8 inspirerende boeken over meditatie

(Global Heart | Esther Haasnoot) 8 inspirerende boeken over meditatie – voor zowel beginnende mediteerders als ervaren beoefenaars.

Inspirerende boeken over meditatie

“Het huidige moment is de enige tijd waarover we heerschappij hebben.”

– Thich Nhat Hanh

Wat is meditatie?

Meditatie is een spirituele beoefening die vooral bekend is vanuit de oosterse spiritualiteit. De methode ontstond duizenden jaren geleden in het oude India en reisde vervolgens door China en Japan voordat het in de 18e eeuw zijn weg naar het westen vond. 

Meditatie  is een fundamenteel onderdeel van het boeddhisme en wordt het over de hele wereld op grote schaal beoefend. Er bestaat een misvatting dat het doel van meditatie is de geest volledig leeg te maken, maar dit is een onmogelijke taak. Het doel is om je bewust te worden van je gedachten en ze te heroriënteren, niet om ze volledig te laten verdwijnen. Elke meditatie techniek is erop gericht de geest te focussen en het bewustzijn te trainen. Het doel dus over de hele linie hetzelfde: een rustigere gemoedstoestand bereiken.

Er zijn verschillende vormen van meditatie, maar welke vorm je ook kiest, de voordelen zijn legio. 

boeken-over-meditatie

Wat zijn de voordelen van meditatie?

Een van de meest gewilde voordelen van meditatie is stressvermindering. Vooral in westerse samenlevingen, verlangen mensen naar rust en geaardheid te midden van snelle levens en drukke schema’s.

Meditatie kan helpen bij ontspanning en focus. Het verlaagt stress en verbetert het zelfbewustzijn en gevoel van eigenwaarde. Het kan mensen ook ondersteunen bij het veranderen van negatieve coping-strategieën. 

Het is aangetoond dat meditatie helpt angst te verminderen en ontstekingen tegen te gaan die gepaard gaan met chronisch hoge stresshormonen. Een onderzoek uit 2019 toonde aan dat deelnemers die 15 minuten mediteerden minder gestrest waren dan degenen die één dag op vakantie gingen.

Naast het helpen beheersen van stress niveaus, kan meditatie:

  • leiden tot een positievere kijk op het leven
  • het zelfbeeld versterken
  • zelfbewustzijn cultiveren
  • de aandacht verbeteren
  • leeftijdsgebonden geheugenverlies tegengaan
  • meer medeleven met jezelf en anderen
  • beter slapen
  • bloeddruk verlagen
  • chronische pijn verlichten

boeken-over-meditatie

Lees je een weg naar minder stress en een helderder geest

Meditatie is een hulpmiddel voor iedereen. Als meditatie nieuw voor je is of je bent er nieuwsgierig naar, dan is het oppakken van een boek een goed startpunt. Er is veel kennis om te begrijpen en te verkennen, of je nu een beginnende mediteerder bent of een ervaren beoefenaar. Er zijn veel boeken over dit onderwerp – zo veel dat je overweldigd kunt raken bij het zoeken naar het juiste boek. Afhankelijk van wat je zoekt ‭ kan een van deze boeken je steunen in je meditatie en mindfulness beoefening.

 

Handboek Meditatie

Auteur: Deepak Chopra

Handboek meditatie

In ‘Handboek Meditatie’ van Deepak Chopra krijg je meditatielessen van de leermeester zelf. Hij geeft meditatielessen voor meer aandacht voor de wereld om je heen en dit zorgt voor een beter en rijker leven. Deepak begeleidt je in de beoefening van meditatie en laat je de voordelen ervan ervaren.

 

Het nieuwe ademen

Auteur: James Nestor

Het nieuwe ademen

Het nieuwe ademen zet alles wat je dacht te weten over je meest fundamentele biologische functie op zijn kop, op basis van medisch onderzoek en recente studies op het gebied van psychologie, biochemie en menselijke fysiologie. 

Hoewel dit boek niet strikt over meditatie gaat, verkent het het belang van onze ademhaling en longcapaciteit, en het geeft de lezer verschillende ademhalingsoefeningen om te proberen.

 

Vind je innerlijke kracht

Auteur: Swami Purnachaitanya

vind-je-innerlijke-kracht
Meditatie is in deze turbulente wereld geen luxe meer, het is een noodzaak, daar is Swami Purnachaitanya van overtuigd. Maar hoe doe je dat, naar binnen keren om vrede, focus en veerkracht te vinden? In deze praktische gids helpt de spiritueel meester je om de bron van je rusteloosheid te vinden en geeft oefeningen voor zowel beginners als gevorderden om je eigen meditatieroutine op te bouwen. Leer om volledig in het moment te zijn, krijg een rustigere geest en ervaar optimale energie.

 

De kracht van Transcendente Meditatie

Auteur: Bob Roth

meditatie
Als je niet bekend bent met transcendente meditatie (TM), dan is het een techniek waarbij je 20 minuten lang, twee keer per dag, stil moet zijn terwijl je een mantra reciteert. De techniek werd meer dan 50 jaar geleden opgericht door Maharishi Mahesh Yogi en heeft het leven van meer dan 6 miljoen mensen over de hele wereld beïnvloed.
In ‘De kracht van Transcendente Meditatie’ legt Bob Roth in heldere stappen uit hoe iedereen kan profiteren van Transcendente Meditatie. Anders dan bij andere meditatievormen wordt bij deze vorm van meditatie geen gebruik gemaakt van concentratie, beheersing van de geest, contemplatie of observatie van gedachten. De kracht van Transcendente Meditatie zit hem in mantra’s.

 

Headspace Voor een hoofd vol leegte

Auteur: Andy Puddicombe

headspace
Wil je vaker een moment van rust in je leven? Dat het constante gepraat in je hoofd een moment tot stilstand komt? Dan is het tijd voor een hoofd vol leegte! De oefeningen uit dit boek zijn snel, makkelijk en effectief. Leer hoe je je makkelijker kunt concentreren, hoe je meer rust en kalmte kunt ervaren en wat je kunt doen om lekker en ontspannen te slapen.

Geschreven door Andy Puddicombe, een mindfulness expert, voormalig boeddhistische monnik.

 

Met zen de planeet redden

Auteur: Thich Nhat Hanh

zen

Het spirituele testament van de belangrijkste boeddhistische leraar van onze tijd. Voor iedereen die zich machteloos voelt bij de grote problemen van deze tijd, biedt dit boek een oplossing. We kunnen namelijk onze geest veranderen – en dat maakt het verschil. Mindfulness verandert hoe we naar de wereld kijken en erover denken, hoe we handelen, hoe we omgaan met onze naasten, en hoe we reageren in een crisis. Dit boek is vol met voorbeelden van engagement, inspirerende boeddhistische verhalen en toegankelijke, dagelijkse meditaties. Een spirituele gids die de weg opent naar verandering.

 

Mindfulness in actie

Auteur: Chögyam Trungpa

mindfulness
Mindfulness in actie. De directe weg naar inzicht en bewustzijn in het dagelijkse leven De voordelen van mindfulness zijn intussen wel bewezen: goed kunnen omgaan met stress, concentratievermogen en een algehele ervaring van welzijn. Maar er is meer. Als we mindfulness toepassen in ons dagelijkse leven kan het ons ondersteunen in het omgaan met de uitdagingen die aan ons worden gesteld en onze creatieve vermogens sterk doen toenemen.

 

Met zen beginnen

Auteur: Shunryu Suzuki

zen

“In de geest van de beginner zijn er vele mogelijkheden, maar in die van de expert zijn er maar weinig”. Zo begint dit meest geliefde van alle Amerikaanse Zen boeken. Zelden heeft zo’n klein handjevol woorden zo’n rijk onderricht opgeleverd als deze beroemde openingszin van Shunryu Suzuki’s klassieker. Shunryu Suzuki heeft er enorm toe bijgedragen dat de zentraditie voor het Westen toegankelijk werd. Zijn leven was een volmaakte expressie van zen; man en methode vielen samen. Bij zen gaat het om openstaan, opnieuw beginnen. Er moet ruimte zijn voor twijfels, vragen en het vermogen de dingen steeds nieuw en fris te zien. Zen beoefenen is eindeloos beginnen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in: 

Wat is het verschil tussen mindfulness & meditatie? (+ video)

Vijf hindernissen voor geluk en hoe je ze kunt overwinnen

Translate »