Dit kun je allemaal schoonmaken met groene zeep

(Leukegeit | Daphne) Groene zeep is de alleskunner die iedere grootmoeder in huis heeft. Reden genoeg dus om deze groene pot goodness aan te schaffen. Wat je allemaal kunt schoonmaken met groene zeep? Dat lees je in dit artikel!

Wat is groene zeep en wat kun je ermee?

Groene zeep heb je vast en zeker in grootmoeders keukenkast zien staan. Maar ook nu is het een heel handig schoonmaakmiddel voor verschillende doeleinden. Vooral vet gaat dit groene goedje te lijf, waardoor vlekken spontaan verdwijnen.

Vroeger werd de zeep van hennepolie gemaakt (vandaar de groene kleur), maar tegenwoordig worden de meeste groene zepen gemaakt van goedkopere olie, zoals soja- of koolzaadolie.

Groene zeep is verkrijgbaar in de welbekende pot als dikke gelei of vloeibaar. Beide varianten vind je tegenwoordig gewoon in de supermarkt, de drogist of online.

1. Hardnekkige kalkaanslag verwijderen

Een douchecabine wordt dagelijks gebruikt met water en douchegel. Om de douchecabine vrij van kalk te maken is het van belang om de tegels in de cabine geregeld schoon te maken. Ben je net zoals ik en is het alweer een tijd geleden dan schiet een pot groene zeep en een scheutje baking soda te hulp.

Meng één deel groene zeep met vieren delen baking soda en maak hier een pasta van. Breng dit aan op de tegels en wrijf met een nat schuursponsje stevig over de tegels. Door de korreltjes in de baking soda komen alle viezigheden van de muur en zijn glanzende tegels -vrij van kalk- je eindresultaat. Eventueel afspoelen met wat allesreiniger en jouw douchecabine is weer good to go.

2.Vetvlekken verwijderen met groene zeep

Een vieze ovenschaal of een pan met aangekoekte vetresten is natuurlijk hartstikke vies. Ook in dit geval biedt groene zeep uitkomst.

Smeer de vette, aangekoekte pan of ovenschaal helemaal in met groene zeep. Stop dit in een vuilniszak met een bakje ammonia en knoop de zak dicht. Open de vuilniszak vervolgens 24 uur later weer. Spoel de pan of ovenschaal af met heet water en je pan zal weer als nieuw zijn.

Last van een vette en vieze oven of magnetron? Smeer de vette oppervlaktes in met de groene zeep, zet een bakje ammonia in de oven of magnetron en doe de deur dicht. Na een nachtje moeten alle vetresten zo van de oppervlaktes afgehaald kunnen worden.

Let wel op: probeer dit niet uit met pannen van aluminium.

3. Groene zeep in de tuin

Niet alleen in huis, maar ook buitenshuis kun je groene zeep heel goed gebruiken om schoon te maken. Teak houten meubels zijn bijvoorbeeld heel geschikt om met groene zeep op te frissen.

Maak met een flinke klodder groene zeep en heet water een sopje en neem daarmee de tuinmeubels af. Daarna kun je datzelfde sopje gebruiken voor de tegels in de tuin: giet het sopje leeg over de tegels. Even flink schrobben met een stevige veger, waardoor je ook veel onkruid meeneemt. Goed naspoelen met water en het tuinseizoen is vanaf dan officieel geopend.

Ben je nog steeds niet overtuigd van de kracht van groene zeep? Hieronder heb ik nog een rijtje samengesteld:

  • Groene zeep laat ramen schoon en streeploos achter.
  • Geen afwasmiddel meer in huis? Groene zeep lost het voor je op.
  • Ook voor vette handen na het klussen is groene zeep de oplossing
  • Is het deze zomer warm? Maak van groene zeep en vuilniszakken een waterglijbaan
  • En ook de auto was je met dit groene goedje

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Zijn kruiden- en biologische haarbehandelingen de toekomst?

Clean and green – Keep a hygienic house with these natural, non-toxic cleaning products

Translate »