Inkomensongelijkheid in Nederland extreem hoog

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Nederland staat bekend om zijn progressieve belastingstelsel, maar van het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, is weinig meer over. Na de VS is de inkomensongelijkheid in Nederland het grootst van alle ontwikkelde landen.

Dat blijkt uit onderzoek van de OESO, een samenwerkingsverband van 35 rijke landen. De OESO keek nu eens niet naar jaarinkomens om de mate van ongelijkheid in een land te bepalen maar naar vermogen. Om precies te zijn is in kaart gebracht welk deel van de totale welvaart in bezit is van de rijkste tien procent.

Weinig verrassend, staan de Verenigde Staten bovenaan. Daar bezit de top 10 procent 79 procent van alle welvaart. Daarna volgen opmerkelijk genoeg Nederland en Denemarken waar de rijkste 10 procent respectievelijk 68 en 64 procent van de welvaart bezitten. Saillant detail: het zijn de enige twee landen waar de onderste 60 procent een negatief vermogen heeft. Ze hebben dus meer schulden dan bezittingen.

Willen we echt een rechtvaardige, eerlijke inkomensverdeling dan kunnen we een voorbeeld nemen aan landen als Finland of Japan.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Meer tijd of meer geld? Wat zou je kiezen?

Geld besparen – maak jij deze denkfout?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »