Hoe gebruik je een pendel? Een beginnershandleiding voor pendelen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Heb je je ook afgevraagd hoe je moet pendelen met een pendel? In dit artikel leer je alle basisbeginselen van het pendelen met een pendel en vind je goede tips voor je praktijk!

Een beginnershandleiding voor pendelen

Wat is een pendel?

Een pendel is een klein gewichtje aan een draad of ketting gemaakt van edelsteen, metaal of hout. Pendels worden vaak gebruikt als hulpmiddel voor spirituele genezing, verkrijgen van inzichten op (levens) vragen en voor innerlijke groei.

Traditioneel werden wichelroede pendels gebruikt om verborgen water, mineralen, edelstenen en andere verborgen voorwerpen onder de grond op te sporen. Saksische mijngereedschappen (tussen 1664 en 1749) tonen gravures van figuren die wichelroeden en pendels gebruiken. Het zijn de vooral de Engelsen geweest die de wichelroede zijn gaan gebruiken voor het vinden van water in plaats van erts. De wichelroede pendel kan gebruikt worden om leylijnen en aardstralen op te sporen. Pendelen wordt net als wichelroedelopen gebruikt als een zinvolle manier om informatie te krijgen. Holistische genezers gebruiken een pendel om energievelden te meten of als wichelinstrument voor waarzeggerij.

Hoe werkt een pendel?

De pendel is een bescheiden, maar krachtig instrument voor zelfinzicht. Pendelen is een prachtige manier om snelle, duidelijke en vaak verrassende antwoorden te krijgen. Maar hoewel de pendel een effectieve vorm van waarzeggerij is, zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je ermee begint.

Door te pendelen maakt direct contact met de wijsheid uit je onderbewuste. Het geeft inzicht in de wijsheid die je diep vanbinnen wel weet, maar waar je je misschien niet altijd bewust van bent. Pendelen zou je daarom kunnen beschouwen als een brug tussen het bewuste en het onderbewuste. 

pendel

Het kiezen van een pendel

Denk na over welk type materiaal of kristal je wilt dat je pendel bezit. Wat is je krachtsteen (d.w.z. de steen waarmee je het beste resoneert en mee kunt werken. Een pendel kiezen is iets persoonlijks. Soms weet je direct welke kleur je wilt of trekt een bepaalde vorm, steen, of een pendel van een ander materiaal  je aandacht. Elk materiaal heeft zijn eigen kwaliteiten en mogelijkheden. Het gaat erom met welk materiaal jij makkelijk contact maakt en waar je ‘iets mee hebt’. Laat je bij je keuze door je intuïtie leiden. 

Je kunt ook proberen je eigen pendel te maken door een touwtje te gebruiken en aan het uiteinde een voorwerp te hangen (let wel, niet te zwaar!) Een makkelijke doe-het-zelf pendel kun je maken door een touwtje aan een naald te knopen. 

Hoe de pendel vast te houden

Het juist vasthouden van je pendel is een belangrijk onderdeel van de pendel instructies! Zorg ervoor dat je comfortabel zit. Je houdt een pendel vast aan het einde van het koord, tussen je duim en wijsvinger. De palm van je hand is naar beneden gericht en is ontspannen, zodat het instrument vrij kan bewegen. Houd je onderarm in een rechte lijn. Je  kunt de ketting over je pink leggen als je dat wilt, of het bolletje aan het uiteinde van de ketting tussen je ringvinger en pink plaatsen om ervoor te zorgen dat de slinger niet wegglijdt. Houd je hand stil of steun met je arm op de tafel.

Kalibratie: het interpreteren van de pendelbeweging

Leer hoe de pendel beweegt. Als je wilt leren pendelen, is het belangrijk dat je ontdekt hoe je pendel persoonlijk met je communiceert. Om ja of nee te kunnen afleiden bij het gebruik van een pendel, moet je hem eerst kalibreren. Op die manier kun je duidelijk bepalen welk antwoord bij welke pendelbeweging hoort. 

Neem even de tijd om je geest tot rust te brengen. Haal een paar keer diep adem om jezelf zuiver af te stemmen en te openen. Houd de pendel in je dominante hand, vraag “Hoe ziet een NEE eruit?”, “Hoe zie een NEUTRAAL eruit?” en vervolgens: “Hoe ziet een JA eruit?” Het stellen van deze vragen aan je pendel zal helpen om richtingsveranderingen te definiëren, wat moet gebeuren voordat je verder gaat met meer uitdagende vragen.

 

Voorbeelden van pendel antwoorden:

Verticale zwaai betekent NEE

Horizontale zwaai betekent JA

Cirkelvormige beweging betekent NEUTRAAL  (Ik weet het niet of wil het niet zeggen)

Bereid vragen voor: een vraag moet beantwoord kunnen worden met een positief, negatief of neutraal antwoord. Belangrijke tip: houd je intenties zuiver en maak je gedachten leeg tijdens het pendelen. 

Vragen voor kalibratie:

Stel eerst een paar vragen waar je het antwoord op weet. Om de slinger op gang te krijgen, stel je vragen waar je het antwoord al op weet.

Nuttige tips zijn:

  • houd het kort
  • relateer het aan jezelf
  • vraag iets dat op dit moment relevant is

Herhaal dit totdat je een consistente beweging in de pendel ziet, elke keer dat het antwoord “ja” zou moeten zijn en elke keer dat het “nee” zou moeten zijn. Het is wat moeilijker om vragen te bedenken voor “Ik weet het niet” en “Ik wil het niet zeggen.” Toch zijn deze antwoorden belangrijk voor het meer gevorderde pendelen. Een oplossing hiervoor is om de pendel letterlijk te vragen om je deze antwoorden te laten zien. Als je eenmaal vertrouwd bent met de bewegingen en er zeker van bent dat je ze kunt herkennen, kun je een echte pendelsessie beginnen. 

Voor het stellen van een vraag aan de pendel zijn een paar basisregels en tips:

Juiste gemoedstoestand

Gebruik je pendel niet als je je emotioneel of mentaal onevenwichtig voelt (bijv. als je gestrest, boos, moe, etc. bent) omdat dit je onnauwkeurige antwoorden zal geven. Om er zeker van te zijn dat je in de juiste gemoedstoestand bent, kun je je pendel voor je begint vragen: “Is dit een goed moment om te pendelen?”

Wees open

Pendel met een open en onbevooroordeelde instelling. Het gebruik van een pendel draait allemaal om op je gemak zijn. Net als wanneer je een meditatie doormaakt. Probeer toe te staan dat de pendel vrij met je communiceert. Hoe opener je bent om de informatie te ontvangen, hoe makkelijker jij en de pendel kunnen communiceren. Probeer zo neutraal mogelijk te blijven. Hebt je belangrijke vragen waarbij je twijfelt over je eigen neutraliteit of zuiverheid, vraag dan een ander om voor jou te pendelen.

Stel duidelijke vragen

Formuleer je vraag zo duidelijk mogelijk: eenvoudig, kort en in directe vorm. 

Voorbeeld: ‘Is dit deze steen goed voor mij?’

Stel nooit twee vragen in één zin. Een foute vraag is bijvoorbeeld: ‘moet ik deze baan nu wel of niet nemen?’

Onthoud, zoals bij elke oefening, vertrouw op je vermogen om verbinding te maken, omdat je je eigen antwoorden al hebt. Pendelen is gewoon een hulpmiddel dat er is om je te helpen dichter bij je eigen intuïtie te komen. Je hebt tenslotte je eigen innerlijke waarheid.

Verstandig gebruik van de pendel

Waarzeggerij of voorspellen voor is een vorm van inzicht verwerven in een vraag of situatie. Pendelen, of een andere vorm van waarzeggerij, kan je helpen een antwoord op een te maken keuze of beslissing te nemen. Maar besef; geen pad is in steen gehouwen totdat we besluiten het te vormen. Benader daarom elke vorm van waarzeggen als een methode om hogere kennis, mentale helderheid, en spirituele/materiële begeleiding te verkrijgen. 

Word niet te afhankelijk van je pendel. Pendelen kan een goede manier zijn om je te helpen beslissingen te nemen, maar het moet niet de enige manier zijn waarop je beslissingen neemt. 

Gebruik je pendel niet als vervanging voor medische expertise. Breng jezelf niet in gevaar. Als je een ernstig gezondheidsprobleem hebt, zoek dan medische hulp.

pendel

Het reinigen van de pendel

Zorg ervoor dat je pendel voor en na elk gebruik ontdaan zijn van alle “negatieve energieën”. Een pendel moet regelmatig gereinigd worden. Niet alleen omdat hij vuil kan worden, maar ook omdat er storende energie in kan gaan zitten waardoor de pendel niet goed meer werkt. 

Je kunt je pendel energetisch reinigen op dezelfde manier als je een kristal zou reinigen. Je kunt hem bijvoorbeeld onder koud of warm water houden, een dag in de grond begraven, in het maanlicht leggen, een klankschaal gebruiken, een smudge stick aansteken, enzovoort. Afhankelijk van het materiaal van de pendel. Zodra je voelt dat de pendel “schoon” is, kun je hem gebruiken. Bewaar je pendel in een tasje, buidel of een doosje. Zo voorkom je dat hij beschadigt en blijft de pendel zuiver.

Meer spirituele hulpmiddelen voor levensvragen

Nu je het gebruik van pendels en de basisinstructies kent, kun je een pendel kopen die bij je past! Maak gebruik van een Pendelbord of creëer je  eigen pendelkaarten. Deze tools kunnen je helpen om de antwoorden naar de oppervlakte te halen. Is een pendel niet wat je zoekt? Er zijn ook andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Tarot is bijvoorbeeld een bekende mystieke kunst, net als astrologie of numerologie. 

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

3 manieren om je lichaam in balans te brengen met behulp van klankhealing en de voordelen

Luister naar je intuïtie

Translate »