“Self-love has very little to do with how you feel
about your outer self. It’s about accepting all of yourself.”

Tyra Banks

“Self-love is the source of all our other loves.”
Pierre Corneille

Van jezelf houden maakt je leven moeitelozer

Van jezelf leren houden kan lastig zijn – vooral als je zelfvertrouwen op dit moment laag is. Maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is. Met een beetje extra zelfliefde wordt je hele leven leuker en moeitelozer.

Door van jezelf te leren houden wordt het makkelijker om succesvoller te zijn in je werk, je relaties en je persoonlijke ontwikkeling. Het voelt alsof je eindelijk met de rivier kunt meezwemmen, in plaats van er tegenin.

Mooi spul. Dus laten we eens kijken op welke slimme manieren je snel en eenvoudig van jezelf kunt leren houden.

1. Voel je dankbaar voor je positieve eigenschappen

Afgezaagd? Misschien. Maar weet je – niemand zet zijn televisie op een enorme boomstam. Nee, we zetten hem op een kastje. En kastjes worden gemaakt van planken – afgezaagde stukken boom. Afgezaagd is vaak zo slecht nog niet.

Dat wat afgezaagd klinkt is vaak waar. Dus laten we het niet voor lief nemen, maar laten we het met liefde integreren in ons leven: dankbaarheid voor onze positieve eigenschappen.

Want het is makkelijk om te wijzen op de dingen die je niet goed vindt aan jezelf. Ik vind het ook makkelijk. Ik weet ze zo aan te wijzen. Ik vind mezelf dan te lui, te dik, te druk, te irritant etc.

Maar dit is slechts één kant van mijn persoonlijkheid. Ik weet namelijk ook dat ik lief, slim, knap, grappig, speels en gezellig ben. En ik weet die dingen omdat andere lieve mensen me dat verteld hebben.

Het punt is: je onderschat jezelf. En als je dat weet, dan weet je dus dat je de positieve dingen die anderen over je zeggen misschien niet langer moet wegwuiven. Maar dat je ze beter kunt omarmen.

Wees blij met de dingen waar je blij mee bent. Richt je aandacht niet op wat je niet leuk vindt aan jezelf. Richt je op de eigenschappen die je helpen van jezelf te houden.

Simpel.

2. Voel je dankbaar voor je succes

Falen hoort bij het leven. Falen hoort bij succes. Wie niet faalt heeft te weinig geprobeerd. Wie nooit faalt groeit nauwelijks.

Dus maak je niet druk om de dingen die niet gelukt zijn. Staar je niet blind op het succes dat niet heeft mogen zijn. Richt je aandacht juist op de dingen die je wél voor elkaar kreeg.

Je kunt niet van jezelf houden als je altijd denkt dat je niet goed genoeg bent. Je bent wel goed genoeg. En je bereikt veel meer dan je jezelf durft toe te schrijven.

Ga eens zitten met een notitieboekje, en schrijf op wat je de afgelopen week allemaal hebt bereikt. Van kleine dingen (zoals het opruimen van je bureau) tot grote dingen (het afronden van een opdracht op het werk).

Voel je blij en dankbaar. Dit zijn allemaal redenen om van jezelf te houden, om jezelf te beschouwen als waardevol. Dus negeer ze niet, wuif het niet weg. Omarm het, en voel je dankbaar.

3. Besef dat je dierbaren van je houden

Ja. En het is makkelijk om dit als vanzelfsprekend te beschouwen, maar dat is het niet. Het is bijzonder dat er mensen zijn die van je houden. En besef ook waarom deze mensen van je houden.

Deze mensen houden van je omdat jij voor hen iemand bent om van te houden.

Deze mensen vinden je leuk, lief, fijn en prettig om bij te zijn. Ze houden van je om wie je bent. Niet om wie je niet bent of om wie je wilt zijn. Ze houden van je omdat je bent wie je nu bent. Precies zoals je bent.

Vind je het lastig om dit te bevatten? Bedenk dan hoe jij van anderen houdt. Denk aan die goede vriendin die zichzelf altijd naar beneden haalt, terwijl jij d’r geweldig vindt. Of die vriend die zichzelf lelijk vindt terwijl jij ziet dat hij mooi is zoals hij is.

We zijn altijd strenger voor onszelf dan we ooit voor anderen zouden zijn. Het is moeilijk om dat los te laten. Maar het helpt als je dit op zijn minst beseft. Besef dat jij het blijkbaar waard bent om van gehouden te worden, omdat er mensen zijn die van je houden.

Daar hoef je verder niet over na te denken. Het is wat het is. Je kunt het weg relativeren. Maar als je wilt houden van jezelf dan kun je het beter omarmen en je er dankbaar voor voelen.

4. Weet dat je goed genoeg bent

Weet je wat leuk is? Zelfacceptatie. Het is een simpele daad van pragmatisch denken.

 • Op dit moment ben je zoals je bent.
 • Je ziet eruit zoals je eruit ziet.
 • Je hebt gedaan wat je gedaan hebt.
 • Je denkt wat je denkt.
 • Je leven is zoals het nu is.
 • Of je dat nu goed of slecht vindt.
 • Of je er nu blij of verdrietig van wordt.
 • Of je nu wilt veranderen of zo wilt blijven.

Je kunt het nu accepteren. Gewoon alles accepteren zoals het nu is. In dit moment, op deze plaats in tijd en ruimte.

Jij bent jij. Dit is het pakketje. Met wenselijke eigenschappen en onwenselijke eigenschappen. Het is waar je nu staat, wie je nu bent en wat je nu bent.

Dit kun je accepteren. Je hoeft het niet eens goed te keuren. Je hoeft alleen tegen jezelf te zeggen: het is zoals het is – en dat is prima. Dat is goed genoeg voor nu.

Je kunt het zien als uitgangspunt om een beter persoon te worden, om verder te groeien en ontwikkelen. Maar tegelijkertijd in te zien dat alles oké is zoals het is.

Acceptatie dus, probeer het eens.

5. Doe deze gekke oefening

Je hebt dit wel vaker gehoord, en je hebt er vaker om gelachen, en je hebt het vaker weggewuifd. Maar vergeet niet: afgezaagd wil niet zeggen dat het niet werkt. Vaak juist het tegenovergestelde.

Dus dit is wat je wilt doen als je van jezelf wilt leren houden:

 • Ga voor de spiegel staan.
 • Kijk jezelf in de ogen.
 • Zeg tegen jezelf: ”Ik hou van jou, ik accepteer je zoals je bent.”
 • Voel hoe raar dit voelt.
 • Herhaal de oefening een paar keer per dag, net zolang totdat het niet meer raar voelt.

Dat is alles. Overtuig je onderbewuste van een ‘nieuwe waarheid’ door het gewoon vaak tegen jezelf te zeggen. Gebruik het als mantra: ik hou van mezelf, ik hou van mezelf, ik hou van mezelf.

Het klinkt gek maar het werkt. En niemand hoeft te weten dat je deze oefening doet. Je hoeft het mij niet eens te vertellen. Het enige wat mensen zullen zien is dat je na een paar weken begint te stralen. Dat je meer zelfvertrouwen hebt en dat je duidelijk meer van jezelf bent gaan houden.

En dat is iets moois. Dus probeer het eens. Het is de moeite waard.

Bron: SoChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

Ben je te hard voor jezelf? Ontdek 4 inzichten voor meer zelfliefde

Voel je je niet goed genoeg? Onthoud deze 3 dingen