“Believe in yourself when nobody else does.”
Mary J. Blige

In jezelf geloven voor een leuker leven?

Geloven in jezelf is belangrijk. Want hoe meer jij gelooft in je eigen kracht, vaardigheden en mogelijkheden – des te meer je voor elkaar zult krijgen.

Als je gelooft dat je iets kunt, dan is de kans groter dat je de stap neemt om het te doen. Je stapt over zelftwijfel heen en doet wat nodig is om je ideale leven vorm te geven.

Wat gebeurt er als je in jezelf gelooft?

  • Je krijgt meer gedaan. Je durft meer uitdagingen aan te gaan en wordt minder geplaagd door de beperkende gedachte ”dat kan ik niet”. Hierdoor krijg je meer voor elkaar.
  • Je straalt meer zelfvertrouwen uit. Je voelt je sterker en blijer met jezelf. Deze uitstraling zorgt ervoor dat je makkelijker contact legt met mensen en zo meer mogelijkheden creëert in je leven.
  • Je ziet de wereld positiever. Als je in jezelf gelooft ziet de wereld er positiever uit. Als een plek vól mogelijkheden.
  • Je stapt makkelijker over obstakels heen. Als het even niet lukt helpt geloven in jezelf je tóch door te pakken. Hierdoor wordt de kans groter dat je uiteindelijk je doelen behaalt – zelfs als het uitdagend wordt.
  • Je groeit makkelijker. In jezelf geloven zorgt ervoor dat je makkelijker buiten je comfort-zone komt. Hierdoor neemt je persoonlijke groei een vlucht.

In dit artikel deel ik vier tips die mij de afgelopen 15 jaar hebben geholpen om meer in mezelf te geloven. Ze werken als een tierelier. Lees je mee?

1. Stop met jezelf vergelijken

Precies. En áls je jezelf dan wilt vergelijken, vergelijk jezelf dan met mensen die juist minder ver zijn op bepaalde gebieden dan jij.

Sociale media hebben de neiging om het uitzonderlijke te benadrukken: prachtige mensen in prachtige huizen met prachtige kleding en prachtige kinderen die zich prachtig gedragen.

Maar deze beelden zijn zelden een correcte afspiegeling van de werkelijkheid. En het is bovendien de uitzondering. De meeste mensen leiden geen Insta-waardig bestaan – en dat is prima!

Natuurlijk kun je de levens van anderen gebruiken als bron van inspiratie. Maar het is belangrijk dat je jezelf niet steeds weer vergelijkt met een ander persoon – want twee mensen zijn niet te vergelijken. Gebruik dat wat je inspireert als jouw stip aan de horizon en stel je eigen doelen om er te komen.

Laat die ander vervolgens los.

Het is moeilijk om in jezelf te geloven als je jouw leven constant vergelijkt met uitzonderlijke mensen en levens.

De oplossing? Stop met het volgen van mensen die je aan jezelf doen twijfelen. Verminder je blootstelling aan dit soort series en personen.

Kijk niet naar wat een ander voor elkaar krijgt. Vergelijk jezelf veel liever met je vroegere zelf. Ben je gegroeid ten opzichte van vorig jaar? Wat heb je bereikt? Welke lessen heb je geleerd?

Besteed wat minder tijd op sociale media en wat meer tijd met je dagboek bijvoorbeeld. Reflecteer op je eigen groei en vooruitgang en stop met vergelijken. Zo zul je snel meer in jezelf geloven.

2. Haal jezelf niet meer naar beneden

Hoe praat jij over jezelf? Hoe praat jij tegen jezelf? Als je bent zoals de meeste mensen, dan heb je de neiging om jezelf naar beneden te halen.

  • ”Ik doe ook maar wat hoor.”
  • ”Ik kan dit eigenlijk niet.”
  • ”Ik ben niet zo aantrekkelijk.”

Het is moeilijk om te geloven in jezelf als er een stemmetje steeds in je oor fluistert hoe zwak, minderwaardig en waardeloos je bent.

Merk op wanneer je jezelf naar beneden haalt, en draai het om. Je hoeft het niet eens overdreven positief te maken, als je maar stopt met jezelf kleiner te maken dan je bent.

Krijg je een compliment? Zeg bedankt en geloof het compliment. Merk op hoe dat stemmetje in je hoofd het probeert te saboteren: ”Als ze zou weten hoe ik écht ben dan zou ze wel iets anders zeggen…”

Nee!

Jij bent een geweldig mens. Je bent niet perfect – dat ben ik ook niet. Dat is niemand. Iedereen worstelt. Iedereen denkt dat anderen wél weten hoe het leven werkt. Dat anderen allemaal wél constant gelukkig en blij zijn.

Zo is het niet. We twijfelen allemaal aan onszelf. Maar de één neemt die twijfels serieus, en de ander legt ze naast zich neer.

Dat negatieve stemmetje in je hoofd hoef je niet serieus te nemen. Het is zelfs beter van niet. Laten we onszelf niet naar beneden halen – laten we onszelf vieren.

3. Bouw in kleine stappen

Geloven in jezelf wordt makkelijker als je merkt dat je vooruit komt. Dat het je lukt om je doelen te behalen. Dit doe je door aan jezelf te bewijzen dat je daadwerkelijk zaken voor elkaar kunt krijgen.

En wat is de beste manier om dingen voor elkaar te krijgen? Simpel: zet elke dag een kleine stap.

Vind je het lastig om voor te stellen dat je ooit je huis echt zult opruimen? Ruim vandaag een beetje op, en doe het morgen opnieuw. Zo zul je het uiteindelijk voor elkaar krijgen en kun je je trots voelen op jezelf.

Hetzelfde geldt voor gezond leven, je werkdoelen behalen of betere relaties opbouwen: zet elke dag een kleine stap.

Kleine stappen zetten helpt mij keer op keer wanneer ik aan mezelf begin te twijfelen. Ik laat dan mijn perfectionisme los en ga gewoon iets doen in de juiste richting. Al snel voel ik me weer positief en voldaan, waardoor er een opwaartse spiraal ontstaat.

Op deze manier omzeil je zelfsabotage (een kleine stap is zo gezet) en kom je daadwerkelijk vooruit. Zo zul je al snel meer in jezelf geloven.

4. Werk aan zelfacceptatie

Veel van ons lopen rond met het gevoel dat we eigenlijk anders zouden moeten zijn. Slanker, knapper, succesvoller, productiever, slimmer, georganiseerder, empathischer – je kent het wel.

Er is niets mis met streven naar groei, verbetering en vooruitgang. Maar het is belangrijk om bij jezelf te onderzoeken wat de daadwerkelijke motivatie is.

Wil je afvallen omdat je jezelf een gezonder lichaam gunt? Of omdat je je druk maakt over wat anderen van je denken?

Wil je dat bedrijf bouwen omdat je dol bent op de creatieve uitdagingen? Of probeer je op deze manier een ”ik ben trots op je” los te peuteren van je nuchtere vader?

Komt je drang om te veranderen uit een plek van zelfliefde of zelftwijfel?

Door te werken aan zelfacceptatie kom je dichter bij jezelf. Je voelt je meer geworteld in wie je bent en hierdoor minder onzeker. Hierdoor zul je steeds meer geloven in jezelf. Omdat je weet wie je bent en wat jouw pad is in dit leven.

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

Tevreden met jezelf zijn – 4 tips

Twijfelen aan jezelf – 4 tips om ermee te stoppen