Als je kind hooggevoelig is: 9 tips

(soChicken | Ilka) Als een hooggevoelig kind vanaf de geboorte goed begeleid wordt kan er veel onzekerheid worden weggenomen waardoor het op latere leeftijd beter met zijn of haar hooggevoeligheid om kan gaan.

Herkennen of je kind hooggevoelig is

Al vanaf de geboorte kun je signalen van je hooggevoelige kind herkennen. Hieronder een aantal signalen die mogelijk kunnen wijzen op hooggevoeligheid. Vertoont je kind veel van deze signalen? Dan is het mogelijk hooggevoelig. Verderop in dit artikel vind je goede tips over hoe je hiermee kunt omgaan.

 • Wil je kind alleen maar in zijn eigen vertrouwde bedje slapen?
 • Huilt je kind aan één stuk door als er te veel mee getrokken is en wordt het alleen maar rustig als het in zijn eigen omgeving is?
 • Begint je kind erg te huilen tijdens het eerste contact met bijvoorbeeld zand of gras?
 • Is je kind snel van slag door dingen als fel licht, harde geluiden en drukke ruimtes?
 • Kan je kind absoluut niet tegen harde labeltjes in kledingstukken, naadjes in de kousen, zuiver wol of natte kleding?
 • Toont je kind ontevredenheid als hem of haar iets niet lukt?
 • Reageert je kind nukkig als je het stoort tijdens een bezigheid waarvoor concentratie vereist is?
 • Is je kind helemaal van slag als het bijvoorbeeld van de fiets valt, en wil het deze vervolgens voor een week niet meer aanraken?
 • Is je kind tijdens het vieren van zijn of haar eerste verjaardagen zo van slag dat het wel weg wil kruipen?
 • Is je kind de ene dag ontzettend vrolijk en een paar dagen later erg verdrietig?
 • Als je kind extravert is en overprikkeld, komt er dan een hele waterval van allerlei dingen tot uiting die hem of haar dwars zitten?
 • Durft je kind maar moeilijk voor zichzelf op te komen?
 • Wil je kind continu bij je in de buurt zijn, zelfs als je gezegd hebt dat je met 5 min bijvoorbeeld weer beneden zult zijn omdat je even de was op moest ruimen?
 • Mengt je kind zich in eerste instantie maar moeilijk tussen de andere kinderen tijdens een feestje waardoor je je genoodzaakt voelt je kind te stimuleren om van je schoot af te komen?
 • Reageert je kind sterk op gemoedstoestanden van andere mensen?

Hooggevoelige kinderen begrijpen

Hoogsensitieve kinderen (hsk’s) worden vaak moeilijk begrepen door hun onwetende ouders maar ook door leraren of leraressen, familieleden en eigenlijk door vrijwel iedereen in hun omgeving die niet van het bestaan hsk weten.

Hooggevoelige kinderen hebben veel langer de tijd nodig om bepaalde dingen te verwerken en te accepteren. Ook zijn hooggevoelige kinderen bij te veel verschillende activiteiten in een relatief korte tijd eerder vermoeid. Door oververmoeidheid zal een hsk nog heftiger reageren dan dat het normaal al doet (soms echt hysterisch).

Dit gedrag wordt door de omgeving vaak met vervelend of verwend bestempeld. Als je kind continu negatieve uitlatingen over zichzelf hoort heeft dit uiteraard geen positieve uitwerking op het zelfvertrouwen van het kind.

Hooggevoelige ouders en kinderen

Ben je zelf hooggevoelig en heb je kinderen? Dan is de kans groot dat één of meerdere kinderen ook hooggevoelig zijn. De auteur Elaine N. Aron schreef naast het geweldige boek ‘Hoogsensitieve Personen‘  ook het boek ‘Het Hoogsensitieve Kind‘. In dit boek vind je veel bruikbare tips. Bijvoorbeeld hoe je als ouder je hsk het beste kan begeleiden tijdens zijn of haar reis naar volwassenheid.

Een gevoelig kind op de juiste manier naar volwassenheid begeleiden is best lastig. Veel geduld tonen en op een rustige manier het kind proberen te kalmeren is in eerste instantie het beste. Geeft het kind aan dat het alleen gelaten wil worden om in alle rust te kunnen uitrazen, probeer er voor te zorgen dat het hier een plekje voor krijgt.

Je kind een plekje geven

De makkelijkste plaats om je kind een rustige plek te geven is natuurlijk in huiselijke kring. Maar ook als je niet thuis bent is het vaak wel mogelijk om een tijdelijke plek te creëren. Het feit is dan wel dat een kind in dat soort gemoedtoestanden op een voor hem of haar vreemde plek niet graag alleen gelaten wil worden.

Loop als ouder dan niet door eigen frustratie weg want het kind zal alleen nog maar hysterischer worden, wat er vervolgens voor zorgt dat je als ouder alleen nog maar wanhopiger wordt.

Overprikkelde hooggevoelige kinderen willen in eerste instantie niet aangeraakt of getroost worden. Doe dit dan ook niet. Wanneer je kind gekalmeerd is kan je vragen of het bij de volgende uitbarsting wil aangeven wanneer het wel wil praten, geknuffeld of getroost wil worden.

Een goede communicatie tussen ouder en een hooggevoelig kind is ontzettend belangrijk voor het zelfvertrouwen voor zowel ouder als kind. Het zorgt er tevens voor dat het kind het gevoel krijgt dat het geaccepteerd wordt, in iedere situatie!

Omgaan met je hooggevoelige kind

Door gebrek aan levenservaring zijn veel kinderen onzeker in hun doen en laten en daardoor gemakkelijk te beïnvloeden. Als ouder heb je een voorbeeldfunctie. Als je kind onzeker is in een bepaalde situatie zal je kind je al snel gaan imiteren. Hoe je als ouder op een bepaalde situatie reageert bepaalt voor een gedeelte dus ook hoe je kind op een soortgelijke situatie reageert.

Probeer je eens in jezelf te verdiepen. Kies een geschikt moment om echt te kunnen ontspannen en laat je verassen door oplossingen die gewoon voor het oprapen liggen.

Denk nu niet het ligt aan mij dat mijn kind hooggevoelig is want naar mijn mening word je er echt mee geboren. Het is alleen wel zo dat als je als ouder ook hooggevoelig bent en je bent zelf niet in balans, het heel moeilijk wordt om je kind op de juiste weg te helpen.

9 Tips voor meer balans met kinderen

Hieronder volgen 9 tips die je kunt gebruiken om je hooggevoelige kind te begeleiden naar een leven met meer geluk en balans.

 1. Wees begripvol en ga niet staan tetteren naar je kind. Hierdoor raakt het nog meer van streek en loop je de kans dat je kind zich voor je afsluit en daardoor in zijn eigen wereldje gaat leven.
 2. Blijf dicht bij je eigen gevoel en handel daar ook naar. Trek je niets aan van je directe of indirecte leefomgeving, veel mensen handelen naar uitspraken of goed bedoelde adviezen van hun omgeving, vaak gebaseerd op theoretische kennis. Elk kind is anders en behoeft dan ook een andere aanpak. Onthoudt goed, niemand is een volmaakte ouder.
 3. Zorg ervoor dat je kind een eigen veilige omgeving heeft waarin het zich kan terugtrekken, waar het in alle rust kan bijkomen en alle emoties onbeperkt tot uiting kunnen komen. Onderbreek het kind niet tijdens deze fase, de grote druk gaat hierdoor van de ketel waardoor het na die tijd in staat is om de emoties te verwoorden.
 4. Stimuleer en motiveer je kind om dingen zelf te doen en complimenteer dit dan ook als het vooruitgang boekt. Begeleid je kind desnoods als het iets niet durft. Neem het mee aan je hand en doe het desnoods voor. Bijvoorbeeld de eerste aanraking met zand, houd je kind op de arm en laat aan je kind zien dat zand niet eng is maar juist leuk om mee te spelen. Zien spelen doet spelen!
 5. Wees een open boek voor je kind. Duik terug in de tijd. Haal ervaringen van jezelf erbij om op die manier duidelijk te maken dat jij daar ook mee gezeten hebt en dat je die situatie ook heel moeilijk vond. Kinderen reageren vaak verbaasd en moeten er vaak om lachen dat jij ook zoiets hebt meegemaakt. Hierdoor is het ijs gelijk gebroken. Geef vervolgens tips aan je kind hoe het de volgende keer met een soortgelijke situatie om zou kunnen gaan. Stel hierna ook de vraag hoe hij of zij hier zich dan bij zou voelen.
 6. Ga een gesprek aan met de leraren en leraressen van je kind en vraag om begrip en de juiste begeleiding. Waak ervoor dat je kind weken lang elke morgen staat te huilen en niet meer naar school toe wil.
 7. Ga aan het eind van de dag even bij je kind in bed liggen en vraag naar de leuke en minder leuke dingen die er die dag zijn voorgevallen. Dit valt onder de noemer quality-time. Hierdoor kun je uitbarstingen door opgekropte frustraties en emoties een stapje voor zijn.
 8. Als je kind zich moeilijk kan ontspannen en daardoor moeilijk in slaap kan komen kun je de voetjes zachtjes masseren voor het slapen gaan. Je zult versteld staan hoe rustig het al wordt tijdens de massage. Doe dit alleen als ze al helemaal klaar zijn voor de nacht en het liefst in hun eigen bed. Zorg er ook voor dat er alleen een nachtkast lampje brand dus geen felle lampen.
 9. Draag zorg voor de drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Heel belangrijk!

Met veel liefde, wederzijds respect, waardering, het delen van kennis, vertrouwen en het o zo belangrijke begrip zijn we samen in staat meer te bereiken.

Hooggevoeligheid is ook voor je kind een mooie karaktereigenschap, als het in balans kan komen en blijven.

Meer lezen over omgaan met hooggevoelige kinderen?

Wil je weten welke dingen je nog meer kunt doen om het leven van je hooggevoelige kind zo aangenaam mogelijk te maken, en het goed voor te bereiden op de toekomst? Lees dan dit boek vol met herkenbare situaties en goede tips en adviezen.

Bron: soChicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Hoe leg je uit aan een niet HSP partner wat hooggevoeligheid inhoudt

Dit is het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief

Translate »