Verbind je met het ritme van het universum door beweging en muziek

(Global Heart | Esther Haasnoot) Een fascinerende orde en een verbazingwekkende harmonie lijken de werking van het universum te beheersen. Groot of klein, alles is beweging, heeft een eigen frequentie en een bepaald ritme. 

De dans met het universum

Er zijn momenten van transcendentie waarin je spiritueel goud vindt. Dan verandert er iets en maak je gebruik van een energie die groter is dan die van jezelf. Tijd en ruimte lijken stil te staan, je bewustzijn breidt zich uit. Alles is logisch -je weet welk pad je moet volgen, en geen uitdaging is te groot. Je ervaart een innerlijke kalmte en hebt volledig vertrouwen in het proces van het leven.

Deze momenten van bovenzinnelijk bewustzijn hebben talloze praktijken, technieken, boeken, mantra’s en gebeden geïnspireerd. Dit bewustzijn is niet zo ongrijpbaar als je misschien denkt. In feite gaat het om het herontdekken van onze ware innerlijke natuur. In harmonie met het ritme van het universum voelt het als thuiskomen. 

Het ritme in het universum

Thuis komen? Jazeker, heb je ooit gehoord van yullyeo? Yullyeo is de Koreaanse benaming voor “het ritme van het universum”. Dit ritme is het eenvoudigst te herkennen aan de vele zich herhalende cycli op aarde, – het in- en uitvloeien van het getij, het opkomen- en ondergaan van de zon en de maan, ons bioritme, circadiane ritme, ademhalingscyclus, en de periodieke herhaling van minuten, uren, dagen, seizoenen en jaren, etc.

Wij zijn multidimensionale ritmische wezens die mee trillen in de collectieve cycli en patronen van het universum. In het universum is geen plaats voor toeval; alles verloopt in een hogere orde en in perfecte harmonie. Iemand die met wijze ogen naar het bestaan kan kijken en de stille melodie van de schepping kan horen, raakt in vervoering door dit ritme.

Hoewel wij dus afhankelijk zijn van yullyeo, verstoort onze drukke geest onze ervaring ervan. Onszelf weer openstellen voor dit ritme is de sleutel tot diepe genezing en spirituele verlichting. 

Het zoeken naar een verbinding voorbij de grenzen van ons alledaagse zelf is daarom heel normaal en menselijk. Als mensen spirituele ervaringen hebben, hebben ze het gevoel dat ze één worden met het universum. Wanneer je de grens tussen het zelf en de rest van de wereld verliest kom je uiteindelijk in een universele toestand terecht. Ook wel transcendentie genoemd. 

Muziek is een kunst waarin ritme wordt aangevoeld

Meditatietechnieken kunnen naar deze toestand leiden. Maar er is nog een manier om dit bewustzijn te bereiken: via muziek en beweging. Alle levensvormen hebben een bepaalde frequentie. Dus ook het menselijk lichaam en al zijn onderdelen. Door het lichaam te bewegen op de frequentie van de muziek ontstaat een resonantie tussen de frequentie van de muziek en de eigen frequentie van het lichaam. Als dit enige tijd en met gerichte aandacht gebeurt, kan dit leiden tot afstemming van het lichaam op zijn natuurlijke staat. 

Het is belangrijk je lichaam toe te staan zijn eigen trilling / resonantie volledig tot uitdrukking te brengen, zonder controle en onbeïnvloed door allerlei gedachten of emoties. Dan zal het lichaam zichzelf reguleren naar zijn oorspronkelijke ritme, en zo zichzelf genezen. Yullyeo kan alleen worden gevoeld in het huidige moment, omdat dat de enige plaats is waar het werkelijk bestaat. Toekomst en verleden zijn slechts illusies, terwijl het nu pulseert met leven en mogelijkheden. 

universum

Men kan niet over ritme spreken zonder beweging en activiteit

In de oudheid, en nog steeds in bepaalde culturen, vertrouwden we op extatische beweging, zoals dansen of schudden, om een staat van diepe ontspanning van het bewustzijn te bereiken, waarin het lichaam zijn eigen genezing kan stimuleren. Vrij bewegen en schudden van het lichaam stimuleert ook de dopamine, serotonine en opioïde neurotransmitters in de hersenen – onze “feel good” chemicaliën.

Hier is een manier om yullyeo weer te gaan voelen:

Bewegen met energie

“Chi” is de stroom van universele energie die in alle levende dingen zit. Als onze chi vrij stroomt, zijn we in perfecte harmonie met de natuur. Dahn Mu Do helpt mensen hun chi (adem, levenskracht of energie) weer in balans te brengen.

Dahn Mu Do is een vrij bewegende “energiedans” die de natuurlijke energiestroom volgt. Een bijzondere techniek om energie te activeren, te sturen en om blokkades op te heffen. In het Koreaans betekent “Dahn” energie. Mu” betekent “martiaal” of “grenzeloos” en “Do (Tao)” betekent “de weg” of “de ultieme waarheid”. Dahn Mu Do staat daarom ook bekend als “De kunst om grenzeloos te zijn”. 

Dahn Mu Do is een geweldig hulpmiddel om te ontspannen en je geest terug te brengen naar het lichaam en het huidige moment. Door deze oefening kun je ware vrijheid van lichaam en geest ervaren, terwijl je je lichaam openstelt voor helende energie. Het combineert ook ademhalingstechnieken om je te helpen je doelen op het hoogst mogelijke niveau te bereiken.

Dahn Mu Do helpt balans te brengen in je wezen. Het richt zich op verbinding met je innerlijke zelf terwijl je in contact komt met je zintuigen. 

Dans met overgave

Herinner je nog dat je een klein kind was en gewoon rondrende en danste zonder enige zorg? Dans en beweeg zonder terughoudendheid. Laat je gaan en geniet van het gevoel van de beweging van je lichaam. Gun jezelf de tijd om weer in contact te komen met de ritmes van yullyeo.

Bron: Global Heart


Translate »