Hoe je als introvert je zelfvertrouwen kunt vergroten

(Global Heart | Esther Haasnoot) Introvert zijn betekent niet per se dat je verlegen bent. Het betekent eerder dat je je energiek en opgeladen voelt als je tijd alleen doorbrengt. En hoewel niet elke introvert met zelfvertrouwen kampt, doen velen dat wel. Dit kan hen ervan weerhouden om bepaalde kansen aan te gaan. 

Manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

Het is belangrijk om te leren hoe je zelfverzekerder kunt zijn als individu, niet alleen om beter contact te maken met anderen, maar ook om je beter over jezelf te voelen in sociale situaties. Om succesvolle relaties op te bouwen met de mensen om je heen, moet je eerst een sterke relatie met jezelf creëren.

Als je als introvert wilt leren hoe je je zelfvertrouwen  kunt ontwikkelen, zijn hier een paar manieren om je op weg te helpen. 

Stop jezelf te vergelijken met anderen

Je moet alle vergelijkingen achter je laten als je zelfvertrouwen wilt opbouwen. Jezelf vergelijken met anderen, of je nu introvert bent of niet, is een grondige manier om je vooruitgang tegen te houden. Hoe eerder je accepteert en liefhebt wie je bent, des te sneller je zelfvertrouwen zich zal ontwikkelen.

Geef duidelijke communicatie

Een deel van het opbouwen van zelfvertrouwen gaat over hoe je je gedachten, gevoelens en ideeën communiceert met anderen. Als je moeite hebt om je verhaal over te brengen, vooral als je denkt dat je  verkeerd begrepen wordt, dan kan dat je ervan weerhouden om je dieper te uiten. Hierdoor kun je het gevoel hebben op slot te zitten, wat weer kan leiden tot allerlei problemen. Hoe meer je aan jezelf twijfelt, hoe minder zelfvertrouwen je zult hebben. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is duidelijke communicatie belangrijk. Niet iedereen zal begrijpen hoe je je uitdrukt, en dat is niet erg. Wat belangrijk is, is dat je je best doet om je gevoelens, gedachten en ideeën over te brengen. 

Je kunt een dagboek of een blog te beginnen om je gedachten op papier te zetten. Zelfs als niemand leest wat je schrijft, kan het verwoorden van je gevoelens je helpen te begrijpen hoe je beter kunt communiceren. 

Stapje voor stapje

Eis niet teveel van jezelf. Je kunt niet verwachten dat je van de ene dag op de andere een zelfverzekerd persoon wordt, maar je kunt het proces wel versnellen door kleine stapjes te nemen. Als je alle problemen met je zelfvertrouwen in één keer probeert aan te pakken, zul je je waarschijnlijk al snel overweldigd voelen en gefrustreerd raken. Wees lief voor jezelf. Gun jezelf de tijd. Brainstorm over de kleine dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen op te bouwen en je beter over jezelf doen voelen. 

Welke veranderingen kun je aanbrengen om beter in je vel te zitten?

Voor veel mensen betekent meer zelfvertrouwen dat:

  • Je gelooft in jezelf.
  •  Je weet wie je bent en twijfelt niet aan jezelf of aan je beslissingen.
  • Je hoeft niemand naar beneden te halen om je beter over jezelf te voelen. Als je dit doet, is dat een directe weerspiegeling van hoe je over jezelf denkt.
  • Je omarmt verandering en verwelkomt de obstakels die het leven op je pad brengt.
  • Je behoudt een positieve houding, zelfs wanneer je met moeilijke situaties of mensen te maken hebt.

Je bent je eigen ergste criticus

“Als je een stemmetje in je hoort zeggen ‘je kunt niet schilderen’, ga dan vooral schilderen, en dat stemmetje zal tot zwijgen worden gebracht.”
– Vincent Van Gogh

Je beoordeelt jezelf het hardst omdat je meer van jezelf verwacht, zelfs als je goed bezig bent. Dit is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te kampen hebben. Besef dat je niet de enige bent. Als je je zelfvertrouwen wilt opbouwen, moet je leren hoe je jezelf kunt vergeven voor het maken van fouten en stoppen met zelfkritiek. Je zou bijvoorbeeld kunnen proberen je zelfpraat  te veranderen om een positievere en zelfverzekerdere mindset te krijgen. 

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Zo tem je het stemmetje in je hoofd 

10 tekenen dat een introvert je mag

Translate »