De hersenen van vrouwen blijven veel langer jong dan die van mannen

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) De hersenen van vrouwen zien er op scans jonger uit dan die van mannen. Het verschil loopt op tot wel vier jaar. Het kan een verklaring zijn voor de betere cognitieve vaardigheden van vrouwen op latere leeftijd.

De ontdekking van de wetenschappers van de Washington University kan helpen om er achter te komen waarom vrouwen minder snel last hebben van geheugenverlies en neurologische aandoeningen. Met behulp van PET-scans hebben ze de metabolische leeftijd bepaald van een groot aantal mannen en vrouwen. Ze richtten zich in het bijzonder op een proces dat aerobe glycolyse wordt genoemd, waarbij glucose wordt gebruikt om de hersenontwikkeling te bevorderen als mensen opgroeien.

Al langer is bekend dat vrouwen beter bestand zijn tegen cognitieve achteruitgang. Oudere vrouwen scoren vaak beter dan mannen op geheugentests en tests die gericht zijn op logisch nadenken en problemen oplossen. De nieuwe studie concludeert nu dat de vrouwelijke hersenen gemiddeld 3,8 jaar jonger zijn dan hun echte chronologische leeftijd.

De wetenschappers denken dat het de hogere levels van glycolyse in hun jeugd zijn die ervoor zorgen dat vrouwen op latere leeftijd nog zulke goede cognitieve vaardigheden hebben. Onderzoeker Manu Goyal zegt daarover in The Independent: “Het hersenmetabolisme helpt ons de verschillen tussen mannen en vrouwen te begrijpen als ze ouder worden.”

De onderzochte mensen waren tussen de 20 en 82 jaar oud. Opmerkelijk was dat de relatieve jeugdigheid van de vrouwenhersenen niet alleen werd gesignaleerd bij de oudere deelnemers, maar ook bij de jonge mensen, die meededen. Dat duidt erop dat vrouwen al beginnen met ‘jongere’ hersenen. “Het is niet zo dat de hersenen van mannen sneller verouderen. Ze beginnen aan hun volwassen leven met hersenen die al drie jaar ouder zijn dan die van vrouwen en dat blijft het hele leven zo,” aldus professor Goyal.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

11 voedingsmiddelen die helpen om er jonger uit te zien

Ben je echt volwassen of gewoon oud? – 4 herkenningspunten

Translate »