Financiële stress verminderen met deze 5 praktische tips!
(Psychologie van Succes | Albert Sonnevelt) Financiële stress kan je onzeker, machteloos, woedend en rusteloos maken. Komt dit omdat je geldproblemen hebt? Of vind je het regelen van je persoonlijke geldzaken erg ingewikkeld? De kans bestaat dat je kampt met financiële spanningen in je leven. Lees in dit artikel over de oorzaken ervan en 5 praktische tips om (weer) grip op je financiële stress te krijgen.
Financiële stress; wat zijn de oorzaken?
Financiële stress wordt doorgaans geassocieerd met het hebben van geldproblemen. Vanwege het verlies van een baan, betalingsmoeilijkheden, schulden, scheiding enzovoort. Maar, de toegenomen druk om zelf de persoonlijke financiën ter hand te nemen, is ook een stressfactor. Dit blijkt uit recent onderzoek van Platform Wijzer in Geldzaken onder ruim 500 Nederlanders. Volgens het onderzoek vindt ruim 40% van de Nederlanders dat er steeds meer van hun wordt verwacht op het gebied van persoonlijke geldzaken. Ze geven aan overspoeld te worden met post en e-mails. Daarbij vinden zij de inhoud ervan regelmatig zo ingewikkeld dat je er bijna ‘voor gestudeerd’ moet hebben om het te begrijpen. Het gevolg is dat het regelen van de geldzaken bij 1 op de 5 mensen regelmatig voor stress zorgt en het gevoel geeft financieel bewusteloos te zijn.
5 tips bij financiële stress
Ervaar je financiële stress? Dan zijn er diverse manieren om dat tegen te gaan. Hieronder een aantal praktische en direct toepasbare tips om grip op je stress en financiën te krijgen.
Zorg goed voor jezelf; psychisch en fysiek
Je zorgen maken om geld kan een enorme impact op je leven hebben. Zo kun je allerlei lichamelijke en geestelijke klachten krijgen. Van lusteloosheid, piekeren, hartkloppingen en hoofdpijnen tot angstig zijn, slecht slapen en concentratieverlies. Om nu de spanningen rond geld het hoofd te bieden, is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Zorg daarom voor gezonde voeding, leid een regelmatige leefstijl en doe aan beweging. Dat alles samen zorgt dat je fysiek en psychisch beter in je vel zit, meer energie hebt, je fitter voelt en dus gemakkelijker je financiën het hoofd kunt bieden dan wanneer je lusteloos en piekerend de dag doorbrengt. Dat maakt je stress alleen maar erger en het kan zelfs leiden tot een depressie
Houd je financiële kennis up–to-date
Toegegeven het bijhouden van je financiële kennis is best lastig. Zeker nu de onzekerheid in de maatschappij aanhoudt.
Verder volgen de overheidsmaatregelen elkaar in een rap tempo op, met mogelijke gevolgen voor je persoonlijke financiële situatie. Denk maar aan de veranderingen op het gebied van AOW, de woningmarkt, pensioenen, belastingen en kinderopvang. Toch zul je merken dat weten wat nieuw beleid voor je persoonlijke financiën betekent, bijdraagt tot een beter inzicht en daarmee voor rust in je hoofd. Overigens hoef je het niet alleen te doen. Organisaties als het Nibud en Wijzer in Geldzaken geven heldere informatie en brengen bruikbare tools uit waarmee je kunt nagaan wat nieuw beleid betekent voor je portemonnee. Maak er gebruik van, want het kan veel financiële stress wegnemen.
Schep orde in je financiën
Maak tijd vrij om al je geldzaken te ordenen. Plan daar bijvoorbeeld een halve dag voor. Zet al je inkomsten en uitgaven op een rij. Per week, maand en jaar. Heb je dat eenmaal gedaan? Houd het vervolgens wekelijks of maandelijks bij. Je zult zien: overzicht zorgt voor meer inzicht. Dat geeft vervolgens voldoening en rust waardoor je minder stress zult ervaren.
Zijn je geldzorgen zo groot dat je dag in dag uit erover piekert? En zie je totaal geen uitweg meer? Zet je eventuele schaamte of trots op zij en durf hulp te vragen aan een professional. Er zijn altijd wel mensen in jouw omgeving die het fijn vinden om je helpen bij het ordenen van jouw financiën.
Praat erover met familie en goede vrienden. Misschien kunnen zij hulp bieden. Of zoek professionele steun om de geldproblemen op te lossen. Alleen al de problemen daadwerkelijk aanpakken, kan de stress doen afnemen. Afhankelijk van je financiële situatie zijn er diverse instanties die je kunnen helpen. Van schuldhulpverlening tot een budgetcoach of financieel adviseur. Aarzel zeker niet en zoek hulp als je financiële situatie de oorzaak is van je stress.
Wat is jouw verhouding tot geld?
Het klinkt misschien raar, maar hoeveel gevoel van eigenwaarde heb je? Durf je (voldoende) geld te vragen voor jouw diensten of producten? Mag jij jezelf iets gunnen?
Durf je geld aan jezelf uit te geven? Of doe jij jezelf chronisch tekort en laat je een ander altijd voorgaan?
Welk beeld over geld heb je meegekregen in jouw jeugd? Geloof je in overvloed of ben je overtuigd dat er voor jou altijd schaarste zal zijn?
Wanneer je een probleem hebt met geld, dan mag je deze bovenstaande vragen eerlijk beantwoorden. Roep vervolgens de hulp in van een professionele coach of therapeut. Die kan jouw vaste overtuigingen helpen te doorbreken.
Misschien weet je absoluut zeker dat jouw financiële problemen het gevolg zijn van ontslag, een scheiding, bedrog of een andere externe reden.
Toch zijn er mensen in gelijksoortige situaties geweest die zich er op een bijzondere wijze uit hebben weten te redden. Wat is hun geheim? Welke positieve overtuigingen hebben ze over zichzelf?
Zet jouw talenten om in geld
Je hebt speciale talenten en vaardigheden die uniek zijn. Het is de combinatie van genetisch materiaal dat je mee hebt gekregen van jouw ouders, jouw levenservaring, kennis, wijsheid en persoonlijke interesses.
Dit is zeker iets waard. Door deze talenten in te zetten kan je veel leed en ongemak voorkomen in de wereld. Het zorgt ervoor dat jouw medemens niet steeds opnieuw het wiel moet uitvinden. Dat bespaart de ander enorm veel tijd, geld en energie.
Wees daarin niet te bescheiden. Misschien is het voor jou vanzelfsprekend wat je doet en hebt. Maar anderen kunnen juist heel blij worden van jouw talent en ervaring.
Iedere dag dat je langer wacht om dat in te zetten, doe je jezelf en de wereld tekort.
Bron: Psychologie van Succes
Je kunt ook interesse hebben in:
Het verschil tussen schaamte en schuld, en hoe deze gevoelens aan te pakken