“If one advances confidently in the
direction of his dreams, and endeavors to
live the life which he has imagined,
he will meet with a success unexpected
in common hours.”

Henry David Thoreau

Eindelijk richting vinden in je leven

Richting vinden in je leven is belangrijk als je op zoek bent naar voldoening. Als je het gevoel hebt dat je maar een beetje ‘rondzweeft’ tussen alle mogelijkheden dan voel je je wellicht vrij, maar ook een beetje verloren.

Richting in je leven – een stip aan de horizon – kan je helpen meer voldoening, plezier en betekenis te ervaren. Het helpt je bepalen wat je wel en niet wilt doen, waar je wel en geen aandacht aan wilt besteden.

Dat klinkt fijn, maar vaak gaat het niet vanzelf. Hoe kun je snel meer richting vinden in je leven? Dit zijn mijn tips.

1. Minder denken, meer doen

Het is niet ongebruikelijk om jarenlang na te denken en af te wachten tot je eindelijk hebt ontdekt in welke richting je wilt bewegen. En hoewel dit voelt als een logische aanpak, werkt het juist averechts.

Waarom? Omdat er een enorm verschil zit tussen denken en doen. Je kunt nog zoveel nadenken over hoe je zou willen dat je leven zich ontvouwt. Maar alleen door iets te doen ontdek je welke zaken echt bij je passen.

Je zult niet de eerste zijn die jarenlang droomt over emigreren en er na een paar maanden achter komt dat het eigenlijk helemaal geen goed idee was.

Verleg je zwaartepunt van denken naar doen. Probeer nieuwe dingen, leer ervan en doe inspiratie op. Experimenteer en speel met nieuwe mogelijkheden. Door jezelf op deze manier uit te dagen kun je proeven van veel verschillende richtingen. Hierdoor begin je vanzelf een beeld te krijgen van waar je jouw leven voor wilt gebruiken.

2. Probeer het niet perfect te doen

Sommige mensen hebben een heel duidelijke missie in hun leven. Voor andere mensen is de richting minder specifiek, maar wel aanwezig. Het is allebei prima.

Hoe duidelijker de richting, des te makkelijker het wordt om er naartoe te bewegen. Maar ook als de richting breder is kun je snel vooruit komen.

Als je geen idee hebt waar je naartoe wilt bewegen dan is alles mogelijk. Dat klinkt leuk, maar het is een enorme belemmering. Het kan ervoor zorgen dat je in rondjes blijft lopen en niets voor elkaar krijgt.

Zelfs als je maar een grove richting hebt dan kun je iets voor elkaar krijgen. ”Ik reis naar het zuiden” helpt je effectiever vooruit dan ”ik zie wel waar ik eindig”. De eerste optie zorgt er op zijn minst voor dat je niet op dezelfde plek in je leven blijft hangen.

Je kunt beginnen met jezelf deze vraag te stellen: ”Waarvoor wil ik mijn leven gebruiken?”

Je kunt deze vraag op allerlei manieren beantwoorden. Dit zijn een paar voorbeelden:

  • Ik wil mensen helpen (breed).
  • Ik wil mijn cliënten helpen hun leven op orde te krijgen (specifieker)
  • Ik wil mijn bedrijfsomzet de komende vijf jaar verdubbelen (specifiek).
  • Ik wil liefde, begrip en positiviteit verspreiden in de wereld (breed).
  • Ik wil verhuizen naar een nieuwe stad (specifiek).

Het punt is: het hoeft niet perfect. Je kunt je richting gaandeweg verscherpen of aanpassen. Als je eenmaal een idee hebt van de grove richting waarin je wilt bewegen, dan ben je al een heel eind.

Zelf werk ik al sinds 2004 met soChicken om mijn lezers te helpen het leven leuker te maken. Geen hele specifieke missie, maar het gaf me wel een duidelijke richting.

Gaandeweg merkte ik hoe deze richting steeds duidelijker werd. Ik wil lezers helpen het leven leuker te maken met zo min mogelijk moeite. En inmiddels weet ik wat mijn missie is: ik wil onze samenleving liefdevoller maken in kleine stappen.

Een richting, een doel, een missie – het hoeft niet in één keer helder te zijn. Begin gewoon ergens en blijf bijschaven. Dat werkt vaak het beste.

3. Merk op waar je blij van wordt

De meeste mensen voelen zich het fijnst wanneer hun leven draait om bezigheden die voldoen aan deze drie punten:

  1. Ze vinden het leuk om te doen;
  2. Ze zijn er goed in geworden of hebben er natuurlijke aanleg voor;
  3. De bezigheden dragen positief bij aan een groter geheel.

Als je kijkt naar jouw eigen leven – welke bezigheden voldoen voor jou aan alledrie criteria?

Zelf heb ik gemerkt dat schrijven over persoonlijke groei bij mij alledrie de vakjes afvinkt. Wat is dit voor jou?

Denk niet te hoogdravend – dit kan van alles zijn. Als jouw werk iemands leven beter maakt, tijd bespaart, een glimlach oplevert, mensen samenbrengt of een simpel moment verrijkt – dan draag je positief bij.

En als je merkt dat je iets heel leuk vindt waarmee je positief kunt bijdragen, maar je bent er niet zo goed in – niet getreurd. Dan kun je oefenen tot je er wél goed in bent. Aanleg helpt je een beetje vooruit, maar hard werk en toewijding brengen je waar je echt wilt zijn.

Dus houd in de gaten waar je hart sneller van gaat kloppen – wellicht is dat de bezigheid waar je jouw leven voor wilt gebruiken.

4. Zet door – blijf in beweging

Richting betekent niets als je niet in beweging komt. Ik kan met mijn neus richting Parijs draaien. Maar als ik nooit ga lopen dan zal ik er nooit komen.

Heel veel mensen zijn bang om daadwerkelijk toewijding te tonen, omdat ze niet durven kiezen. Want wat als je erachter komt dat je de verkeerde weg in bent geslagen?

Tja – wat gebeurt er als je richting Parijs rijdt, maar ter hoogte van Antwerpen beseft dat je liever naar Kopenhagen rijdt? Geen probleem, je verandert gewoon van richting.

Ja – hoe drastischer de verandering, des te meer tijd, energie en momentum je verliest. Dus je wilt niet te vaak dit soort drastische veranderingen doorvoeren. Maar meestal zul je beseffen dat je niet het roer omgooit maar dat je wilt bijsturen.

Dan besef je dat je niet richting Parijs maar richting Lyon wilt reizen. Of je nadert Parijs en krijgt een steeds beter beeld van de exacte plek binnen Parijs waar je wilt zijn. Prima, je stuurt bij en kunt gewoon doorgaan.

Richting vinden is één ding – het is vooral belangrijk dat je in beweging blijft. Dat je de nieuwe richting gebruikt als stip aan de horizon en elke dag kleine stappen blijft zetten. Niet te moeilijk denken maar gewoon in actie komen. Dat is de beste manier om mooie resultaten in je leven teweeg te brengen.

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

Je bent niet je gedachten – hoe ik leer minder te denken

Geduld verloren? Wacht niet te lang om je te herpakken