Deze nieuw ontwikkelde “warmtebatterij” kan miljoenen huizen gasvrij maken

(Global Heart | Esther Haasnoot) Na 12 jaar onderzoek en ontwikkeling gelooft een team wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven dat hun “warmtebatterij” binnenkort miljoenen huizen gasvrij kunnen maken. Gezien de energieprijzen had dit nieuws niet op een beter moment kunnen komen.

Warmtebatterij kan miljoenen huizen gasvrij maken

Aan de TU Eindhoven wordt een warmtebatterij ontwikkeld die weleens een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie. De warmtebatterij is gebaseerd op een oud thermochemisch principe, namelijk dat wanneer water aan zout wordt toegevoegd, dit warmte produceert. Het omgekeerde is ook mogelijk, waarbij warmte kan worden gebruikt om het water te verdampen, waardoor de warmte-energie in het zout wordt opgeslagen. Zolang er geen water bij het zout komt, blijft de warmte altijd opgeslagen. 

De warmtebatterij is interessant door zijn eenvoud. Het zout wordt in de zomer gedroogd door daar warmte in te stoppen. Dit droge zout wordt in de winter weer vermengd met water, waarbij grote hoeveelheden warmte vrijkomt. De warmte die in de batterij gaat, blijft oneindig bewaard totdat het nodig is voor gebruik.

Het opslaan van warmte in droog zout maakt de batterij volledig verliesvrij en biedt een ongelooflijk efficiënte manier om energie op te slaan voor toekomstig gebruik. Dit is vooral gunstig wanneer de energievoorziening afkomstig is van hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon, sterk fluctueren en daarom gas of andere bronnen nodig hebben om ze aan te vullen.

Bovendien is een warmtebatterij niet giftig of kostbaar. In tegenstelling tot veel andere batterijen, bevat deze batterij geen giftige chemicaliën en geen zeldzame of kostbare materialen. 

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

5 dingen die je zelf kunt doen om je huis beter te isoleren

Handig stappenplan om geld te besparen in deze dure tijden

Translate »