Een mens kent gemiddeld 5.000 gezichten

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Je zou het niet zeggen, maar een mens kan gemiddeld 5.000 gezichten herkennen. Er zijn wel grote verschillen, maar zelfs degenen die zeggen ‘slecht in gezichten’ te zijn, kennen er toch al snel een stuk of duizend.

Een mens kent gemiddeld 5.000 gezichten

Het is voor het eerst dat wetenschappers in kaart wisten te brengen hoeveel gezichten mensen kunnen onthouden. De onderzoekers van de University of York lieten een grote groep proefpersonen gezichten herkennen van mensen die ze kennen, maar ook van beroemde personen.

Mensen leven traditioneel gezien in kleine groepen van zo’n honderd personen, maar deze studie laat zien dat onze gezichtsherkenningsvaardigheden veel verder reiken, waardoor we in de moderne wereld duizenden gezichten kunnen herkennen, zowel op een scherm als in sociale interacties.

De resultaten maken het mogelijk om gezichtsherkenningssoftware te vergelijken met de menselijke vaardigheden om gezichten te herkennen. Onderzoeker dr. Rob Jenkins legt uit: “Onze studie richtte zich op het aantal gezichten dat mensen daadwerkelijk kennen. We weten nog niet wat het maximum is dat mensen kunnen verwerken.”

De deelnemers kenden allemaal tussen de duizend en tienduizend gezichten. “Sommigen hebben een natuurlijke aanleg om gezichten te onthouden. Anderen besteden veel aandacht aan een gezicht of zijn efficiënt in de verwerking van de informatie,” besluit Jenkins.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Een paard herinnert zich de blik op je gezicht van de laatste keer dat ze jou zag

Schaap kan gezicht van Barack Obama, Jake Gyllenhaal en Emma Watson herkennen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Translate »