Ontstressen met 4 oefeningen – terug naar het nulpunt
(soChicken | Jelle Hermus) Ontstressen is niet moeilijk, maar het voelt soms moeilijk. Vooral als het stress-monster je flink in zijn greep heeft. Met deze oefeningen wordt ontstressen leuk en eenvoudig.
Ontstressen is niet moeilijk
Ontstressen was niet altijd mijn grootste talent. Stress opbouwen daarentegen – daar was ik een ster in. Stapje voor stapje liep het stress niveau op in mijn lichaam, terwijl ik weinig tot niets deed om écht te ontstressen.
Chocolade eten wel. En gamen. En bier drinken. Dat soort dingen. Het helpt even – maar zodra de prikkels verdwenen zijn komt de stress gewoon weer terug. Irritant.
De afgelopen jaren heb ik gewerkt aan beide fronten. Ik denk en werk anders, waardoor ik veel minder stress opbouw. Maar veel belangrijker: ik weet nu hoe ik kan ontstressen. Hoe ik kan terugkeren naar het nulpunt – de plek waar stress helemaal afwezig is in mijn hoofd én in mijn lichaam.
En ik wil jou hetzelfde leren. Want leven met chronische stress is niet fijn. Die constante knoop in je maag, dat opgejaagde gevoel, prikkelbaar en angstig zijn. Niet fijn. Tijd om er mee te stoppen en te ontstressen richting het nulpunt.
Ontstressen richting het nulpunt
Het nulpunt is de plek waar je 100% vrij van stress bent. En het is een fijne plek. Het voelt als de zomervakanties die je als kind ervaarde – als complete vrijheid.
Stress bouwt zich stap voor stap op – en je moet het ook weer stap voor stap afbouwen. Door regelmatig te ontstressen richting het nulpunt voorkom je dat je stress-niveau uit de hand loopt. Je maakt jezelf weerbaarder en gelukkiger.
Hieronder vind je vier oefeningen die je helpen te ontstressen richting het nulpunt.
1. Neem de eerste afslag richting het platteland
Dit hoeft niet veel tijd te kosten. Je hoeft er niet eens een dagboek bij te pakken. Je kunt het op je smartphone doen terwijl je op het toilet zit.
- Open een notitie app of dagboek app op je smartphone.
- Schrijf op waarom en waarover je gestrest bent.
- Schrijf vervolgens drie zaken op waar je nu dankbaar voor bent.
- Sluit de app.
Simpel. Deze oefeningen helpt je ontstressen omdat je je brein een uitlaatklep gunt. Door te schrijven verplicht je je brein om je gedachten te ordenen. En zodra je ze hebt opgeschreven krijgt je brein het gevoel dat het de gedachten kan loslaten.
Vervolgens richt je je op dankbaarheid. Een emotie die je alleen voelt als je tevreden en ontspannen bent.
Wat deze oefening voor je doet?
Eerst zat je op de snelweg, en reed je al bumperklevend te hard op de linkerbaan. Nu neem je de eerstvolgende afslag richting het platteland, en geniet je rustig van een slingerende landweg.
Een groot verschil.
2. Schakel je gedachten uit
Het zijn je gedachten die je gestrest maken. En als je maar genoeg stressvolle gedachten denkt dan ga je het voelen in je lichaam. Maar als je stopt met die gedachten, dan zal de stress wegvloeien.
Dus ja – stop met denken. Dat kun je op twee manieren doen, en ik adviseer je om ze beiden te proberen.
- Ga sporten. Liefst in de buitenlucht. Dit helpt je je aandacht te verplaatsen terwijl je actief werkt aan het wegnemen van spanning in je lichaam.
- Doe iets met je handen. Gebruik je lijf in plaats van je hoofd. Ga knutselen, tuinieren, schilderen, opruimen, schoonmaken, kerstballen breien. Wat dan ook.
Lijkt overdreven simpel – doet wonderen. Echt waar.
3. Laat je lichaam los
Leef meer als human being, in plaats van als human doing. Door mindful te zijn, (geleid) te mediteren of een ademhalingsoefening te doen kun je helemaal naar het nulpunt komen.
Je gooit alle stress van je af en wordt helemaal kalm en sereen.
Mediteren kan lastig zijn als je net uit een drukke vergadering komt. Maar als je een beetje bent bijgekomen is het een heerlijke manier om 100% te ontspannen.
Bekijk deze 7 meditatie tips om eenvoudig te profiteren van de kracht van mindfulness en meditatie.
4. Ga spelen om te ontstressen
Het is de laatste oefeningen omdat hij voor veel mensen het minst praktisch is. Maar geloof me – hij is tegelijkertijd het meest krachtig.
Hoe vaker je speelt, des te minder je hoeft na te denken over ontstressen. Ontstressen gaat automatisch in het bijzijn van trampolines, springkussens, leuke spelletjes, hilarische situaties en lachen tot je er buikpijn van krijgt.
Speel meer. Neem je leven minder serieus. Word meer kind en minder serieuze volwassene. Denk minder over status, geld, de toekomst, succes en wat mensen van je denken. En stap terug in je kinderlijke vrijheid.
Alsof het zomervakantie is en jij je nergens voor hoeft te schamen.
Spelen sleept je uit je dip, uit je chronische stress en zelfs uit je burnout. Het geeft je het gevoel dat het leven door je aderen stroomt. Het brengt je voldoening, plezier en passie.
En nog veel belangrijker: een glimlach op je gezicht.
Verlies je niet in passief entertainment. In series, films, televisie. In games en boeken. Stap de wereld in en speel. Met kinderen, met volwassenen, met dieren of alleen. Ren, dans, spring, val en sta weer op.
Doe gek. Durf jezelf te zijn. En merk hoe ontstressen richting het nulpunt het leukste is dat je ooit hebt gedaan.
Maak ontstressen makkelijk
Ontstressen is niet moeilijk als je het vaak doet. Voorkom dat de stress te hoog oploopt en kom regelmatig terug naar het nulpunt. Vrij van stress, terug naar het zomervakantie gevoel.
Dat leeft een stuk lekkerder.
Bron: soChicken
Je kunt ook interesse hebben in: