Zelf allesreiniger maken

(leukegeit | Billy) Zelf aan de slag om je eigen gebrouwen allesreiniger te maken, daar worden we blij van. Geen schoonmaakmeuk meer in huis waar je handen van gaan jeuken. Nee, dat kan anders. Bekijk ons recept voor een zelfgemaakte allesreiniger voor een blinkend huis.

Waarom zelf natuurlijk schoonmaakmiddel maken?

Zo’n twee jaar maken we al zelf ons eigen wasmiddel. Ideaal, het scheelt sjouwen uit de supermarkt, veel geld op jaarbasis (het wasmiddel kost je gemiddeld een paar cent aan ingrediënten per wasbeurt) en het zijn allemaal natuurlijke middelen. Het beste van drie werelden zullen we maar zeggen.

Hetzelfde geldt ook andere schoonmaakmiddelen die je zelf maakt. Een andere fijne bijkomstigheid is dat al die onverklaarbare ingrediënten in een normale fles allesreiniger nu gereduceerd worden tot drie ingrediënten.

Zelf allesreiniger maken

Water, schoonmaakazijn en een spuitflacon is het enige wat je nodig hebt, plus eventueel een flesje met je favoriete etherische olie om een lekker geurtje toe te voegen. Zelf doe ik dit niet, dat houdt het allemaal lekker eenvoudig, daar hou ik van.

Maak een verhouding van 50% water en 50% schoonmaakazijn en giet dit in een spuitflacon. Voeg hier eventueel een paar druppels etherische olie aan toe. Schud het goed door elkaar en voilà, je allesreiniger is klaar voor gebruik.

Een paar toepassingen waar je het voor kunt gebruiken:

  • Schoonmaken van je gasfornuis
  • Het schoonmaken van het toilet
  • Afnemen van spiegels, ramen en vensterbanken en woonaccessoires

In ons eigen huis gebruiken we al een paar jaar -zo goed als- geen chemische schoonmaakmiddelen meer. Soms krijgen of kopen we eco schoonmaakproducten, maar onze voorkeur is om het zelf te maken. Dit is echt véél goedkoper, scheelt veel afval en is nóg milieuvriendelijker dan het kopen van ecologische producten (het hoeft niet vervoerd te worden).

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Zelf wasmiddel maken – recept voor vloeibaar wasmiddel

Castillezeep maken

Translate »