Wijn op basis van biologische landbouw blijkt lekkerder

(Welingelichte Kringen |Steven Driehuis) Het is niet onverstandig eens een biologische wijn uit het schap te grijpen. Niet alleen omdat dat  wat beter voor de aarde is, wijnen op basis van biologische druiventeelt blijken ook lekkerder. Dat meldt een  Amerikaans onderzoek (UCLA).

Het onderzoek richt zich op wijnen op basis van biologische landbouw. Dus niet op volledig biologische wijn waarbij het hele productieproces biologisch is.

De studie bekeek de reviews, scores en beoordelingen van meer dan 74.000 Californische wijnen in serieuze wijnbladen als Wine Enthusiast, Wine Advocate, en Wine Spectator. Wijnen gemaakt van milieuvriendelijke druiven scoorde gemiddeld 4.1 punt hoger (op schaal van 0 tot 100).

Het smaakverschil is groter bij rode wijn dan bij witte wijn. biologische rode wijnen scoorde gemiddeld  5,6 punt hoger dan conventionele ‘normale’ wijnen . Bij de witte wijnen scoorde de biologische varianten  1,3 punt hoger. Dit kan er overigens mee te maken hebben dat er minder witte wijnen meededen binnen het onderzoek.

De hoofdconclusie is volgens Magali Delmas, hoogleraar milieu-economie aan de UCLA, dat organische landbouw een klein maar significant en positief effect heeft op de wijnkwaliteit.

Delmas hoopt dat dit onderzoek wijnboeren zal inspireren om meer milieuvriendelijke wijnen te gaan produceren.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »