De kracht van nederigheid en hoe je dit kunt ontwikkelen

(Global Heart | Esther Haasnoot) De kracht van nederigheid en 3 eenvoudige stappen om dit te ontwikkelen.

Is nederigheid achterhaald?

Nederigheid werd lang geleden nog als een oude deugd beschouwd maar tegenwoordig, in het tijdperk van sociale media, wordt deze eigenschap vaak over het hoofd gezien en gedevalueerd.

We verschansen ons in echokamers en geven de voorkeur aan afgeslotenheid, defensiviteit of drama in plaats van openheid, onbevangenheid en ontdekking. Zijn we vergeten hoe we op een liefdevolle wijze een gesprek kunnen voeren met mensen die een ander standpunt hebben?

Kunnen we op een beleefde en respectvolle manier met elkaar oneens  zijn, zonder ons ego op te blazen (te groot – narcisme) of te doen krimpen (te klein- minderwaardigheid)?

Onderzoek bevestigd wat onze voorouders al wisten: dat nederigheid de transformerende kracht heeft om het leven, de relaties, het werk en de samenleving van mensen te veranderen. Nederigheid gaat over evenwicht. Het houdt in dat je bewust bent van iemands sterke en zwakke punten terwijl je openstaat voor feedback en kritiek.

Sommigen associëren nederigheid met slaafsheid, bedeesdheid, ondergeschiktheid,  jezelf aan de kant zetten en alles ontzeggen, geen inbreng of eigen mening hebben. In feite is nederigheid een tegenpool van hoogmoed, opgeblazenheid en machtsvertoon. Ook in deze tijd zou nederigheid niet misstaan en veel ellende voorkomen. Te weinig zelfvertrouwen is overigens geen kenmerk van nederigheid, in tegenstelling tot hetgeen sommigen denken.

Wat zijn de positieve kenmerken van nederigheid?

  • Nederige mensen zijn bewust van zichzelf en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen gevoelens en handelen.
  • Hebben een kalme en accepterende houding die niet overgevoelig is voor bedreigingen van het ego.
  • Kijken niet neer op hun medemens en ze zijn niet belust op macht en uiterlijk vertoon.
  • Zijn niet arrogant, betweterig of belerend.
  • Staan open voor nieuwe inzichten, zowel over zichzelf als de wereld om hen heen. Ze maken zich er geen zorgen over dat ze misschien afgaan, en mede doordat ze die stress niet hebben, presteren ze beter.
  • Hoeven niet op de voorgrond te staan of in het middelpunt en hebben geen ongezonde bewijsdrang.
  • Gunnen een ander geluk en succes en geven waardering. Ze voelen niet de behoefte om hun eigen ego op te poetsen waardoor ze ruimte hebben in hun geest om oprecht blij te zijn als het goed gaat met anderen.
  • Nederige mensen geloven in gelijkwaardigheid, niemand is beter dan de ander, iedereen is in wezen van waarde.
  • Ze zijn meestal dienstbaar en hulpvaardig, maar staan met beide benen stevig op de grond.

Drie eenvoudige stappen om nederigheid te ontwikkelen

Feedback vragen: begin met het zoeken naar eerlijke feedback van een betrouwbare bron in je leven (bijv. familielid, partner, vriend, vriendin of collega). Je kunt ze vragen hoe nederig ze je vinden, waar je blinde vlekken zijn en hoe je bewuster, opener of empathischer kunt zijn. Om nederigheid op te bouwen, is het handig dat je bewust bent van je eigen groeimogelijkheden.

Zet je defensieve houding opzij: eerlijke feedback horen is niet altijd prettig. Misschien wil daarom het liefste weglopen, voel jij je aangespoord onhebbelijk gedrag te ontkennen of projecteer je negatieve gedachten en emoties op anderen. Desalniettemin is dit contraproductief en geeft dit een onbevredigend gevoel. Neem even de tijd om je gevoelens te voelen en omarm dan dit proces als een kans om te leren en te groeien, in het besef dat het ontwikkelen van nederigheid tijd en moeite kost. Het opbouwen van nederigheid vereist deze openheid om te leren.

Focus op empathie: empathie is de sleutel tot nederigheid en bestaat uit twee delen: het vermogen om je in het perspectief van een ander te verplaatsen en een oprecht gevoel voor het welzijn van een ander. Door empathie op te bouwen, kunnen we nederigheid ontwikkelen.

Stel jezelf twee vragen: (1) Waarom is het perspectief van de ander misschien juist? (2) Hoe zou ik reageren als ik de ander zou behandelen alsof hij of zij zijn uiterste best deed? Empathie kan ons patroon van zelfgerichtheid helpen doorbreken en ons met anderen verbinden.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

20 EQ-tips voor het verbeteren van familierelaties

Empathie versus sympathie

Translate »