Empathie versus sympathie

(Global Heart | Esther Haasnoot) Wat is empathie? En waarom is het zo anders dan sympathie?

Empathie versus sympathie

Soms proberen we tijdens moeilijke gesprekken dingen beter te maken, terwijl je daarmee juist voorbijgaat aan de gevoelens van de ander. Empathie en sympathie zijn twee verschillende vaardigheden. Waar empathie zorgt voor connectie tussen mensen, draagt sympathie juist bij aan het creëren van afstand! Empathie betekent inlevingsvermogen, het vermogen om te voelen ‘met’ mensen in plaats van voelen ‘voor’ de ander! Empathie is luisteren naar het probleem van iemand anders zonder oordeel. Empathie voedt verbondenheid, sympathie stuurt verbondenheid.

Empathie is voelen met de ander. Ter illustratie; Wanneer iemand in een diep dal zit en roept: ‘ik zit vast, het is donker hier en ik voel mij overweldigd’. En dat we in dat hol kijken, naar beneden klimmen en dan zeggen: ‘hé, ik weet hoe het is hier beneden, en je bent niet alleen’. Sympathie is: ‘oef! (van boven naar beneden kijken in het donkere hol) het is niet fijn daar hè? Wil je een boterham?’

We kunnen alleen een oprechte empathische verbinding  maken als we dapper genoeg zijn om in verbinding te zijn met onze eigen kwetsbaarheid.

4 kenmerken van empathie

1) De wereld zien zoals de ander de wereld ziet. Met andere woorden de wereld door de ogen van de ander zien door je in de ander te verplaatsen. Dit wordt ook perspectief nemen genoemd. Besef dat jouw visie over hoe je naar de wereld kijkt, niet dé visie is op de wereld is dat iedereen deelt, maar één visie.

2) Niet oordelen en veroordelen: We hebben de neiging om te oordelen wanneer we ons schamen, bang of ongerust zijn. Denk maar eens aan thema’s zoals seks, verslaving, opvoeding en vreemdgaan. Als we zelf gekwetst worden, dan gaan we anderen veroordelen om onszelf weer beter te voelen. Zo belanden we  in de vicieuze cirkel van actie en reactie. Wanneer iemand oordeelt, zie je het vaak al aan de lichaamstaal of je hoort het in iemands stem.

3) De emoties van anderen herkennen en dat naar de ander communiceren: Het is vaak moeilijk om emoties te herkennen en nog lastiger om ze te benoemen. Dit kunnen we alleen leren door in contact te staan met onze eigen gevoelens en emoties.  En daarvoor is het nodig dat we ons bewust van en vertrouwd zijn met de wereld van emotie en gevoel. Voor veel mensen voelt dit vreemd aan. Maar als we angst niet kunt herkennen en benoemen, hoe kunnen wij ons dan empathisch verbinden met iemand die bang of verdrietig is?

 “Afkeuring maakt de schaamte groter. Als je schaamte in een kweekbakje zou kunnen doen, in een laboratorium, en je zou er geheimhouding, zwijgen en veroordeling bij stoppen, dan zou je zien dat die schaamte bloeit en groeit. Maar als je in hetzelfde bakje van schaamte, empathie erbij stopt, dan verliest de schaamte zijn kracht”.

-Brené Brown

Brené Brown werd bekend met haar twee Tedtalks over kwetsbaarheid en schaamte en haar boeken hierover. In een korte animatiefilm gaat zij dieper in op de betekenis van empathie.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Zwangerschapsverlies: Hoe vind je de juiste woorden om hier over te kunnen praten?

Verander je taal, verander je leven

Translate »