BewustzijnLifestyleZiekte

Waarom ‘doorzetten’ eigenlijk contraproductief is

(Global Heart | Esther Haasnoot) Ondanks alles doorzetten kan goed en zelfs noodzakelijk zijn, maar is de veerkracht op en gaan we door totdat wij erbij neervallen dan zijn we eigenlijk te ver gegaan.

Ondanks alles doorzetten

We kennen allemaal wel iemand in ons leven die wij als veerkrachtig beschouwen. Het zijn de mensen die we kennen die indruk op ons maken met hun schijnbaar eindeloze vermogen om door te zetten – wat er ook gebeurt. We kunnen ze bewonderen en onszelf afvragen hoe zij de dingen voor elkaar krijgen. Misschien geloven we ook dat wanneer dezelfde gebeurtenissen in ons leven zouden plaatsvinden, wij dit niet zo goed aankunnen en ook niet zouden doorzetten. Maar dit is niet noodzakelijk het geval, want veerkracht is iets dat wij allemaal bezitten. En veerkrachtig worden wij door ervaring. Een trauma – zoals de dood van een geliefde – kan ons gaandeweg sterker maken en leren wij beter met de pijn om te gaan. Het vergt (veer-) kracht en doorzettingsvermogen om ondanks alles de draad van je leven weer op te pakken. Dit vermogen hangt nauw samen met hoe wij denken.

Liefde en betekenis

Doorzetten is het vermogen – ongeacht je omstandigheden – om je te concentreren op wat goed voelt en goed werkt. Deze mindset wordt teweeggebracht door het ontwikkelen van een “gevoel van samenhang”. Wat in feite betekent dat je in staat bent om te geven om en te begrijpen wat er gebeurt en dit in het grotere geheel kunt zien.

Het vinden van liefde en betekenis is de belangrijkste factor bij het ontwikkelen van een “gevoel van samenhang”. Elke ervaring kan ons iets brengen dat de moeite waard is om van te leren, maar als het ons niet langer kan schelen wat er met ons gebeurt – dan hapert onze veerkracht en kunnen we ons mentaal, emotioneel en fysiek onwel voelen.

Langdurige stressvolle situaties kunnen maken dat je veerkracht uitgeteerd raakt. Je kunt het vergelijken met een elastiekje waar de erosie inkomt. Doorzetten en op je tanden bijten is dan niet verstandig. Uiteindelijk knapt het elastiekje en heb je een medisch probleem.

Het nut van hersteltijd

Nu komen we op het moment dat “doorzetten” eigenlijk contraproductief is. Want doorzetten en het vermogen om veerkrachtig in het leven te staan wordt bewerkstelligd door het hebben van “hersteltijd“. Je hebt tijd nodig om je batterij weer op te kunnen laden anders teer je alleen maar je reserves in. Dit is logisch, denk maar eens hersteltijd in termen van sport. De meeste topsporters bezitten concurrentievermogen. Niet alleen concurreren ze met rivalen, ze concurreren ook met zichzelf. Ze  pushen zichzelf  tot het extreme niveaus van prestaties. Hun succes is deels te danken aan de tijd die ze nemen om geestelijk, lichamelijk en emotioneel te herstellen.

Onderbrekingen stelt ons in staat de productiviteit te verhogen, we kunnen meer incasseren, ons beter focussen, zijn creatiever en presteren meer. In plaats onszelf te pushen om een oplossing te vinden of iets te bereiken, doen we er goed aan onszelf wat meer rust te gunnen. Des te eerder komen de oplossingen of wordt je doel bereikt. En door onszelf hersteltijd te gunnen, zijn we beter in staat ons aan te passen aan veranderende werkelijkheden.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Is het waar ‘Wat je niet doodt, maakt je sterker’?

Werken aan jouw droomdoel: doe vaker iets voor de eerste keer