Hoe is je eigenwaarde: te laag, te hoog of precies goed?
(Global Heart | Esther Haasnoot) Eigenwaarde check. Niets is belangrijker dan hoe jij over jezelf denkt en hoe jij jezelf voelt. Leer meer over eigenwaarde en de voordelen van het hebben van een gezonde mening over jezelf.
Wat betekent eigenwaarde?
Eigenwaarde heeft te maken met het beeld wat je van jezelf hebt. Wat je van jezelf denkt. Hoe je denkt over je mogelijkheden en beperkingen. Wat je vind dat je waard bent, los van hoe anderen over je denken. Eigenwaarde komt van binnenuit. Het is de mate waarin jij van jezelf houdt.
Eigenwaarde heeft niets te maken met wat een ander van jou vindt. Het heeft te maken met wat jij van jezelf vindt. En daarvoor heb je de nodige zelfkennis nodig.
Eigenwaarde check: te laag, te hoog of precies goed?
Eigenwaarde wordt gevormd door je gedachten, relaties en ervaringen. Als je zelfbeeld positief is, heb je zelfvertrouwen en zelfrespect. Je voelt je tevreden met jezelf, met wie je bent en met je competenties. Een gezonde eigenwaarde maakt je veerkrachtig en optimistisch over het leven. Met een gezonde eigenwaarde heb je een evenwichtig, accuraat beeld van jezelf. Je hebt bijvoorbeeld een goede mening over je capaciteiten, maar erkent ook je tekortkomingen.
Hoewel moeilijke gebeurtenissen, zoals een ziekte, relatiebreuk, of verlies van inkomen, tijdelijk een gevoel van eigenwaarde kunnen matigen, keert iemand met een gezonde eigenwaarde al snel terug naar een positieve kijk op zichzelf en de toekomst. Mensen met een gezond gevoel van eigenwaarde waarderen zichzelf, en houden rekening met externe oorzaken, en evalueren ook eerlijk hun fouten en tekortkomingen.
Een te hoge eigenwaarde kan op zijn beurt voor anderen onplezierig zijn en zelfs persoonlijke relaties schaden, zoals het geval bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Narcistisch gedrag wordt o.a. gekenmerkt door een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, zich meer en beter voelen dan een ander, een buitensporige behoefte aan bewondering en gebrek aan empathie (inlevingsvermogen). Hun competitiedrang is altijd aanwezig en ze willen altijd bovenaan eindigen. Mensen met een opgeblazen eigenwaarde doen niet aan zelfreflectie. Ze zijn niet in staat om hun eigen fouten onder ogen te komen, noch te verbeteren en geven daarom voortdurend de schuld aan anderen. In feite hebben deze mensen een gebrek aan zelfliefde.
Zelfkennis is de sleutel naar een gezonde eigenwaarde! Kost het je moeite om jezelf te accepteren? Eigenwaarde wordt ook wel zelfrespect en zelfwaarde genoemd. Te weinig eigenwaarde kan de oorzaak zijn dat je je depressief of minderwaardig voelt. Wanneer je een laag gevoel van eigenwaarde hebt, hecht je bijvoorbeeld weinig waarde aan je eigen behoeften, meningen en ideeën. Je onderschat jezelf. Je hebt weinig vertrouwen in je eigen kunnen en maakt je waarschijnlijk dikwijls zorgen dat je niet goed genoeg bent. Je vind het over het algemeen moeilijk om je eigen beslissingen te nemen en je bent gevoelig voor de mening van een ander. Je kunt moeite hebben met het accepteren van positieve feedback. Je bent misschien bang om te falen, wat je ervan kan weerhouden om je potentieel waar te maken.
Een laag zelfbeeld kan er ook toe leiden dat iemand steeds weer destructieve relaties aantrekt. Iemand die zich steeds onzeker en afhankelijk opstelt en daarmee codependent gedrag vertoont, voelt zich menigmaal aangetrokken tot iemand met narcistische trekken. Zowel een codependent als een narcist hebben een dubbele agenda om hun gebrek aan zelfliefde te maskeren. De codependent wil namelijk belangrijk zijn voor anderen, de narcist wil dolgraag bewonderd worden.
De invloed van eigenwaarde
Eigenwaarde beïnvloedt niet alleen wat je denkt, maar ook hoe je je voelt en gedraagt. Het heeft belangrijke gevolgen voor je geluk, gezondheid en plezier in het leven. Je gevoel van eigenwaarde beïnvloedt gebeurtenissen in je leven, waaronder je relaties, je werk, je motivaties, je doelen, en hoe je voor jezelf en je kinderen zorgt. Het kan dus schadelijk zijn wanneer je gevoel van eigenwaarde extreem hoog of juist extreem laag is.
Een gezonde eigenwaarde is dus een belangrijk ingrediënt voor een blij leven. Gelukkig is eigenwaarde iets waar je zelf aan kan werken. Het woord zegt het al: de waarde die je jezelf geeft, los van wat anderen van je vinden. Op wat je van jezelf vindt, kun je invloed uitoefenen. Je bewust worden van jezelf is de eerste stap op weg naar herstel.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Hoe consumentisme een negatief effect heeft op eigenwaarde jongeren