Zo kun je je eigen lipgloss maken

(Wiki How) Als je je eigen lipgloss maakt kan je zelf bepalen welke van je favoriete geur, smaak en kleur je wilt toevoegen. Lipgloss is makkelijk om te maken en voor weinig geld kun je een hele voorraad voor jezelf en je vrienden maken. Lees verder hoe je snel een lipgloss maakt met vaseline, een verkoelende lipgloss met pepermunt of een mooie roze(n) lipgloss waar je een oude lippenstift voor gebruikt.

De snelle lipgloss

Schep met een lepel wat vaseline in een kom. Zorg dat het een magnetronvaste kom is en geen metalen kom. Gebruik zoveel vaseline als je wilt. Je kan een potje vol lipgloss maken als je het hele potje vaseline gebruikt.

Smelt de vaseline in de magnetron. Zet de magnetron op de hoge stand op ongeveer 30 seconden. Daarna roer je even door de vaseline. Als het nog klonterig is doe dan de vaseline nog even in de magnetron tot het glad en vloeibaar is.

 Voeg wat geur of smaak toe aan de vaseline door een paar druppels van je favoriete essentiële olie toe te voegen. Probeer eens roos, amandel, vanille, kaneel, lavendel of een andere favoriete geur.

Voeg een eetlepel honing toe. Dit zorgt voor glans en een zoete smaak op je lippen. Omdat honing antibacteriële en hydraterende eigenschappen bezit is het ook een geweldig middel om je lippen in optimale staat te houden en om te zorgen dat ze niet uitdrogen.

Als je geen honing wilt gebruiken kun je deze stap overslaan. Je lipgloss zal toch nog glanzen.

Als je een andere zoetstof wilt gebruiken is dat prima. Houd er wel rekening mee dat je lipgloss dan minder lang houdbaar is omdat suiker, ahornsiroop en andere zoetstoffen na een tijd bederven.

Roer het mengsel door elkaar totdat het een glad geheel is geworden. Als je wilt kun je meer honing of essentiële olie toevoegen om nog meer smaak of geur toe te creëren. Schenk het in een potje.

Je kan het vaseline potje gebruiken of een leuk make-up of oud lipgloss doosje. Laat het stollen op kamertemperatuur of doe het in de koelkast om af te laten koelen.

Gebruik het pas als het gestold is. Deze lipgloss zal een beetje zacht blijven dus breng het aan met je vingers of een make up kwastje of sponsje.

Pepermunt lipgloss

Verzamel je ingrediënten. Deze lipgloss heeft iets meer voorbereiding nodig. Maar de resultaten zijn de extra tijd en kosten dubbel en dwars waard. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel gehakte bijenwas
 • 5 druppels pepermuntolie
Zorg dat je de potjes al klaar hebt staan omdat deze lipgloss nogal snel stolt. Je kan het mengsel er dan meteen in schenken. Gebruik kleine lippenbalsem doosjes en hulzen of giet de hele inhoud in een kleine glazen (weck) pot.

De was in een au bain marie pan tot het helemaal vloeibaar is geworden. Bijenwas is hard bij kamertemperatuur maar wordt zacht als je het smelt. Als je het mengt met de andere ingrediënten zorgt het voor ene fijne glanzende en wasachtige textuur.

Voeg de kokosolie en olijfolie bij de bijenwas. Roer met een lepel goed door het mengsel. Voeg de pepermuntolie toe en roer weer even.

  • Voor een lossere vettige lipgloss kun je een extra lepel kokosolie toevoegen.
  • Als je een subtiele pepermunt geur wilt voeg dan slechts 2-3 druppels toe.

Schenk het mengsel voorzichtig in de potjes of hulzen. Je kan de pan het beste meteen afwassen nadat je het mengsel eruit geschonken hebt voordat het gaat stollen.

Laat de lipgloss stollen. Wacht twee uur of een nacht voordat je de lipgloss gaat gebruiken. Het is klaar als het volledig is afgekoeld.

Roze(n) lipgloss

Verzamel je ingrediënten. Deze mooie lipgloss bevat ingrediënten die je bij de meeste natuurvoedingswinkels kan krijgen. Dit heb je nodig:

  • 1 eetlepel shea boter
  • 2 eetlepels zoete amandelolie
  • 1 eetlepel gehakte bijenwas
  • 5 druppels vitamine E olie
  • Een oude lippenstift met een kleur die je bevalt
Zet je potjes, doosjes of hulzen klaar zodat je het mengsel er meteen in kan schenken.

Smelt de bijenwas in een au bain marie pan. Roer totdat de bijenwas glad en vloeibaar is.

Voeg de shea boter, amandel olie en vitamine E olie toe. Roer het geheel door de bijenwas totdat het glad en glanzend wordt.

Gebruik een tandenstoker om een stuk lippenstift af te breken en in de pan te doen. Als je een klein stuk lippenstift bij het mengsel voegt wordt de lipgloss een tint lichter dan de kleur van de lippenstift. Roer de lippenstift er goed doorheen totdat het volledig vermengd is met de andere ingrediënten.

  • Als je een donkerdere lipgloss wilt voeg dan een hele lippenstift toe en roer goed.
  • Voeg 5 druppels essentiële rozenolie of een andere geur waar je van houdt. Bijvoorbeeld geranium, die is ook minder duur dan rozenolie.
Schenk de lipgloss in de potjes. Was de pan direct af zodat het mengsel niet stolt en je pan bedekt met een laag lipgloss.

Laat de lipgloss stollen. Het is klaar voor gebruik na 2 uur of na een nacht, als het volledig is afgekoeld.

Tips

  • Potjes: je kan leuke potjes en doosjes vinden in hobbywinkels. Bij de apotheek hebben ze vaak lege pillendoosjes.
  • Smaken: je kan smaken voor lipgloss kopen in de supermarkt of toko: gebruik smaakdruppels die ook voor gebak worden gebruikt zoals oranjebloesem- of rozenwater. Essentiële olie voor de geur en bijenwas kun je kopen in natuurvoedingswinkels. Via het internet kun je deze ingrediënten ook kopen.
  • Zorg dat de potjes en hulzen schoon zijn voordat je de lipgloss erin doet.

Waarschuwingen

 • Zoals met alle producten die je op je huid aanbrengt geldt dat je het beste het product eerst in een hele kleine hoeveelheid op je huid kan testen om te kijken of je er allergisch op reageert. Als je allergisch bent voor honing of bijenpollen kun je dit product waarschijnlijk beter niet gebruiken.

Bron: Wiki How


Je kunt ook interesse hebben in:

30 verrassende manieren om appelazijn te gebruiken

Sinaasappelschillen zijn nuttig, gooi ze niet weg!

Translate »