliën tasten het plastic aan.[16]
 • Als je een gevoelige huid hebt, overweeg dan om een test te doen. Meng drie van de gewenste etherische oliën met 2 ml olijfolie (of een andere huidveilige olie), en doe een dotje op de binnenkant van je elleboog. Bedek de plek met een pleister, en wacht 48 uur. Als er geen irritatie optreedt, dan kun je de etherische olie veilig gebruiken.

Waarschuwingen

 • Als je een branderig gevoel krijgt, dan ben je misschien allergisch voor de etherische olie en moet je de spray onmiddellijk van je huid wassen.
 • Gebruik deze lichaamssprays niet op je gezicht, aangezien de ingrediënten je ogen kunnen irriteren.
 • Ben je van plan om naar buiten te gaan, dan kun je beter geen sprays op basis van citrusvruchten opdoen. Citrusvruchten (etherische oliën van citrusvruchten inbegrepen) kunnen je huid extra gevoelig maken voor zonlicht, en tot ernstige zonnebrand leiden.

Benodigdheden

Een eenvoudige bodyspray maken

 • Spuitfles
 • Trechter (optioneel)
 • Gedestilleerd water
 • Etherische olie

Een basisbodyspray maken

 • Spuitfles van 60 tot 90 ml
 • 30 ml gedestilleerd water
 • 15 ml wodka of toverhazelaar
 • 15 ml plantaardige glycerine (optioneel)
 • 15 tot 20 druppels etherische olie

Een glinsterende bodyspray maken

 • Spuitfles van 150 tot 180 ml
 • Trechter
 • 15 ml arganolie
 • 10 g losse oogschaduw
 • 60 ml gedestilleerd water
 • Etherische olie (optioneel)

Bron: Wiki How


Je kunt ook interesse hebben in: 

7 manieren om calendula olie te gebruiken in je schoonheidsritueel

Lippenbalsem maken

Translate »