Fopspeen met micro-organismen uit de vagina voor keizersnede-baby’s

(Welingelichte Kringen | Maroesja Perizonius) Nog niet iedereen weet het, maar micro-organismen uit het lichaam van een barende moeder zijn gezond voor de pasgeboren baby. Het is dan ook niet voor niets dat baby’s, als ze uit het geboortekanaal komen, met hun hoofdje ondersteboven liggen; zo pakken ze naast een rijk palet aan micro-organismen uit de vagina ongemerkt ook nog wat darmbacteriën van de moeder mee met hun neusje.

Kinderen die met een keizersnede ter wereld komen, moeten deze boost voor het immuunsysteem missen. Ze hebben daardoor later een grotere kans op aandoeningen zoals astma, eczeem, allergieën en diabetes type 1 en ze vertonen een kleinere diversiteit van bacteriën in hun lichaam. De Nederlandse Sara Botschuijver heeft er nu wat op gevonden: Een fopspeen met bacteriën uit de vagina. Met haar idee won ze bovendien de Microbiome Award.

Botschuijver: ‘Bij een natuurlijke geboorte krijgt een baby microben mee langs het geboortekanaal, maar die ontbreken bij een keizersnede. De darmbacteriën van kinderen die met een keizersnede worden geboren, verschillen. Bovendien hebben ze later vaker last van obesitas en auto-immuunziekten. Ik wil microben uit het geboortekanaal op een fopspeen aanbrengen, zodat de baby in contact komt met de bacteriën’. Eerder werden baby’s al ingesmeerd met een doekje dat in de vagina van de moeder heeft gezeten.

De biotische speen moet wel veilig zijn – het is dus niet de bedoeling dat moeders er zelf zo een aan hun baby geven.

Bron: Welingelichte Kringen

 

Translate »