Helaas: ‘Quality time’ met je kinderen is nutteloos

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Je bent altijd aan het werk, maar zo af en toe neem je een dagje vrij om je kinderen mee te nemen naar de dierentuin of de bioscoop. Dat is dus niet voldoende om een goede band op te bouwen, blijkt uit diverse studies.

De zogenoemde ‘quality time’ die drukbezette ouders met hun kinderen doorbrengen, is lang niet zo nuttig als gedacht, concluderen onderzoekers van de universiteit van Toronto. Geld uitgeven aan dure tripjes met de kinderen heeft geen invloed op hun welzijn. Het zijn juist de rustige momenten waarop je samen thuis bent die de meeste impact hebben.

Voor zowel vaders als moeders geldt dat het belangrijker is dat ze een actieve rol spelen in de opvoeding dan dat ze simpelweg tijd doorbrengen met hun kinderen. De stress, de kosten en de planning die voorafgaan aan een gezinsuitje kunnen bovendien een negatieve invloed hebben op het ‘leuke dagje weg’.

Antropologieprofessor aan de UCLA Tamar Kremer legt uit dat de ongeplande, informele omgang met je kinderen veel effectiever is. “Alledaagse activiteiten, zoals boodschappen doen of bezig zijn met het huishouden vormen de belangrijke momenten in een gezin. Het zijn de ongestructureerde, ongeplande sociale interacties, die zorgen voor een goede relatie tussen ouders en kinderen.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

10 levenslessen die kinderen ons leren

Kinderen hebben veel meer door dan je denkt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »