Acceptatie: laat het verleden rusten
(soChicken | Jelle Hermus) Maak jij je vaak druk om het verleden? Dan haal je onnodig veel stress en belemmeringen in je leven. Leer het verleden te accepteren, en je te richten op de toekomst.
Iedereen heeft een verleden
In je leven gebeuren fijne dingen en er gebeuren minder fijne dingen. Je ervaringen uit het verleden bepalen voor een groot deel wie jij nu bent, en dat is niet altijd makkelijk.
Als je veel moeilijke en vervelende tijden hebt gekend dan draag je het verleden met je mee als een zware ballast. Het houdt je bezig, je blijft eraan denken. Je koestert wrok, haat, gevoelens van spijt of weemoed. Je piekert, ligt wakker, vindt dat je dingen anders had moeten doen, voelt schaamte of onzekerheid.
Hoe je ook omgaat met je verleden, het is verleden. Of je nu destructief of constructief bezig bent met dingen die zijn gebeurd, het verandert helemaal niets aan die gebeurtenissen.
Piekeren over het verleden zal er niets aan veranderen
Het verleden is niet te veranderen. Wat is gebeurd is gebeurd. Vervlogen tijden bestaan niet meer, behalve in jouw herinneringen. Je kunt het nooit meer opnieuw doen, het vervliegen van tijd is definitief.
Het zal je dan ook niets verbazen dat worstelen met het verleden niets zal veranderen aan dat verleden. Gevoelens van spijt brengen je nergens.
Door op een negatieve manier bezig te zijn met je verleden beïnvloed je echter wel je toekomst. Je zult je als gevolg van al die negatieve gevoelens namelijk minder gelukkig voelen. Je voelt je gestrest, onzeker, zwak, kwaad, depressief en ongelukkig.
Besef dat je verleden je heeft gevormd tot wie je nu bent
Het is makkelijk om ontevreden te zijn over je verleden. Achteraf weet je namelijk altijd alles beter, je hebt inmiddels de lessen geleerd en je zou het nu allemaal heel anders aanpakken.
Je kunt er echter ook voor kiezen om het verleden te accepteren en te waarderen. Je verleden heeft je namelijk gevormd tot wie je nu bent. Zonder die burn-out zou je nu nog steeds niet hebben geleerd waar je grenzen liggen, zonder die ruzie was je relatie misschien wel op de klippen gelopen, zonder de fouten die je gemaakt hebt zou je nooit hebben geleerd hoe het wel moet.
Je bent goed zoals je bent. En wie je nu bent heeft te maken met alles wat je hebt meegemaakt. Hoe kun je er dan met negatieve gevoelens op terug kijken?
Leer de lessen, trek conclusies
Terugkijken naar je verleden kan goed zijn om lessen te trekken uit je ervaringen. Vaak kun je pas na afloop van een moeilijke periode zien waar het allemaal goed voor is geweest.
Probeer lessen te trekken uit je levenservaring. Je hebt iets vervelends meegemaakt, wat kun je daarvan leren? Door voor schut te staan tijdens een presentatie leer je op de harde manier dat je voortaan beter moet voorbereiden. Leer dus die les en doe er iets mee om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen.
Blijf niet hangen bij de vervelende gebeurtenis. Kruip niet steeds terug in dat vervelende gevoel dat je had toen je je tekst kwijtraakte terwijl er honderd mensen naar je keken. Je kunt er niets meer aan veranderen, je kunt er hooguit van leren.
Kijk vooruit, laat het verleden rusten
Met de lessen die je leert uit je ervaringen kun je je toekomst mooier maken. Leef dus met je blik op de toekomst, dat is namelijk het enige waar je nog invloed op kunt uitoefenen. En door de geleerde lessen uit het verleden toe te passen kun je zekerstellen dat je toekomst mooier zal worden dan je verleden.
Blijf niet hangen in gevoelens van haat, spijt en onzekerheid. Wat is gebeurd is gebeurd. Door de negatieve emoties keer op keer te blijven ervaren maak je alleen maar jezelf ongelukkiger.
Bron: soChicken
Je kunt ook interesse hebben in:
Moedig zijn: 6 tips om direct toe te passen
Jezelf accepteren en toch veranderen – 4 prikkelende gedachten