Wat is waarheid?

(Earth Matters | Dick Nijssen) Ons leven lang maken we voortdurend keuzes. In de mate waarin de grote keuzes in ons leven gebaseerd zijn op onze hoogste innerlijke waarheid, in die mate zijn ook de fundamenten en de draagmuren van het huis van ons leven duurzaam gebouwd.

Wanneer mensen mij hun problemen vertellen, word ik regelmatig geconfronteerd met een kluwen van waarheden en onwaarheden. Ik krijg soms het gevoel dat ik via een nauw gangetje meegenomen word naar een kamertje op de derde verdieping van hun huis om te helpen een nieuwe pleisterlaag op hun muur aan te brengen, terwijl ik onderweg naar boven kan waarnemen dat de trap op instorten staat, het huis verzakt is, de muren afbrokkelen en de riolering niet meer werkt. Dan voel ik altijd een zekere machteloosheid omdat ik weet dat de oplossing van het probleem niet daar op die derde verdieping te vinden is.

Dat maakt dat ik mezelf ervan kan weerhouden op de stoel te gaan zitten die ze me daar aanbieden. Als ik dat zou doen, zou ik meewerken aan het ontkennen van de grotere leugen waarin geleefd wordt en zou ik de “derde verdieping” waarheden slikken die gepresenteerd worden om de onrechtvaardigheid van hun situatie aan te tonen. Terwijl de problemen in werkelijkheid ontstaan door de onwilligheid om de toestand van hun hele huis eerlijk onder ogen te zien, om daarna ongeacht de consequenties dat te doen wat nodig is orde op zaken te stellen. Als dat geweigerd wordt, kan het nodig zijn dat zo iemand door een proces moet gaan waarbij het leven als een slopersbal alle valse muren van leugen en illusie moet neerhalen opdat er uit de puinhopen een nieuw en veel mooier huis kan verrijzen.

Zo’n waarheid van de derde verdieping kan zijn dat je je partner kwalijk neemt dat hij jou te weinig liefde en intimiteit geeft.

De waarheid van de tweede verdieping is dat je erachter komt dat je een partner hebt gekozen die past bij het vertrouwde patroon uit je kinderjaren waar je als kind al te weinig liefde ontving. Je ontdekt dat het kind in jou eist dat die liefde aan jou gegeven wordt.

De waarheid van de eerste verdieping kan zijn dat je tot de ontdekking komt dat je moeilijk liefde en intimiteit kan toelaten omdat het je in contact brengt met de pijn van alles wat je al die jaren gemist hebt. Door eindelijk je heimelijke wrok op te geven, laat je je pijn van het gemis toe en begin je je te openen voor liefde.

De waarheid van de begane grond is dat je ontdekt dat liefde een toestand van overstromen is vanuit jezelf, zonder eisen en verwachtingen en onafhankelijk van de ander.

De waarheid van je diepste fundament kan zijn dat jij en de liefde één geworden zijn waarbij je jezelf in alles en iedereen liefhebt.

Bron: Earth Matters


Je kunt ook interesse hebben in:

Waarom blijven wij liegen als we weten dat het niet juist is

Kiezen voor jezelf – is dat egoïstisch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »