Liefde & relatiesLifestyleZelfverwerkelijking

Geluk kan je trainen

(Levenscode | Albert Sonnevelt) Deze week is het Valentijnsdag. De dag waarop we onze liefde en dankbaarheid uiten naar degene die we liefhebben of speciaal voor ons is. Met lieve woorden, een mooie kaart, een knuffel, een bos bloemen.

Je kent vast het dankbare en gelukkige gevoel dat die speciale aandacht geeft, zowel aan de gever als aan de ontvanger. Er worden dan namelijk direct stofjes in je hersenen aangemaakt die je blij en gelukkig maken. Het mooie is dat je ervoor kunt kiezen om dat geluksgevoel elke dag te ervaren, door aan de slag te gaan met dankbaarheid. Dan heb je elke dag dat warme valentijnsgevoel.

It’s not happiness that brings us gratitude, it’s gratitude that brings us happiness

David Steindl-Rast –

Een dankbare houding maakt gelukkiger

We denken vaak dat we geluk of vreugde moeten ervaren om dankbaar te kunnen zijn. Maar het werkt juist andersom: dankbaar zijn maakt je gelukkiger. Met een houding van dankbaarheid kies je ervoor vooral te kijken naar al het mooie dat je wel hebt, meemaakt en waar je blij van wordt.  Natuurlijk is niet elke dag even mooi, maar er zijn altijd dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Voor je grootste zegeningen of de kleinste gebeurtenissen. Voor je gezin, je vrienden, een zonnige dag, je gezondheid, een lekkere maaltijd, een onverwachte glimlach, een luisterend oor, je beste vriend(in), een nieuw inzicht, een prachtige wolkenlucht, muziek die je raakt of een speciaal moment. Zelfs als het niet zo goed met je gaat, kun je nog dankbaar zijn voor het feit dat dingen niet nog slechter gaan. Of voor de kansen die het je biedt. Het volgende gedicht gaat hierover:

Wees dankbaar omdat je niet alles bezit wat je zou willen hebben.

Want anders zou er niets meer zijn om naar uit te kijken.

Wees dankbaar dat je niet alles weet.

Want dit geeft je de kans om iets te leren.

Wees dankbaar voor de moeilijke momenten.

Want deze momenten geven je de kans om te groeien.

Wees dankbaar voor je beperkingen.

Want ze geven je ruimte om te groeien.

Wees dankbaar voor elke nieuwe uitdaging.

Want iedere uitdaging maakt je sterker.

Wees dankbaar voor je vergissingen.

Want deze geven je een waardevolle les.

Wees dankbaar wanneer je je moe en uitgeput voelt.

Want dit betekent dat je je best hebt gedaan.

Het is makkelijk om dankbaar te zijn voor de goede dingen in je leven. Maar wie ook dankbaar is voor alle minder goede dingen, leeft echt een leven van voldoening. Dankbaarheid kan iets negatiefs omzetten in iets positiefs. Vind een manier om dankbaar te zijn voor je problemen en je problemen kunnen je grootste zegeningen worden. 

Geluk is het gevolg van dankbaarheid

Dankbaarheid is een veelomvattend gevoel: blijheid, zachtheid, verwondering, totaal in het nu zijn, warmte, waardering … Dat laat weinig ruimte voor negativiteit. Als je bewust focust op je ‘zegeningen’, kun je onmogelijk tegelijkertijd negatieve gedachten en gevoelens ervaren. Je laadt je energie weer even op, voelt je meer de moeite waard en je zelfvertrouwen neemt toe. Als we ons goed voelen, verruimt ook onze blik. Daardoor kunnen we onze problemen vanaf een afstandje bekijken en gaan we meer focussen op kansen en mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. En het versterkt je sociale contacten. Je beseft immers bewuster hoe belangrijk sommige mensen voor je zijn en zult meer verbinding zoeken. Waarmee je ook anderen stimuleert  tot meer dankbaarheid.  Wat je uitstraalt, krijg je terug. Je hele omgeving wordt zo positiever. Onderzoeken tonen zelfs heilzame effecten op je gezondheid aan. Kortom, dankbaarheid brengt op allerlei vlakken meer overvloed en geluk.

Een kwestie van mindset: welke kies jij?

Een dankbare houding is een kwestie van mindset. Ben je georiënteerd op wat er wel is of op wat er niet is? Van nature is ons brein helaas meer geneigd om te focussen op wat fout gaat of er niet is in ons leven. Het glas lijkt vaker halfleeg dan halfvol. Je staat altijd in de file en het regent vaker dan dat de zon schijnt . Daar is een evolutionaire verklaring voor. Om te kunnen overleven was het in de oertijd belangrijk om bedreigingen te herkennen. Eén klein foutje kon de dood betekenen. Dus hoe meer je gefocust was op gevaar, hoe groter je kans om te overleven. Die voorkeur voor negatief denken heeft in onze tijd echter weinig nut. Onze problemen zijn zelden een kwestie van leven of dood. Maar we doen het vaak wel.  Met als gevolg dat we vaak voorbij gaan aan de positieve dingen die er net zo goed zijn. We zien ze niet eens of nemen ze voor vanzelfsprekend aan. Daar word je niet gelukkig van.

Ons brein is echter plastisch. Door oefening en herhaling kun je je hersenen herprogrammeren en nieuwe structuren aanleggen.  Als je dankbaarheid dagelijks een plek in je leven geeft, train je je brein om continue op zoek te gaan naar mooie, positieve momenten en gebeurtenissen en maak je ze bewust. En hoe bewuster je bent van alles waar je blij en dankbaar over bent, hoe vaker je dat geluksgevoel zult ervaren en hoe meer je positieve dingen aantrekt. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Wat begint als een bewuste oefening, verandert in een goede gewoonte: een dankbare levensinstelling die je energie en geluk geeft.

Jij kunt zelf bepalen hoe je in het leven staat. Ik kan geen enkele reden bedenken om niet te kiezen voor een positieve levenshouding. Een ding is zeker: als je focust op wat je niet hebt, zul je nooit genoeg hebben. Focus je op wat je allemaal wel hebt, dan zul je altijd meer krijgen. Kies ervoor om dankbaarheid structureel een plek in je leven te geven. Besteed er dagelijks aandacht aan,  ook – en vooral juist – als het even wat minder gaat.

Hoe doe je het?

Er zijn mogelijkheden te over om dagelijks dankbaarheid in je leven te brengen. Maak het leuk voor jezelf, zorg voor afwisseling en probeer je dankbaarheid echt te voelen, als een soort warmte van binnen. In het begin voelt het misschien onwennig, maar hoe vaker je oprecht dankbaarheid ervaart, hoe gemakkelijker het gaat. De nieuwe structuren in je hersenen verdiepen zich en wat eerst voelt als een oefening verandert in positief gewoontepatroon.

  • Uit je dankbaarheid naar anderen. Om te beginnen natuurlijk tegenover jouw Valentijn. Vertel wat je zo in iemand waardeert en wat hij of zij voor je betekent. Of schrijf ze een brief. Die kun je opsturen, maar nog intenser wordt het als je je brief persoonlijk voorleest.
  • Schrijf een paar regels of woorden in een mooi schriftje of dagboek over waar je die dag of in het algemeen dankbaar voor bent. Ben je meer visueel ingesteld, dan is een fotodagboek misschien een goed idee.
  • Schrijf een bedankbrief aan jezelf. Begin met Lieve … (je naam) en noteer waarom je dankbaar bent voor wat je hebt gedaan of bereikt in je leven, wat je in jezelf bewondert of waar je trots op bent. Het schrijven van zo’n brief alleen al geeft je een fijn gevoel, en je hebt zo altijd iets tastbaars om jezelf op te beuren als het een keer tegen zit. 
  • Gebruik de methode 2-3-21. Schrijf iedere dag in 2 minuten tijd, 3 nieuwe dingen op waar je blij of dankbaar voor bent. Doe dit 21 dagen lang.
  • Begin of eindig je dag met zeggen waar je dankbaar voor bent.
  • Heb je een taak afgerond? Ga dan niet meteen door naar het volgende item op je to-do-lijstje, maar geniet even van wat je hebt bereikt. Met zulke korte momenten van dankbaarheid bouw je kleine ontspanningsmomenten in en ben je weer even in het nu. Als je dat ook nog eens fysiek maakt met een schouderklopje, een luchtsprongetje of een vreugdekreet, versterk je je die positieve setting in je brein nog eens extra.
  • Mediteer over iemand die belangrijk voor je is. Haal diegene voor de geest en voel je dankbaar dat die persoon in je leven is.
  • Denk terug aan fijne momenten. Visualiseer ze. Je hersenen maken geen onderscheid tussen de ervaring zelf en het visualiseren ervan. Je krijgt weer datzelfde gelukkige gevoel.
  • Maak een dankbaarheidsdoos met bijvoorbeeld verhalen, beelden, metaforen, gedichten, symbolen die jou een goed gevoel geven.
  • Draag een dankbaarheidssteentje. Sta stil bij waar je dankbaar voor kunt zijn op het moment dat je het aanraakt.
  • Maak dankbaarheidsaffirmaties en spreek die met overtuiging uit. Begin met ‘Ik ben dankbaar voor en waardeer …’
  • Deel waar je dankbaar voor bent met anderen. Doordat jij het uitspreekt stimuleer je anderen hetzelfde te doen. Je creëert er een positieve sfeer mee.
  • Je kunt zelfs dankbaar zijn voor waar je naar verlangt. Ontspan en visualiseer je wensdroom alsof het al zo is. Schrijf daarna je droom op. Begin met: ‘Ik ben dankbaar dat … (alsof het al zo is). Garantie dat het ook zal gebeuren, krijg je niet, maar zo zet je in elk geval je energie daarop.
  • Er zijn ook apps met een dagelijkse dankbaarheidsoefening.

Begin deze week vol dankbaarheid en breng meteen één van de tips in de praktijk. Je zult merken dat je je er gelukkiger door voelt.

Ik wens je een mooie Valentijnsweek.

Bron: Levenscode


Je kunt ook interesse hebben in:

Valentijnsdag: mensen met een beperking willen ook liefde vinden

Echte liefde is leren loslaten