Lifestyle

Weekplanning maken checklist – 5 stappen

(soChicken | Jelle Hermus) Een weekplanning maken is makkelijk. En je hele week wordt er beter van. Ontdek hoe je een weekplanning maakt in 5 stappen met deze checklist.

De voordelen van een weekplanning

Een weekplanning maken klinkt misschien overweldigend of overdreven, maar is geen van beide. Door een weekplanning te maken neem je verantwoordelijk voor je eigen leven.

Een weekplanning voorkomt dat je geleefd wordt.

Je hoeft je week niet vol te plannen. Sterker nog, je kunt heel bewust besluiten om alle dagen helemaal leeg te houden zodat je meer tijd voor jezelf hebt.

Een weekplanning maken is zo gebeurd. Soms kost het nog geen tien minuten, en het zijn tien minuten die de kwaliteit van je leven ontzettend kunnen verhogen.

Dus neem in of voor het weekend even een paar minuten om jezelf af te vragen: hoe wil ik de komende week vormgeven?

Eindelijk een beetje structuur

Sinds een tijdje gebruik ik een simpele weekplanning om mijn leven rustiger te maken.

  • Ik gebruik één dag om vooral veel te schrijven.
  • Eén dag om video’s te maken voor YouTube.
  • Eén dag voor een project waar ik op dat moment aan werk.
  • En één dag voor losse zaken, e-mail, netwerken, etc.

Dit schema maakt me meer gefocust en zorgt ervoor dat ik alles gedaan krijg. Maar nog veel belangrijker: het zorgt ervoor dat ik maar vier dagen werk, in plaats van vijf tot zes.

En die verandering heeft ervoor gezorgd dat ik me vrijer en blijer voel. Dat ik meer tijd kan nemen voor mensen die me dierbaar zijn, en meer tijd neem voor mijn eigen ontwikkeling.

Een weekplanning hoeft niet beklemmend te zijn. Mijn weekplanning maakt me juist rustiger en vrijer. Wil je dit ook ervaren? Gebruik de onderstaande checklist als leidraad bij het maken van jouw simpele weekplanning.

1. Waar wil je komende week meer van ervaren?

Meer productiviteit, meer voldoening, meer sociaal contact, meer rust, meer succes, meer liefde – noem het maar op.

Waar heb je behoefte aan? Veel mensen denken bij een weekplanning maken enkel aan succes. Aan taken en doelen. Probeer verder te kijken. Check wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten.

Soms heb ik bijvoorbeeld zin om te knallen en lekker productief te zijn. Dan plan ik een paar sprint dagen in. Andere weken wil ik juist meer vrienden zien of lekker tot mezelf komen.

Schrijf op in een notitieboekje waar je komende week meer van wilt ervaren.

2. Waar wil je komende week minder van ervaren?

Zelfde verhaal, maar dan omgekeerd. Waar wil je minder van ervaren komende week? Minder stress, minder drukte, minder sociaal contact, minder werk, minder alleen zijn, etc.

Schrijf op wat je voelt en denkt. Zo kun je er rekening mee houden tijdens het maken van je weekplanning.

3. Deel je week slim in

Oké. Er liggen zeven dagen voor je. Een deel van de tijd is al voor je ingedeeld.

  • Je moet elke dag slapen, dus dat staat vast.
  • Je hebt verplichtingen zoals werk waar je aan wilt voldoen.
  • Er staan wellicht afspraken waar je je aan wilt houden.

Je hoeft je weekplanning niet tot op het uur nauwkeurig in te delen. Sterker nog – dat werkt meestal averechts. Maar het kan wel helpen om de belangrijkste zaken een vaste plek te geven.

Bijvoorbeeld – als ik wil werken aan een project dat volledige focus nodig heeft, dan moet ik het inplannen op een dag. Als ik dat niet doe, dan kom ik er nooit aan toe. Dus blokkeer ik een ochtend voor dit project.

Dat geldt ook voor mensen die belangrijk voor me zijn. Als ik er niet bewust tijd voor maak, dan is de kans groot dat ik minder tijd met ze doorbreng dan ik zou willen. En tijd voor mezelf is waardevol, maar makkelijk om te vergeten. Dus ook dat plan ik bewust in.

Kijk naar je week, en vraag jezelf af wat je kunt doen om rekening te houden met de dingen waar je meer en minder van wilt ervaren.

  • Plan bijvoorbeeld een avond met een goede vriend(in) waar je normaal niet aan toe komt.
  • Plan een ochtend voor jezelf.
  • Zet heel groot ‘VRIJHOUDEN’ op een dag die normaal altijd volloopt met sociale verplichtingen, als je meer vrije tijd wilt.
  • Plan een avontuur in, als je er behoefte aan hebt.
  • Plan bewust een moment in om je huis te onderhouden, op te ruimen, om je vakantie te boeken, spullen op Marktplaats te zetten of een paar uur te lezen in een boek dat je inspireert. Taken die belangrijk zijn maar er anders niet van komen.
  • Plan een werkochtend in voor een belangrijke taak die je echt af wilt maken deze week.
  • Etc.

Het is jouw week – jouw leven. En door je dagen bewust in te delen, kun je de kwaliteit van je week én je leven eenvoudig verhogen.

4. Evalueer of er iets weg kan

Kijk nog eens kritisch naar je week, en bekijk of er ‘overbodigheden’ in zijn gekropen.

Vaak gaan we afspraken aan omdat ze ons ’wel leuk’ lijken. Maar wanneer je een volledig beeld van je week hebt, kan het zijn dat je er anders over denkt.

Het is niet moeilijk om een week vol te krijgen. Om continu bezig te zijn. Het is vooral moeilijk om bezig te zijn met dingen die je voldoening brengen. Zeker omdat je hiervoor soms mensen teleur moet stellen.

Voor de meeste mensen geldt:

  • Het is lastig om ongestructureerde tijd voor jezelf te vinden waarin je gewoon kunt doen waar je zin in hebt. Zoals in je joggingbroek een boek lezen op de bank.
  • Het lijkt onmogelijk om tijd te vinden voor activiteiten als persoonlijke ontwikkeling, minimaliseren, onderhoud en je financiën plannen.
  • Je wilt altijd meer doen dan je kunt doen.
  • Je gaat afspraken en verplichtingen aan omdat je geen nee durft te zeggen. Met mensen die je niet blij maken. Omdat je gelooft dat het moet.
  • Je wilt mensen tevreden houden.

Dus werp nog eens een blik op je week. Is dit een week waar je blij van wordt? Is het niet te druk, niet te rustig, niet te verstikkend, niet te saai?

Zijn er dingen die je liever zou afzeggen of verplaatsen? Zo ja, onderzoek dan of het kan. Wil je liever meer vrije ruimte? Reserveer het dan alsof het een afspraak is met een ander. Zodat je oprecht ‘nee’ kunt verkopen als iemand je uitnodigt, omdat je al een afspraak met jezelf hebt staan.

Een weekplanning maken draait om optimaliseren voor jouw voldoening. Dus zorg dat je blij wordt van wat je ziet.

5. Zet je weekplanning in perspectief

Een weekplanning maken is slim. Het voorkomt dat je geleefd wordt omdat je zelf je tijd indeelt. Maar een weekplanning is niet in beton gegoten. Als het leven verandert, moet je weekplanning mee kunnen veranderen.

En het leven gaat veranderen. Dus besef dat je weekplanning slechts een richtlijn is, een plan waar je je aan kunt houden. Niets moet.

Je weekplanning zorgt ervoor dat je tijd maakt voor de dingen die je belangrijk vindt. Maar het is niet je leven. Het leven ervaar je van moment tot moment, niet via je agenda.

Je weekplanning geeft je rust, houvast, een zekerheid dat je de belangrijke zaken niet laat glippen. Maar de kaart is niet het landschap, het portret is niet de persoon en je planning is niet je leven.

Dus sta open voor spontaniteit. Omarm verandering. En blijf elke week je weekplanning maken. Want het hebben van een plan waarop je kunt terugvallen werkt vaak beter dan leven zonder plan.

Hoe plan jij je week het liefst? Welke bezigheden krijgen jouw hoogste prioriteit? En welke voordelen behaal jij met een simpele weekplanning?

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

Grip op je leven binnen 10 minuten – simpele oefening

Mini-stappenplan voor (meer) geluk op je werk. 8 kleine tips voor grootse resultaten

Translate »